«Τίποτα δεν αλλάζει» από την 1η Ιουνίου με την επιβολή τέλους 8 λεπτών στις πλαστικές συσκευασίες και κυρίως δεν υπάρχει λόγος το εμφιαλωμένο νερό να γίνει ακριβότερο κατά 8 λεπτά. Τη διαβεβαίωση αυτή δίνουν επιχειρηματίες της βιομηχανίας τροφίμων που χρησιμοποιούν συσκευασίες για το νερό τα αναψυκτικά το γάλα αφού έχουν εγκαταλείψει τις συσκευασίες πλαστικών και ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).
Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί συσκευασίες που δεν εμπεριέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) καθώς τα προϊόντα τους συσκευάζονται σε συσκευασίες PET που δεν είναι πλαστικό. Συσκευασίες PVC χρησιμοποιεί μόνο κάποια μόνο η βιομηχανία υγρών απορρυπαντικών και αυτές με τη σειρά τους έχουν κάνει βήματα προόδου. Μόνο κάποια μικρή βιομηχανία και ξεχασμένη όπως την χαρακτήρισαν θα χρησιμοποιεί PVC. Στέλεχος εταιρείας αναψυκτικών ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στα αντίστοιχα προϊόντα των 8 λεπτών. Να σημειωθεί ότι οι ταμειακές μηχανές των αλυσίδων σουπερ μάρκετ στην περίπτωση που περάσει συσκευή PVC στην απόδειξη θα αναγράφεται και το τέλος των 8 λεπτών που θα αποδίδεται στην ΑΑΔΕ. Αντίστοιχη μεθοδολογία τιμολόγησης ακολουθείται και στις πλαστικές σακούλες των σουπερ μάρκετ που το τέλος αποδίδεται στην ΑΑΔΕ.
Ωστόσο ένας «μικρός» κίνδυνος ανατιμήσεων των αναψυκτικών και κυρίως του εμφιαλωμένου νερού υπάρχει από τα σημεία πώλησης όπως τα περίπτερα. Ο πωλητής να ζητήσει επιπλέον 8 λεπτά επικαλούμενος την εφαρμογή του τέλους
Ο πελάτης πρέπει να αρνηθεί να δώσει τα επιπλέον 8 λεπτά και στην περίπτωση που περιπτερούχος επιμένει, η μόνη λύση είναι να αφήσει το προϊόν στο ψυγείο και να αποχωρήσει.
Ο κ Ν. Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΑΝ διευκρινίζει ότι δεν ακριβαίνει το εμφιαλωμένο νερό που πωλείται σε πλαστική συσκευασία.
Πάντως ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Ιουνίου στη διαχείριση των πλαστικών φιαλών εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών κλπ.
Σε ποιες συσκευασίες πλαστικών φιαλών, επιβάλλεται τέλος 8 λεπτών ανά συσκευασία Ο ΕΟΑΝ, Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα όσα ισχύουν για τη διαχείριση των αποβλήτων και ειδικότερα, τη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων, διευκρινίζει τα εξής:
Πρώτον, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο άρθρο 80 του Ν. 4819/2021, για τη διαχείριση των αποβλήτων, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια ποτών (νερό, αναψυκτικό, γάλα κ.ά.) η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Δεύτερον, η επιβολή τέλους δεν αφορά πλαστικές συσκευασίες προϊόντων , στις οποίες δεν περιέχεται το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Ειδικότερα, θα θέλαμε να επισημαίνουμε πως κανένα από τα προϊόντα των μεγάλων παραγωγών δεν περιλαμβάνει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) σε κάποιο από τα μέρη του.
Συνεπώς δεν επιβάλλεται αυτό το τέλος ανακύκλωσης, στα συγκεκριμένα προϊόντα. Τρίτον, η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος και το ύψος του έχει οριστεί στα οκτώ (8) λεπτά. Τέταρτον, όσον αφορά στον κλάδο του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκεται σε διατίμηση, αλλά και του αναψυκτικού και με βάση τη γενικότερη γνώση που έχουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πλαστικά υλικά που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για το μπουκάλι, το πώμα και την ετικέτα είναι PET, PP (πολυπροπυλένιο) και PΕ (πολυαιθυλένιο) και συνεπώς δεν επιβαρύνονται με το τέλος. Αν υπάρχει χρήση PVC αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και συνήθως αφορά κάποιες ετικέτες (full sleeve) που καλύπτουν όλο το μπουκάλι, αλλά προφανώς υπάρχουν και ετικέτες full sleeve , που δεν είναι από PVC.
Ποιος είναι ο στόχος της επιβολής τέλους
Η επιβολή του τέλους των 8 λεπτών για τις συσκευασίες προϊόντων που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών – καταναλωτών πάνω στο ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλαστικά. Υπηρετεί την ίδια φιλοσοφία με την πετυχημένη εκ του αποτελέσματος πρωτοβουλία που έχει ήδη προηγηθεί, με την επιβολή τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας, η οποία οδήγησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο να εκμηδενισθεί σχεδόν η χρήση της από τους καταναλωτές. Αλλάζουμε συνήθειες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Οι πολίτες κάθε μέρα που περνά , αντιλαμβάνονται καλύτερα την αξία που έχει η συμβολή του καθενός ξεχωριστά αλλά και όλων μαζί, προκειμένου να συμβάλουμε μέσω των επιλογών μας στη μείωση της χρήσης των πλαστικών αλλά και στην ανακύκλωση, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Καθώς και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας, μέσα από την υιοθέτηση νέων καταναλωτικών προτύπων και συμπεριφορών .