Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της ΒουλήςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε, επί της αρχής, από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. «Κατά» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

«Το ΤΧΣ ιδρύθηκε για να διασώσει τις τράπεζες και όχι για να επιτελέσει το δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε ότι «αποστολή του ΤΧΣ ήταν να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα αποδοθούν ξανά υγιείς στον ιδιωτικό τομέα και θα έχουν ενσωματώσει την κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης. «Το να ισχυριζόμαστε ότι το δημόσιο χάνει την εποπτεία των τραπεζών είναι στην καλύτερη περίπτωση πολιτικά αφελές, εκτός, αν αγνοούμε τον ισχυρό εποπτικό ρόλο που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω αυτής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

 

«Στόχος του νομοθετήματος ως προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι η αποεπένδυση, η αποχώρηση του Δημοσίου και η πλήρης επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. ‘Αραγε, πως θα προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον, πλέον, δεδομένης της συνεχιζόμενα υψηλής έντασης των προβλημάτων στο πεδίο, για παράδειγμα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων;», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης που χαρακτήρισε, επίσης, πρόκληση, για τον μέσο πολίτη, τη χορήγηση υψηλότατων μπόνους αποδοχών στα μεγαλοστελέχη των τραπεζών.

«Συνεχίζετε την ίδια πολιτική, ιδιωτικοποιείτε τα κέρδη, κοινωνικοποιείτε τις ζημιές. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που ο επικεφαλής του Ταμείου και με τόση άνεση λέει, ότι όλα όσα έγιναν για την Τράπεζα Πειραιώς είναι καλώς γενόμενα και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και με κανένα τρόπο δεν έχει ζημιωθεί το δημόσιο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

 

«Πώς γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο καλύτερος χρόνος για την πώληση των μετοχών των συστημικών τραπεζών; Τι θα συμβεί με το χαρτοφυλάκιο των υπό εκκαθάριση τραπεζών; Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 2022 τις μετοχές του, παρά τις άσχημες συνθήκες ή έχει δοθεί κάποια υπόσχεση;», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

«Πλέον, τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να πουλήσουν κοψοχρονιά τις μετοχές των τραπεζών. Δηλαδή, να εγγυηθούν ότι το δημόσιο θα έχει μια τεράστια απώλεια. Οι πολίτες, δηλαδή, που δανείστηκαν χρήματα, θα χάσουν τα χρήματα τους και γι’ αυτό κιόλας τους δώσατε το ακαταδίωκτο, για να μπορούν να το κάνουν ελεύθερα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.