Το τοπίο που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της ΝΑ Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της Γηραιάς ηπείρου που προκύπτουν από αυτόν, συζητήθηκαν στην σημερινή πρώτη μέρα του 13ου SE Europe Energy Dialogue, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)
Στο συνέδριο δίνουν το «παρών» περίπου 65 διακεκριμένοι ομιλητές, με σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών να συμμετέχουν διαδικτυακά, σε μια μεγάλη υβριδική εκδήλωση με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες συνολικά.
Τις εργασίες απασχόλησαν επίσης η διαφοροποίηση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου ως προς τις οδούς ανεφοδιασμού και τις πηγές προμήθειας και ο ρόλος του βιομεθανίου και του LNG σε αυτήν. Οι τυχόν επιπλοκές που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης εξετάστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης. Ο καθηγητής Παντελής Κάπρου, διευθυντής του E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου «Fit for 55» και του πιο πρόσφατου σχεδίου «REPowerEU».
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν σε έξι διαφορετικά πάνελ, στα οποία συνεισέφεραν σημαντικοί ομιλητές προερχόμενοι από διεθνείς και περιφερειακούς ενεργειακούς ομίλους και οργανισμούς, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεξαμενές σκέψης αλλά και από τον πολιτικό κόσμο. Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με την εισήγηση του προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή του ΙΕΝΕ, Κωστή Σταμπολή.