Αρκετές επιχειρήσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια καταγράφουν ελλείψεις προσωπικού σε θέσεις στις οποίες απαιτούνται τεχνικές γνώσεις και όχι πανεπιστημιακή μόρφωση. Οι συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, κατατάσσουν τους τεχνικούς εφαρμογών πληροφορικής ψηλά στη λίστα με τους πιο απαραίτητους εργαζόμενους μιας επιχείρησης. Δυσεύρετοι είναι και οι ηλεκτρολόγοι αυτοματιστές, όπως διαπιστώνει ο ΣΕΒ που το επόμενο διάστημα διοργανώνει τα σεμινάρια : Skills4Jobs- Δεξιότητες για καλές θέσεις εργασίας.
«Ο λόγος που το ξεκινάμε αυτό είναι επειδή βλέπουμε ότι υπάρχουν άνεργοι (νέοι και όχι μόνο νέοι). Και από την άλλη, οι επιχειρήσεις είχαν ελλείψεις και πριν το 2019 και τώρα που επανέρχεται η ομαλότητα, σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου και συμπληρώνει: «Έχουμε κάνει μια έρευνα για όλη την Ελλάδα και βλέπουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και όσον αφορά την ποσότητα της προσφοράς, δηλαδή των διαθέσιμων ανθρώπων να απασχοληθούν. Αλλά και εκείνοι που είναι διαθέσιμοι να απασχοληθούν έχουν θέματα ελλείψεων στις δεξιότητές τους. Η τεχνολογία προχωράει γρήγορα και δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις οι οποίες να είναι ενήμερες με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις τρέχουσες επενδύσεις των επιχειρήσεων».
Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ για εκπαίδευση νέων έως 30 ετών θα γίνει σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Skills4Jobs -για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής» θα καταρτιστούν με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων 180 ωρών (από 29/08/2022 έως 27/10/2022), από το ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ. Οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα «Skills4Jobs- για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές» θα παρακολουθήσουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων 144 ωρών από το ΙΒΕΠΕ, τον εκπαιδευτικό βραχίονα του ΣΕΒ.
«Το τεχνικό πρόγραμμα το φτιάξαμε μαζί με τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις μας έλεγαν: δεν βρίσκω, γιατί αυτές είναι τώρα οι τεχνολογικές εξελίξεις. Και μας υπέδειξαν τα μηχανήματα και τις τεχνολογίες που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για να απορροφώνται πιο εύκολα. Κοιτάμε κυρίως ανθρώπους με εκπαιδευτικό επίπεδο τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, όχι πανεπιστημιακής, οι οποίοι δεν μπαίνουν εύκολα στην αγορά εργασίας. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν εκπαιδευτεί καλά να ψάχνουν δουλειές ή δεν χρησιμοποιούν και τα σύγχρονα μέσα, που οι νέοι και όσοι έχουν σπουδάσει χρησιμοποιούν, όπως για παράδειγμα το LinkedIn. Οι μισθοί γι’ αυτά τα επαγγέλματα ξεκινούν από τα 850 ευρώ και όχι από τον κατώτατο που είναι στα 713 ευρώ. Η κάθε επιχείρηση αυξάνει αυτό το ποσό ανάλογα με τις ανάγκες της», επισημαίνει ο Χ. Ιωάννου.
Εκτός από τον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος είναι πρώτος στη λίστα των ελλείψεων, κενές θέσεις έχουν άλλες 15 ειδικότητες. Εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις αναζητούνται: από τη βιομηχανία του μετάλλου και τους κλάδους τροφίμων και φαρμάκων.
Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΒ προετοιμάζει ένα ξεχωριστό επιμορφωτικό πρόγραμμα που αφορά απόφοιτους πανεπιστημίου, όπως χημικούς και βιολόγους, οι οποίοι θα μπορούν να απορροφηθούν ως υπεύθυνοι ποιότητας. Αλλά και όσους θέλουν να ενημερώσουν τις νομικές στους γνώσεις κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Η πρώτη προκήρυξη για υποψήφιους εργαζόμενους στην πληροφορική και νέους ηλεκτρολόγους θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιουλίου. Στο πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπεται η εκπαίδευση 35 πληροφορικάριων και 35 ηλεκτρολόγων οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να απορροφηθούν στις αρχές Νοεμβρίου 2022.Το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και η πλατφόρμα των αιτήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΣΕΒ.
Παράλληλα, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Skills4Jobs – ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών (sev.org.gr), τα στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών έχουν προχωρήσει σε μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Δημόκριτο για τη διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν το 50% της εκπόνησης εφαρμοσμένης διδακτορικής έρευνας, φοιτητών του ΟΠΑ, σε θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος των μελών του ΣΕΒ. Πρόκειται για ερευνητικές θέσεις στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Διοικητική Επιστήμη και Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Στατιστική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική επιστήμη, αλλά και Οικονομικών και Μάρκετινγκ στη ψηφιακή εποχή.