Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού ανάληψη δράσεων σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας υπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Το μνημόνιο που υπογράφηκε περιλαμβάνει:
· Συμπράξεις σε ερευνητικό επίπεδο στα θέματα πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης δικτύων.
· Συμπράξεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο με τη συμμετοχή του Τεχνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου του ΔΕΣΦΑ σε κοινά προγράμματα που θα καταρτίζονται από τον ΔΕΣΦΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ.
Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών και εκπόνησης διατριβών από τους υποψήφιους διδάκτορες του ΠΔΜ στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια, η δημιουργία Cluster επιχειρηματικότητας για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ζήτηση, με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς και η διαμόρφωση κοινών επιχειρησιακών προγραμμάτων μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του εξειδικευμένου προσωπικού του ΔΕΣΦΑ.
Με αφορμή την υπογραφή, η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή της μεταξύ μας συνεργασίας, η οποία επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση και συνεισφορά του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αγωγού της Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιούμε σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ένα ευρύ πλέγμα δράσεων με έμφαση στην εκπαίδευση, καθώς και την έρευνα και την καινοτομία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επανακατάρτιση εργαζομένων και ανέργων της περιοχής στην τεχνολογία του φυσικού αερίου και της πράσινης ενέργειας, μέσω του Εκπαιδευτικού Κέντρου του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια και τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά, τόσο στην ενίσχυση της απασχόλησης όσο και στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, σημείωσε: «Με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας ΔΕΣΦΑ-ΠΔΜ-ΕΚΕΤΑ, ενισχύεται ο σημαίνων ρόλος του πανεπιστημίου στην επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση εργαζομένων και ανέργων της Περιφέρειάς μας, σε νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα. Το πανεπιστήμιό μας οδεύει σταθερά προς τη νέα εποχή και δημιουργεί τις προϋποθέσεις στους φοιτητές και στους απόφοιτούς μας να ανταπεξέλθουν στις νέες επαγγελματικές προκλήσεις που διαμορφώνονται στη μετά-λιγνίτη εποχή».
Στις δηλώσεις του, ο διευθυντής του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Σπυρίδων Βουτετάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ένας από τους σημαντικότερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με σημαντική ευρωπαϊκή παρουσία και κατ’ επέκταση το Ινστιτούτο Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), διατηρεί συνεχή και μακρόχρονη παρουσία στον ενεργειακό τομέα της Δυτικής Μακεδονίας. Οι τεχνολογίες μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος αποτελούν πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μια από τις βασικές κατευθύνσεις του Ινστιτούτου. Η συνεργασία με το ΠΔΜ συντελεί στην προσέλκυση ερευνητών υψηλού επιπέδου με στόχο την καθιέρωση της Δυτικής Μακεδονίας ως κόμβο ανάπτυξης και πιλοτικής εφαρμογής νέων ενεργειακών τεχνολογιών».