Την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει το κείμενο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα, κατήγγειλε με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Πέτρος Κόκκαλης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ευρωβουλευτή, πρόκειται για «ένα σημαντικό κείμενο που θα ανάγκαζε τις μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για το CO2 που εκπέμπουν ώστε να τις ενθαρρύνει να υιοθετήσουν “καθαρότερες” διαδικασίες παραγωγής». Δεξιά και Φιλελεύθεροι (PPE & Renew Europe), προσθέτει το κείμενο, σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραβίασαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το λόμπι των ορυκτών καυσίμων.
Ο στόχος που είχε ψηφιστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν για περικοπή εκπομπών της τάξης του 67% μέχρι το 2030. Όταν η έκθεση αυτή ήρθε στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί, Δεξιά, Ακροδεξιά και Φιλελεύθεροι έφεραν τροπολογία κατεβάζοντας τον στόχο σε 63%.
Από την άλλη πλευρά, «οι εκπρόσωποι του προοδευτικού τόξου -Αριστεροί, Σοσιαλιστές και Πράσινοι- καταφέραμε να ακυρώσουμε τις προσπάθειες τους για την ώρα». Οι ψηφοφορίες θα επαναληφθούν σε 15 ημέρες, με την Αριστερά να επιμένει «σε πολιτικές σύμφωνες με την επιστήμη και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της στους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον».
Είναι πραγματικά ανησυχητικό για το μέλλον της Πράσινης Μετάβασης, καταλήγει ο κ. Κόκκαλης, το γεγονός ότι «αυτή η μαύρη συμμαχία δημιουργήθηκε κατά την ψήφιση τριών κεντρικών νομοθετικών φακέλων, στο πλαίσιο του κλιματικού πακέτου “fit for 55”, δηλαδή της αναθεώρησης του ETS (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ), του CIBAM (Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα) και του Κλιματικού Κοινωνικού Ταμείου για μία Δίκαιη Μετάβαση, με προστασία για τους ευάλωτους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σχέδιο του νομοθετήματος απορρίφθηκε με 340 ψήφους έναντι 265 κατά και 34 αποχών.