Γενναίο πακέτο για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων ετοιμάζει ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας προχωρώντας παράλληλα στην αναμόρφωση της διαθεσιμότητα σύνδεσης των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ. Το πακέτο θα φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με την μόχλευση η αξία του προγράμματος θα «αγγίξει» το 1 δισ ευρώ, το οποίο να σημειωθεί θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φθινόπωρο. Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο τη μόνιμη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό.
Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση που θα προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW θα διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα, φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU έχει δρομολογηθεί δράση ύψους 160 εκατ. ευρώ
για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία στις στέγες επιχειρήσεων.
Οι σχετικές πληροφορίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων δόθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Σκρέκα μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Πρόεδρος ΣΒΘΣΕ Αθανάσιος Συριανός
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αθανάσιος Συριανός και συνάμα Πρόεδρο και Διευθύνοντας Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ – ΕΖΑ, έθεσε κρίσιμα θέματα για το μέλλον της βιομηχανίας δεν μπορούμε να αψηφήσουμε και που κατεξοχήν χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι το γεγονός, ότι η προστιθέμενη αξία όλο και λιγότερο θα προέρχεται μέσω της βιομηχανικής παραγωγής και δεν θα βασίζεται στους υλικούς παραγωγικούς συντελεστές, αλλά στη πληροφορία και τη γνώση.
Στη παγκόσμια αλυσίδα αξίας ο ανταγωνισμός δεν είναι πρωτίστως ανταγωνισμός κόστους
αλλά ανταγωνισμός καινοτομίας τόσο αναφορικά με το προϊόν όσο και με τις διαδικασίες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Όσοι βλέπουν την οικονομική δραστηριότητα ως εξίσωση μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή ότι για να κερδίσουν, κάποιος άλλος πρέπει να χάνει, θα μένουν πίσω.
Θα αναπτυχθούν εκείνοι που διαθέτουν περιφερειακή όραση να αναζητήσουν και να βρουν
νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους.