Αρχίζει σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκοπός του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και της παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπροσθέτως, επιδιώκονται η ανάπτυξη πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αντικείμενο, δε, του νομοσχεδίου είναι “η ενιαία και συνεκτική διαμόρφωση της λεγόμενης Β’ φάσης αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία άρχεται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και ολοκληρώνεται με την έκδοση της άδειας Λειτουργίας, σε συνέχεια της αντίστοιχης Α’ φάσης του ν. 4685/2020 (Α’ 92). Επίσης, ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τίθεται το πρώτον το πλαίσιο για την ανάπτυξη θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, με την παράλληλη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων που αφορούν στην αγορά ενέργειας, καθώς και στην προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Ρύθμιση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος
Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.
Έγκριση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σ’ ένα νέο μέτρο χρηματοδοτικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς της ενέργειας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Καστοριά. Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «τον Ιούλιο θα έρθει ένα νέο σχήμα που καλύπτει το 85% των αυξήσεων της ενεργειακής κρίσης για κάθε νοικοκυριό και περίπου το 60% των αυξήσεων για κάθε επιχείρηση».
Τόνισε, ότι «με αυτό τον μηχανισμό αδρανοποιούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και απομονώνουμε τους παραγωγούς για το πραγματικό και όχι το χρηματιστηριακό κόστος όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα». Επεσήμανε ότι «το σχέδιο έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή», τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το κόστος που είναι πολύ μεγάλο, καθότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα αφού δεν το έχει κάνει καμιά χώρα στην Ευρώπη».
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ενέργεια» και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ενίσχυση της επιδότησης μέσω του Fuel Pass, καθώς και την παράταση του προγράμματος.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για ΑΠΕ- Αποθήκευση
Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας επιδιώκεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζει το ecopress.gr.
Τα νέα έργα ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, στην ενίσχυση της επάρκειας ισχύος και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας και στην αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο είναι πολύ φθηνότερη σε σύγκριση με την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.
Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:
- Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.
- Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.
- Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030:
-Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35%.
-Συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.