Για την σύνδεση με δορυφορικό Ίντερνετ 127 νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ζιμπάμπουε της Αφρικής βραβεύτηκε η Hellas Sat, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η βράβευση μας την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, ήταν μια σημαντική για εμάς αφού η προσπάθεια μας τιμήθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union) σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, (World Summit on the Information Society 2022), (WSIS 2022). Είναι ένα σπουδαίο γεγονός που έρχεται σε μια εποχή σημαντική για στην Hellas Sat αφού ήδη ετοιμάζουμε νέες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat.
Η συγκεκριμένη βράβευση ήρθε μέσα από το ειδικό συνέδριο που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των χωρών, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας. Η κριτική επιτροπή που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου WSIS 2022 επέλεξε να βραβεύσει τη Hellas Sat από μια ομάδα 660 υποψηφιοτήτων για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αφρική και για την όλη συνεισφορά της στην παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη. «Η συγκεκριμένη σύνδεση (σ.σ με δορυφορικό Ίντερνετ νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων σε απομακρυσμένες περιοχές) είναι μια τρανταχτή απόδειξη πως οι δορυφορικές επικοινωνίες σε περιόδους κρίσεων μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις. Είναι μάλιστα μέσα στα πλάνα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσουμε και τις ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες. Είμαι λοιπόν και ως Έλληνας αλλά και από την συγκεκριμένη θέση υπερήφανος που ο εθνικός χειριστής του δορυφορικού μας συστήματος, της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, μπόρεσε και παρείχε δωρεάν αυτή την υπηρεσία η οποία πραγματικά έλυσε τα χέρια στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης χώρας», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM» ο κ. Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ο κ. Στάβερης προσέθεσε πως τέτοιες δυνατότητες που θα επιτρέπουν και στον πιο απομακρυσμένο πολίτη να έχει Ίντερνετ, υπάρχουν ήδη μέσω του Hellas Sat στην Ελλάδα, δυνατότητες που μάλιστα επεκτείνονται με νομοθετικές πρωτοβουλίες και σημείωσε πως πριν από έναν χρόνο είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού η παροχή σε απομακρυσμένο ελληνικό νησί δωρεάν διαδικτύου με παρόμοια χρήση τεχνολογίας. Ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων διατύπωσε την εκτίμηση μάλιστα πως οι δορυφορικές επικοινωνίες της Ελλάδας θα εξελιχθούν περαιτέρω. «Πρόσφατα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης το υπουργείο μας ολοκλήρωσε την διαδικασία για την μεταφορά των χρημάτων για το πρόγραμμα μικροδορυφόρων της χώρας μας. Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά κατά κύριο λόγο ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες. Είναι (σ.σ τεχνολογία) στο ίδιο μοτίβο με αυτό που δίνει ο Hellas Sat, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνει μια προσπάθεια κατασκευής μικροδορυφόρων και από ελληνικές εταιρίες», προσέθεσε ο κ. Στάβερης.
Υγεία μέσα από την δορυφορική επικοινωνία
Με την κίνηση για την οποία βραβεύτηκε, η Hellas Sat είχε παραχωρήσει δωρεάν δορυφορικό ίντερνετ σε 127 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε απομακρυσμένες περιοχές της Ζιμπάμπουε της Αφρικής μέσω των οποίων παρεχόταν στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό συνεχής πληροφόρηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως και πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ασθενών και στην πύλη εμβολιασμών της χώρας.
Η εγκατάσταση των δορυφορικών τερματικών πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Africom Holdings, τοπικό συνεργάτη της Hellas Sat στη Ζιμπάμπουε. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς τόνισε την σημασία της διάκρισης για το προσωπικό της Hellas Sat σε Ελλάδα και Κύπρο: «περιποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο σε εμένα προσωπικά όσο και σε όλο το προσωπικό της εταιρείας η μεγάλη αυτή διάκριση, η οποία είναι μια αναγνώριση της συμβολής της Hellas Sat στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την εν γένει παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη», τόνισε ενώ ευχαρίστησε και τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου για τη μέχρι τώρα στήριξη των εργασιών της εταιρείας αλλά και όλο το προσωπικό του εθνικού χειριστή του δορυφορικού συστήματος της χώρας «που συμβάλλει με την υψηλότατου επιπέδου κατάρτιση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρείας και των υπηρεσιών της, την ίδια ώρα μάλιστα που έτσι δημιουργούνται και πληθαίνουν μέσα στην Ελλάδα καλοπληρωμένες, υψηλών απαιτήσεων θέσεις εργασίας».