Τα σκουπίδια διχάζουν τους δημάρχους στη Στερεά Ελλάδα, καθώς μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας που έχει ξεπεράσει τα όρια του κορεσμού και περίπου 100.000 τόνοι σκουπιδιών θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ΧΥΤΑ και το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες και αντιθέσεις μεταξύ τους, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Χθες εξελίχθηκε στη Λαμία, για δεύτερη φορά μετά από μία αναβολή, η γενική συνέλευση των 21 δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας που μετέχουν στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που έχει έδρα στην Θήβα.
Κατά τη διάρκεια της πιστοποιήθηκαν τα αδιέξοδα, καθώς η πρόταση που κατατέθηκε ήταν να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Χαλκίδας, περίπου 60.000 τόνοι, στον ΧΥΤΑ της Ιστιαίας και τα υπόλοιπα σκουπίδια των άλλων δήμων της Εύβοιας στον ΧΥΤΑ της Άμφισσας.
Η συγκεκριμένη πρόταση αμφισβητήθηκε από όλους τους δημάρχους της Εύβοιας, καθώς η μεν δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα, υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατο να μεταφερθούν σε ένα υποτυπώδες οδικό δίκτυο τα σκουπίδια από τη Χαλκίδα στη Βόρειο Εύβοια» αλλά και ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί σκουπίδια στην καμένη Βόρεια Εύβοια» και ότι θα κλείσει τον ΧΥΤΑ.
Οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Εύβοιας υπογράμμισαν ότι το κόστος είναι τεράστιο, αφού θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν περισσότερα από 600 χλμ από την Κάρυστο και περισσότερα από 450 χλμ από το Αλιβέρι για να φτάσουν στην Άμφισσα, εκτός από το γεγονός ότι δεν διαθέτουν το στόλο των οχημάτων αλλά και τις υποδομές να εξυπηρετήσουν αυτή τη μεταφορά.
Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Θύμιος Καραΐσκος, δήμαρχος Λαμίας, επιχείρησε να παρέμβει πυροσβεστικά προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή του φορέα, καθώς οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, με αλληλοκατηγορίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιέξοδο.
Ορισμένοι από τους δημάρχους που μετέχουν στο ΔΣ του φορέα, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Αλιάρτου και Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης, αλλά και ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, κατηγόρησαν ευθέως τους δημάρχους της Εύβοιας, λέγοντας ότι «από το 2019 αναζητούμε λύσεις, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν προσήλθαν σε έναν διάλογο με ρεαλιστικές λύσεις, για να μελετηθούν και να εφαρμοστούν».
Οι ίδιοι θεωρούν ότι ενώ το πρόβλημα είναι μείζον και ότι «αντί για λύσεις παίζουμε συνέχεια παρατάσεις» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντασιώτης, ζητώντας να μπει σε υλοποίηση η πρόταση μεταφοράς των απορριμμάτων που έχει κατατεθεί και όπως τόνισε «είναι η μοναδική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στο τέλος αυτής της περιόδου, καθώς στο τέλος Αυγούστου εκπνέει ο χρόνος λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Χαλκίδας και θα πρέπει τα σκουπίδια να πάνε αλλού».
Η δήμαρχος Χαλκίδας κ. Βάκα, από την πλευρά της, διέκρινε πως «οι οποιεσδήποτε προσπάθειες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί αντιμετωπίζονται αρνητικά» και όπως υπογράμμισε, «απορρίπτονται από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων για διάφορους λόγους, έτσι ώστε να παραμένουν εκείνες που επιβάλλουν τρομακτικό κόστος, που καλούνται να αναλάβουν οι δήμοι και οι δημότες της Χαλκίδας και των δήμων της Εύβοιας».
Μάλιστα αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που υπάρχουν σε έργα που ανήκουν στον φορέα διαχείρισης και αφορούν είτε στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) της Χαλκίδας και της Λαμίας, που εκκρεμεί η ένταξη της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είτε αφορούν συμπλήρωση νέων κυττάρων στη Θήβα και στη Λαμία που σε αυτή τη φάση παραμένουν στα συρτάρια.
Μπροστά στις απανωτές αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις ο δήμαρχος Λαμιέων και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ζήτησε τη διακοπή της γενικής συνέλευσης των δημάρχων έτσι ώστε να γίνουν επαφές με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και να επανέλθουν και πάλι στις 11 Ιουλίου για να πάρουν αποφάσεις, καθώς, όπως είπε, «ο χρόνος είναι απολύτως πιεστικός» ενώ δόθηκαν εντολές στις υπηρεσίες του φορέα να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την υλοποίηση των αποφάσεων μεταφοράς των απορριμμάτων παρά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις που υπάρχουν, «έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος» όπως είπε.
Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο φορέας, οι αντοχές των ΧΥΤΑ που λειτουργούν σήμερα στη Λαμία και τη Θήβα είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να φιλοξενούν απορρίμματα για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ ο μοναδικός καινούργιος ΧΥΤΑ που είναι στην Άμφισσα δεν μπορεί να σηκώσει τον όγκο των απορριμμάτων ολόκληρης της Στερεάς.
Σε ό,τι αφορά την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων(ΜΕΑ) που ετοιμάζεται στη Θήβα, προσδιορίζεται ότι η λειτουργία της θα αρχίσει μετά το 1ο τρίμηνο το 2023, ενώ οι μελέτες για αντίστοιχες ΜΕΑ στη Λαμία και την Χαλκίδα έχουν κατατεθεί και περιμένουν εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις.