Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η ΔΕΗ εξασφάλισε την αναβολή της συλλογικής αγωγής της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, χάρη στο νομικό τέχνασμά της να επιλέξει την πιλοτική δίκη για το φλέγον θέμα των φουσκωμένων λογαριασμών .

Το δικαστήριο έδωσε νέα ημερομηνία για τις 6 Ιουλίου αλλά αναμένεται και νέα αναβολή καθώς στις 16 Ιουνίου θα ανοίξει η συζήτηση στον Άρειο Πάγο.

Ωστόσο το δικαστήριο θα εκδώσει αύριο σχετική απόφαση αναφορικά με αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ να μην κόβεται η παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εννέα άτομα προσωπικό, που δεν πληρώνουν την αξία των λογαριασμών ρεύματος.

Πρόκειται για αίτημα προσωρινής διαταγής που με βάση την ελληνική νομοθεσία πρέπει το δικαστήριο να το εγκρίνει, να το απορρίψει ή να το επιβάλλει στη ΔΕΗ προσθέτοντας κάποιους περιορισμούς για την ομπρέλα προστασίας των καταναλωτών.

 

Τι πληρωσε η ΔΕΗ για το «αναβαλόσημο» και γιατί αντέδρασαν οι διάδικοι

Η ΔΕΗ αφού εξασφάλισε την αναβολή υποχρεούται να καταβάλει « αναβαλόσημο» 40 ευρώ για τη συλλογική αγωγή και άλλα 40 ευρώ για την αναβολή συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων.

Δηλαδή με 80 ευρώ έβαλε στον «πάγο» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που δεινοπαθεί από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής .

Τα επιχειρήματα αναβολής από τους νομικούς εκπροσώπους της ΔΕΗ ήταν έωλα σύμφωνα με τους νομικούς που υπερασπίστηκαν την συλλογική αγωγή και τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά το δικαστήριο μάλλον τα υιοθέτησε.

Το παρόν έδωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθήνας κ Δημήτριος Βερβεσός , ο οποίος εκπροσώπησε την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι η «καρδιά των καταναλωτών» χτυπά στην αίθουσα του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αναφερόμενος στην πιλοτική δίκη είπε ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν εκπληρώνει το γράμμα του νομοθέτη , ο οποίος είχε σκοπό να μην γίνονται διάσπαρτες δίκες με το ίδιο αντικείμενο δίνοντας τη διέξοδο μέσα από πιλοτική δίκη.

Τόνισε ότι σήμερα συζητάμε μία συλλογική αγωγή άρα ακυρώνεται το αίτημα των διαδίκων για πιλοτική δίκη.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας τόνισε ότι πρόκειται για παρελκυστική τακτική από τη ΔΕΗ και σημείωσε ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα που επικαλείται διότι ο χρόνος εκδίκασης τη υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο θα σταματήσει τις αποφάσεις των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων της χώρας.

Η απόφαση για αναβολή είχε σχεδόν κριθεί από την έδρα του δικαστηρίου παρότι οι νομικοί εκπρόσωποι της ΔΕΗ την υποστήριξαν αρκετά «χλιαρά». Κατά της αναβολής τάχθηκε και ο δικηγόρος κ Σπυράκος που στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, θέτοντας τις βάσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Ο κ. Σπυράκος ανέπτυξε επιχειρήματα που συνηγορούσαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι αναβολής συζήτησης της υπόθεσης αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για συζήτηση του θέματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζει η ΔΕΗ όπως και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας.

 

Καταπέλτης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατά της διοίκησης της ΔΕΗ

Πάντως η «μεγάλη νομική μάχη» δόθηκε στο αίτημα προσωρινής διαταγής από την ΕΚΠΟΙΖΩ και τον ΙΝΚΑ με βασικό περιεχόμενο ότι δεν πρέπει να γίνεται διακοπή της παροχής ενέργειας σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ως «βαρύ πυροβολικό» αναδείχθηκε η παρουσία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη που υπερασπίστηκε ως μάρτυρας την προσωρινή διαταγής και κινήθηκε κατά της διοίκησης της επιχείρησης αφού τη χαρακτήρισε ανάλγητη παρότι είναι κρατική επιχείρηση προχωρεί σε διακοπές ρεύματος των νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τόνισε ότι στην Αττική γίνονται 500 διακοπές παροχής ρεύματος εκ των οποίων οι 300 γίνονται από τη ΔΕΗ. Ζήτησε από το Δικαστήριο να προστατεύσει τους εργαζόμενους που λαμβάνουν εντολές για διακοπές όπως και τους καταναλωτές .

Για την υπόλοιπη Ελλάδα , προσδιόρισε ότι γίνονται 1300 διακοπές την ημέρα.

Ο κ. Αδαμίδης αποκάλυψε την αναποτελεσματικότητα του μέτρου των ρυθμίσεων εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος παρότι έχουν αυξηθεί κατά 70% από τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπογράμμισε ότι όταν εμφανιστεί ο επόμενος λογαριασμό χάνονται οι ρυθμίσεις διότι τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το νέο λογαριασμό ρεύματος όπως και τη ρύθμιση των προηγούμενων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές οι νομικοί που υπερασπίστηκαν την συλλογική αγωγή και τα ασφαλιστικά μέτρα προκάλεσαν τους δικηγόρους της ΔΕΗ να δεσμευτούν ότι δεν θα κόβει το ρεύμα η επιχείρηση σε καταναλωτές

Παρότι προκλήθηκαν αρκετές φορές οι δικηγόροι της ΔΕΗ δεν έδωσαν αντίστοιχη δέσμευση ενώ έφεραν στο προσκήνιο της συζήτησης τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η επιχείρηση αν δεν πληρώνεται η αξία της ενέργειας όπως προσδιορίζεται μέσα από την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ανάμεσα στους νομικούς που υπερασπίστηκαν την γραμμή της ΔΕΗ ήταν και καθηγητής της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Κομοτηνής. Μάλιστα ανέφερε ότι αν γίνουν διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και μάλιστα σε ευάλωτα θα πέσει κυβέρνηση δίνοντας πολιτική χροιά στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η απόφαση για το αίτημα της προσωρινής διαταγής αναμένεται να εκδοθεί σήμερα μέχρι το μεσημέρι.