Το «πράσινό φως» ανάβει σήμερα από την Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 που μεταφράζεται σε 26,2 δισ ευρώ για την ελληνική οικονομία εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ θα έρθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο άνθρωπος που.. τρέχει αθόρυβα το νέο ΕΣΠΑ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Δημήτρη Σκάλκος, μιλά για μια πρωτιά της χώρας καθώς έχει λάβει εγκρίσεις και σήμερα αναμένεται η χώρα να εξασφαλίσει την έγκριση
του Τομεακού Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΤΠ ΔΑΜ) ύψους 1,63 δισ. ευρώ και του Τομεακού Προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας (ΤΠ ΠΠ) ύψους 0,71 δισ. ευρώ.
Στις 20 Ιουνίου αναμένεται η έγκριση του Τομεακού Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» ύψους 0,93 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα τομεακά προγράμματα του «Περιβάλλοντος & Κλιματική Αλλαγής» (3,61 δισ. ευρώ), των Μεταφορών (2,22 δισ. ευρώ) του «Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής» (4,16 δισ. ευρώ) και της Αλιείας (0,45 δισ. ευρώ) αναμένεται η έγκρισή τους μέσα στον Ιούλιο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα συνολικού ύψους 8,07 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση και η χώρα «καιγότανε» για την έγκριση κυρίως των ΤΠ της «Ανταγωνιστικότητας» και της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης». Αυτό συνέβαινε επειδή το ΕΠΑνΕΚ έχει εξαντληθεί από πόρους λόγω των υπέρογκων ενισχύσεων που διατέθηκαν μέσα στην διάρκεια της πανδημίας. Έτσι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, το ΕΠΑνΕΚ είναι το πρόγραμμα που έχει κυριολεκτικά «στραγγίσει» από πόρους. Αντίθετα υπάρχουν ακόμη αρκετά δισ. ευρώ να δαπανηθούν μέχρι το τέλος του 2023 για τα προγράμματα των Μεταφορών, του Περιβάλλοντος κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, το ΤΠ ΔΑΜ είχε ειδικό ενδιαφέρον, αφού αποτελούσε τροχοπέδη στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου. Όπως ανέφερε χθες ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η κυβέρνηση ανέμενε την έγκριση του ΤΠ ΔΑΜ, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου.
Αυτό συνέβη καθώς το ΤΠ ΔΑΜ προβλέπει αυξημένες ενισχύσεις για τις περιοχές της ΔΑΜ και οι οποίες τελικά δεν περιορίζονται στην Δυτ. Μακεδονία, αλλά αφορούν μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, όπως π.χ. την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Επομένως είναι ευρεία η γεωγραφική έκταση και μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τις ενισχύσεις του ΤΠ ΔΑΜ και κατά συνέπεια κρίθηκε η εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου να αναμένει την έγκριση του συγκεκριμένου Τομεακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Από την άλλη πλευρά και η Κομισιόν επέδειξε ειδικό ενδιαφέρον για το ΤΠ ΔΑΜ. Αυτό συνέβη λόγω του ότι συνιστά το πρώτο πρόγραμμα ΔΑΜ που χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον αυτό της Κομισιόν αναμένεται ν’ αποτυπωθεί και στο μήνυμα της αρμόδιας Επιτρόπου Ελίζας Φουρέϊρα, που θα απευθύνει στην σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία του πρωθυπουργού.
Απ’ εδώ και στο εξής, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει όσο το δυνατόν περισσότερο για να φέρει πιο μπροστά τις εκταμιεύσεις του νέου ΕΣΠΑ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του έτους στην καλύτερη περίπτωση. Θεωρητικά αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες προσκλήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, έτσι ώστε οι πρώτες εκταμιεύσεις, αν όλα πάνε καλά να γίνουν στο τέλος του έτους.