Τις επιδόσεις του βελτιώνει το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο όχι μόνο προσελκύει αυξημένες χρηματοδοτήσεις, αλλά τοποθετείται σε κομβική θέση ανάμεσα στα κορυφαία περιβάλλοντα για startups διεθνώς. Τη δυναμική αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει για το 2022 στο “top 50” των κορυφαίων οικοσυστημάτων για startups, παγκοσμίως, κατακτώντας την 48η θέση σε σύνολο 100 χωρών, την 5η θέση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και την 18η στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, σύμφωνα με “Startup Blink Global Ecosystem Report 2022”, που χαρτογραφεί 100 startup οικοσυστήματα και 1.000 πόλεις σε 100 χώρες ανά τον κόσμο, η Ελλάδα κερδίζει το 2022 έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη έναντι του 2021. Μάλιστα, είναι η μία από τις τρεις χώρες του κόσμου (οι άλλες δύο είναι η Ιρλανδία και η Ινδονησία), που κάνει άλμα στον κατάταξη για το 2022, επανερχόμενη στο “top 50” από την 54η θέση που είχε το 2021.
Η αναρρίχηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη έγινε χάρη στο startup οικοσύστημα της Αθήνας, το οποίο έκανε άλμα 21 θέσεων σε σχέση με το 2021 και πλέον κατατάσσεται στην 132η ανάμεσα σε 1.000 πόλεις ανά τον κόσμο και στην 3η θέση στη ΝΑ Ευρώπη.
Το δεύτερο πιο ισχυρό startup οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, το οποίο, πάντως, κατακρημνίστηκε για το 2022, κατά 128 θέσεις, πέφτοντας στην 507η παγκοσμίως. Με τα Ιωάννινα και τη Ρόδο να φεύγουν από τον Δείκτη, η Ελλάδα έχει πλέον μόνο 2 πόλεις που κατατάσσονται στις 1.000 πρώτες, έναντι τεσσάρων πόλεων το 2021.

Τεράστιες δυνατότητες

“Το 2021, η Ελλάδα αύξησε τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, πέτυχε μερικά πολύ καλά exits και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους πρώτου μονόκερους. Αυτό έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μπορεί να υποστηρίξει τον ρόλο ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας”, σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Παράλληλα, σχολιάζουν θετικά την ύπαρξη μιας δεξαμενής εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα Πληροφορικής. “Ωστόσο, η πρόκληση είναι να διατηρηθεί αυτό το ταλέντο στη χώρα και να καλλιεργηθεί μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης”, υπογραμμίζουν.
“Ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε., στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Το startup οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ώριμος περιφερειακός κόμβος για τις startups”, καταλήγει η ανάλυση.

Στο club των unicorns

Προς επίρρωσιν της δυναμικής της χώρας, οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν θετικά την είσοδο της Ελλάδας στο club των unicorns (startups με αξία άνω του 1 δισ.), φέρνοντας ως παράδειγμα τις Viva Wallet και PeopleCert και τονίζοντας ότι αυτή η είσοδος “δείχνει την ικανότητα της χώρας να δημιουργεί παγκόσμιες εταιρείες”.
Θυμίζουμε ότι το 2021 η Ελλάδα έχασε 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από την 44η που είχε βρεθεί στο 2020, όχι λόγω των επιδόσεων της, αλλά γιατί άλλα νεοφυή οικοσυστήματα κατάφεραν να βελτιώσουν κατά πολύ τη θέση τους.

Παγκόσμια πρωτιά για τις ΗΠΑ

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι και για το 2022 το κορυφαίο startup οικοσύστημα στον κόσμο είναι αυτό των ΗΠΑ, διατηρώντας ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι της δεύτερης στην κατάταξη Μεγάλης Βρετανίας.

Στην τρίτη θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται και για το 2022 – όπως και πέρσι – το Ισραήλ, ενώ Καναδάς και Σουηδία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Γαλλία και Κίνα συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα των πιο ισχυρών startup οικοσυστημάτων του κόσμου για το 2022.

Καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη καταγράφουν για το 2022 η Ισπανία (στη 16η θέση), η Πορτογαλία (στην 28η), η Ιταλία (31η), αλλά και η Τσεχία (32η), η Ρουμανία (39η), η Βουλγαρία (36η), η Τουρκία (46η) και η Σλοβενία (47η).