Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη τόνισε ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης».

Από τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας το 37%, περίπου 11 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί σε πράσινες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό.

Εκτός από το περιβάλλον, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και για την κοινωνία και περί τα 5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την προώθηση της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και την κοινωνική πρόνοια. Δίνεται βάρος στην ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία, ενώ δημιουργούνται και πολιτικές για την απασχόληση σε στοχευμένες περιοχές που πλήττονται από υψηλή ανεργία και σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες.

 Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιχειρήσεων του ΟΟΣΑ Κ.Νόια επισήμανε την ανάγκη για ταχεία μετάβαση των οικονομικών στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί και χρηματοοικονομικό κίνδυνο και ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει δημιουργώντας έναν ισχυρό πλαίσιο για τον χρηματοοικονομικό τομέα και για τις κεφαλαιαγορές. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί περισσότερο τον ΟΟΣΑ.

 

Δ. Παπαλεξόπουλος – Ε. Μυτιληναίος

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι το αίτημα των καιρών και της κοινωνίας, η λογική του ESG απαιτείται να υιοθετηθεί από τις επιχειρήσεις ως στρατηγική και όχι ως τυπική κανονιστική συμμόρφωση, καθώς θα χτίσει σχέση εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων με την κοινωνία, αλλά και αποτελεί βασικό παράγοντα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της “Μυτιληναίος Α.Ε. “, τόνισε ότι η ΕΕ βιάστηκε για την πράσινη μετάβαση, κάτι που είχε επισημανθεί πριν ακόμη από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπό το βάρος των εξελίξεων που προκαλεί ο πόλεμος, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ξαναδούν τον τρόπο και τα χρονικά όρια για να “πρασινίσει” η οικονομία.

Ακόμη τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες, δεν είναι έτοιμες για τη μετάβαση.