Στα δικά τους μέτρα τους η πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό. Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση έρχονται αντιμέτωποι με την διστακτικότητα των τραπεζών με το ποσοστό της έκπτωσης που δίνεται είναι κατά το δοκούν.
Ναι μεν ο νόμος παρέχει το δικαίωμα το κούρεμα των δανείων να εφαρμόζεται κατά περίπτωση , αλλά οι τράπεζες το παρακάνουν
Γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του υπουργείου Οικονομικών που να σημειωθεί δεν συμφωνεί καθόλου με αυτή την πολιτική καθώς η φιλοσοφία του νομοθέτη ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν που εφαρμόζεται στην πράξη.
Οι πρακτικές των τραπεζών έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, που επιβεβαιώνεται, από τα στοιχεία των αιτήσεων για ευνοϊκές ρυθμίσεις, και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ΒΝ είναι αποκαλυπτικά.
Μόλις 10 αιτήσεις έχουν εγκριθεί σε σύνολο 4.780
Ο συνολικός αριθμός των ολοκληρωμένων αιτήσεων ανέρχεται μόλις σε 4.780 και το ύψος των δανείων που αντιπροσωπεύουν αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ Αναφορικά με την προετοιμασία για την υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλών «αγγίζουν» τις 50.000 .
Εντυπωσιάζει ο αριθμός των αιτήσεων που έχει ολοκληρωθεί και προς έκπληξη όλων φθάνουν μόλις τις 10 αιτήσεις που έχουν ρυθμιστεί και το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού προτείνει κούρεμα 50% με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δε γίνεται αποδεκτό από τις τράπεζες .
Οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών αγνοούν την πρόταση του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού ή πιο απλά την πετούν στο κάλαθο των αχρήστων και στη θέση της φέρνουν την δική τους ρύθμιση, η οποία είναι κατώτερη της αρχικής σε ποσοστό έως 25% .
Το αρχικό προτεινόμενο κούρεμα είναι στο 50% ενώ οι τράπεζες το μειώνουν κάτω από το 30% δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του δανείου με τον υπόχρεο να διαπιστώνει στην πράξη ότι οι τράπεζες το μόνο που επιδιώκουν είναι να τους βγάλουν στο δρόμο προχωρώντας στην κατάσχεση της περιουσίας του αφού η ρύθμιση είναι ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει ανά τράπεζα στοιχεία και κυρίως θα διαμορφώσει δείκτη αποτελεσματικότητας ο οποίος θα διαμορφώσει συνθήκες ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά.
Οι αρχικές προβλέψεις για ρυθμίσεις δανείων
Οι ρυθμίσεις που παράγονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να περιλαμβάνουν:
α) Μερική διαγραφή («κούρεμα») οφειλών, η οποία μπορεί να ανέλθει:
έως 75% επί της βασικής οφειλής, και έως 95% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)
έως 80% επί της βασικής οφειλής, και έως 100% επί των τόκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
β) Μακροχρόνια αποπληρωμή οφειλών:
έως 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)
έως 420 δόσεις για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Επομένως, η ελάχιστη μηνιαία δόση της ρύθμισης του δανείου που προκύπτει από τον αλγόριθμο, υπολογίζεται βάσει των εισοδημάτων και της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του.