Στον ενεργειακό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα, υπό το φως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων που διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο επικεφαλής αξιωματούχος για το κλίμα της αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Development Finance Corporation – DFC). Η τοποθέτηση του κ. Jake Levine έγινε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Οι Προσπάθειες των ΗΠΑ για την Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ασφάλειας».

Κατά την τοποθέτηση του, ο κ. Levine αναφέρθηκε στον ενεργειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, λέγοντας πως το επενδυτικό ενδιαφέρον της DFC δεν περιορίζεται μόνο σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά εκτείνεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως, μάλιστα, επισήμανε, η αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ διερευνά τις δυνατότητες που τις παρέχονται μέσω του Νόμου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια και Διαφοροποίηση προκειμένου να πραγματοποιήσει επενδύσεις και σε έργα λιμενικής υποδομής. Υπενθυμίζεται, ότι όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και του Βόλου.

Ο επικεφαλής αξιωματούχος για το κλίμα της DFC ρωτήθηκε από την ρεπουμπλικανή βουλευτή Claudia Tenney για τον ρόλο που παίζει η αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ στην υποστήριξη έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η βουλευτής της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο των επαφών που αυτός είχε στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον.

Στην απάντηση του ο κ. Levine σημείωσε «εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα και είμαστε ενθουσιασμένοι με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν είδατε χθες τις ειδήσεις υπήρχε μια αναφορά για μια πρόσφατη συναλλαγή για παροχή ισραηλινού φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τις ευρωπαϊκές χώρες. Και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο όσον αφορά τη διευκόλυνση των συναλλαγών ενέργειας και της μεταφοράς μέσω της Ελλάδας και μέσω της περιοχής. Με παρόμοιο τρόπο εξετάζουμε έργα όχι μόνο στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Εργαζόμαστε σε έργα δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Και εξίσου σημαντικά διερευνούμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια και Διαφοροποίηση για την υποστήριξη έργων λιμενικής υποδομής που μπορεί να είναι κρίσιμα για την ενεργειακή υποδομή».

 

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Development Finance Corporation – IDFC)

Η DFC λειτουργεί ως αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ που ιδρύθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην οικονομική διείσδυση που επιχειρεί να κάνει η Κίνα μέσω επενδύσεων σε τρίτες χώρες προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της. Παρόλο που το καταστατικό της DFC της επέτρεπε να δραστηριοποιείται στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, τον Δεκέμβριο του 2019 επήλθε μια τροποποίηση, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε αναπτυγμένες αγορές όπως η Ελλάδα.