Εκτενή αφιερώματα, με θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύουν σήμερα τα γαλλικά περιοδικά CHALLENGES και L EXPRESS.
Στο CHALLENGES δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ της Aλεξία Κεφαλάς με τίτλο “Η Ελλάδα ξυπνάει από έναν μακρύ εφιάλτη”, όπου αναφέρεται ότι, ενώ η χώρα έχει αποζημιώσει το ΔΝΤ έχει ανακτήσει την κυριαρχία της και οι τουρίστες επιστρέφουν, οι δημόσιοι λογαριασμοί παραμένουν στο στάδιο ανάρρωσης και η καθημερινή ζωή δύσκολη, υπό την πίεση του πληθωρισμού.
«Πιστεύουμε στην πραγματική ανάκαμψη του τουρισμού, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού, υπογραμμίζει στο περιοδικό ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα κέρδισε σε αξιοπιστία από την καλή διαχείριση της πανδημίας και τη σοβαρότητά της στην υποδοχή των επισκεπτών με την άρση των προληπτικών μέτρων». Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% μέσα σε ένα χρόνο, κυρίως χάρη στην εγκατάσταση κέντρων δεδομένων (data hubs) πολυεθνικών όπως η Pfizer, η Microsoft, η Deutsche Telekom ή ακόμα και σε οικολογικά έργα όπως αυτά της Volkswagen.
«Πρέπει να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται καλά τη γλώσσα του Νταβός”, αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η άνοδος στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Σύριζα, το 2015, δεν βοήθησε”, συνεχίζει ο Γιώργος Παγουλάτος.
Στο περιοδικό EXPREES δημοσιεύεται εξάλλου άρθρο της Φιλιπίν Ρομπέρ για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ελλάδα: η μακρά ανάκαμψη. Δώδεκα χρόνια μετά την κρίση χρέους, η χώρα σηκώνει επιτέλους το κεφάλι» και υπότιτλο «Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους, η χώρα έχει αρχίσει να γυρίζει κάποιες οδυνηρές σελίδες. Όμως τα σημάδια δεν έχουν εξαφανιστεί και οι προκλήσεις είναι ακόμα πολλές».
Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στο Πάρκο του Ελληνικού, το πρώτο μέρος του έργου ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, με θέα το Αιγαίο.
Όπως το Ελληνικό, έτσι και η Ελλάδα μοιάζει να ξαναγεννιέται αφού βίωσε την κόλαση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα καθώς επίσης και το ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άνοιξη την αποπληρωμή, δύο χρόνια νωρίτερα, του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7%. «Ένα εκπληκτικά καλό ποσοστό, δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας που προήλθε από την κατανάλωση», σημειώνει ο Δημήτρης Κατσίκας, οικονομολόγος της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος προσβλέπει και σε ένα ακόμη καλύτερο δεύτερο τρίμηνο παρά την ουκρανική σύγκρουση και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό.