πόλη, πανόραμα, smartphone, έλεγχος, κύκλωμα, βιομηχανία, αρχιτεκτονική, ιστός, δίκτυο, σημεία, γραμμές, διασύνδεση, βιομηχανία 4,0, ίντερνετ των πραγμάτων, έργο, εργαλεία, υψηλή τεχνολογία, στρατηγική, έρευνα, τεχνολογία, παραγωγή, πληροφορική, επικοινωνία, δικτύωση, τηλεπικοινωνίες logistics, μηχάνημα, ,internet, σύνδεση, ανταλλαγή, δεδομένα, world wide web, υπολογιστής, τεχνητή νοημοσύνη
Πηγή Εικόνας: Gerd Altmann / Pixabay

Στη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης που μαζί με τα 20 έργα ΣΔΙΤ ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ δημιουργούν το πλαίσιο για το ψηφιακό και πράσινο μέλλον των πόλεων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης από το βήμα του συνεδρίου «Smart Cities – City Connect Conference & Expo 2022».

Όπως έγραφε εχθές το Economix: https://www.economix.gr/2022/05/25/karagiannis-prasines-kai-exypnes-poleis-me-ergaleio-tis-sdit-kai-to-tameio-anakampsis/

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι «το σύγχρονο πρόταγμα των βιώσιμων και έξυπνων πόλεων, των λεγόμενων smart cities, είναι το πολιτικό αφήγημα της νέας εποχής για τις πόλεις του δυτικού κόσμου», ενώ «η σύγχρονη πρωτοποριακή πολιτική των πόλεων εκφράζεται σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο σήμερα μέσα από το τρίπτυχο πράσινη, ανθεκτική, έξυπνη πόλη».

Έτσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών «το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία σε μία κρίσιμη στιγμή για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις». «Πολλά από τα έργα που υλοποιούνται στη χώρα, με πιο εμβληματικά τον ΒΟΑΚ και τον αυτοκινητόδρομο Ε65, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα αυτά αποτελούν μεγάλες παρεμβάσεις εθνικής κλίμακας που θα οδηγήσουν σε υπερτοπική ανάπτυξη» σημείωσε. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου, έφερε ως παράδειγμα τον ΟΣΕ, οι υπηρεσίες του οποίου θα αναβαθμιστούν με το ψηφιακό εισιτήριο, την τηλεματική και τις υπηρεσίες έξυπνων σταθμών. Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως υπογράμμισε «θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του μέσου και θα βελτιώσει συνολικά την ταξιδιωτική εμπειρία για τους επιβάτες».

Πάντα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης «υλοποιείται η μεγαλύτερη προμήθεια λεωφορείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έργο των ηλεκτρονικών διοδίων, το πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών για τη παρακολούθηση των γεφυρών, ο νέος Προαστιακός σιδηρόδρομος της Δυτικής Αττικής και ένα μεγάλο πρόγραμμα επεμβάσεων οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα, μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους ΟΤΑ».

Σημαντικό εργαλείο «για την υλοποίηση μεγαλύτερων ή μικρότερων έργων που προωθούν την καινοτομία, ενισχύουν την απασχόληση και δημιουργούν ένα πιο ελκυστικό κοινωνικό περιβάλλον» αναδεικνύονται και τα έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού περίπου 4 δισ. ευρώ.
«Στο μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν όλοι τη θέση και το ρόλο τους. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, ομαδική, συνεργατική. Είναι προσπάθεια εθνική» τόνισε, κλείνοντας, ο υφυπουργός Υποδομών.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει ο αναπτυξιακός νόμος με έργα που ανήκουν στο καθεστώς της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στο συνέδριο «Smart Cities – City Connect Conference 2022» που πραγματοποιείται αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι η «έξυπνη πόλη» δίνει το στίγμα της υπηρεσίας που θέλει η κυβέρνηση και η πολιτεία, να προσφέρουν στον πολίτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση, από την αρχή, δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες που οδήγησαν τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να εμπιστευθεί την πατρίδα μας για επενδύσεις και πρόσθεσε ότι, δημιουργήθηκε μια «ζώνη ευκολίας» μεταξύ του επενδυτή και πολιτείας με αποτέλεσμα σήμερα, πλέον, «να υπάρχουν τεχνολογικοί πρωταθλητές που όχι μόνο έρχονται να επενδύσουν αλλά πολλαπλασιάζουν την θέση τους στη χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι η ανεργία μειώνεται σταθερά και επανέλαβε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων, για να απασχοληθούν και να δημιουργήσουν, στη χώρα.

Τέλος, ανέφερε ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει ο Αναπτυξιακός νόμος για τις περιοχές ειδικής αναπτυξιακής μετάβασης, υπογράμμισε ότι στόχος για το μέλλον είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας και γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει το σχέδιο Πισσαρίδη, το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, που είναι και οι βασικοί άξονες για να υλοποιηθεί το όραμα.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ψηφιακής εξυπηρέτησης

Το κάλεσμα της ψηφιακής εποχής καθοδηγεί τα βήματα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία πρωτοπορεί στον τομέα προσφέροντας διαρκώς βελτιούμενες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προοπτικές που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στη ημερίδα με θέμα: Smart Cities – City Connect 2022.
Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην «ταχεία μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» που μας ώθησε η «οδυνηρή εμπειρία του κορονοϊού «τόνισε ότι αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού να καταστεί η Αττική μια Περιφέρεια – πρότυπο και στο πεδίο της ψηφιακής εξυπηρέτησης.

Παρέθεσε σειρά δράσεων από τον σχεδιασμό που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Περισσότερες από 200 υπηρεσίες ψηφιακά διαθέσιμες, μέσω του «ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», ενώ ο αριθμός τους σύντομα θα ανέλθει στις 253. Για 500 υπηρεσίες παρέχεται διαδικτυακά αναλυτική πληροφόρηση, ενώ όλες οι υπηρεσίες εντάσσονται αμέσως στην Ενιαία Ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.
Επίσης, το σύστημα προτεραιότητας με δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εισιτηρίου, που τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Απρίλιο στη Διεύθυνση Μεταφορών Δυτικού Τομέα, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκδίδουν ψηφιακό εισιτήριο με χρήση του κινητού τηλεφώνου και να ενημερώνονται για τον προβλεπόμενο χρόνο αναμονής. Στη Διεύθυνση Υγείας Κεντρικού Τομέα λειτουργεί πιλοτικά ειδική εφαρμογή για την Οργάνωση και Διαχείριση της εξυπηρέτησης μέσω ραντεβού, διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και από όλες τις έξυπνες συσκευές.

Σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών, λειτουργεί νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης ενώ σύντομα θα διατεθεί ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές με δυνατότητες γενικής και εξατομικευμένης ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού για «ψηφιακά αναλφάβητους», με έμφαση σε ευπαθείς ομάδες και πολίτες ενώ το πλαίσιο του έργου, που εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής προβλέπεται η δημιουργία 100 χοτ-σποτ ψηφιακού εγγραμματισμού σε 70 περιφερειακές δομές και σε 30 σχολεία σε ολόκληρη την Αττική.

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις από το ΠΕΠ Αττικής σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει δύο πολύ σημαντικά έργα τα οποία αφορούν:
▪ Στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης, προϋπολογισμού 1,75 εκατ. ευρώ, που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαδικτυακής περιήγησης σε περισσότερα από 10.000 εκθέματα, πλίδες.
▪ Στην εγκατάσταση υπηρεσιών τηλεματικής τεχνολογίας στα οχήματα του ΟΑΣΑ και περισσότερες από 1000 έξυπνες στάσεις, προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης τριών σημαντικών έργων, όπως: Η εγκατάσταση και λειτουργία ειδικής εφαρμογής για την Ψηφιοποίηση της διαδικασίας προγραμματισμού εξετάσεων υποψήφιων οδηγών στην Περιφέρεια. Η μελέτη ψηφιοποίησης των αρχείων της Περιφέρειας. Η μελέτη για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Υπηρεσιών και του καθορισμού έργων και πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν κατά προτεραιότητα.

Ο κ. Πατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαία συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την επιτυχή ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιείται σειρά κοινών δράσεων, όπως η τεχνική αναβάθμιση του τρόπου υποβολής των αιτήσεων με σταδιακή αντικατάσταση των ψηφιακών αρχείων των αιτήσεων από φόρμες υποβολής κ.λ.π.
Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία εφαρμογής του συμφώνου με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από το οποίο η Περιφέρεια θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου, προσφέροντας στο υπουργείο το σχετικό περιεχόμενο που είναι δημοσιευμένο στον ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Μοναδική ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης

Τη μοναδική ευκαιρία που έχει η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στο ψηφιακό μετασχηματισμό της με τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει, πλέον, στη διάθεση της – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κ.α- υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σε ημερίδα για τις Έξυπνες Πόλεις, που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το μέσον για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών και «να καταλάβουν ότι υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που νοιάζονται γι’ αυτούς». Ακόμη, επισήμανε , οι Δήμοι και οι Περιφέρειες οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις χρηματοδοτήσεις «με τον καλύτερο τρόπο» και συγκεκριμένα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για «πραγματικές λύσεις, σε πραγματικά προβλήματα».
Στην ημερίδα μίλησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε κι εκείνος στα σημαντικά ποσά που έχει στη διάθεση της η Αυτοδιοίκηση για τον σκοπό αυτό, επισημαίνοντας ότι στο δήμο του, μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης αναλογούν 32 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η ψηφιακή μετάβαση του δήμου Αθηναίων ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής του από την αρχή της θητείας του και μέχρι τώρα είπε έχουν γίνει «άλματα» και στα τέσσερα επίπεδα του σχεδιασμού που υλοποιεί ο δήμος: Στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του Πολίτη, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση -ψηφιοποίηση, στις υποδομές και στην καινοτομία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακογιάννης ανάφερε ότι ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το 70% των υπηρεσιών του δήμου και ο στόχος είναι 100% έως το τέλος του έτους, μέσω της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν ήδη εξυπηρετηθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με το ( ψηφιακό) σύστημα αντικανονικής στάθμευσης που είναι τοποθετημένο σε περισσότερα από 800 σημεία της πόλης, έχουν μειωθεί κατά 30% τα ανάλογα περιστατικά, ενώ πολύ σύντομα θα συμβασιοποιηθεί και θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο του δήμου, μετά την ανέγερση του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ηλεκτροφωτισμού της πόλης, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, με την τοποθέτηση 43500 ηλεκτρικών σωμάτων led στην πόλη και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη λειτουργία του κ.α.

Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Μπακογιάννης κατέληξε με την προτροπή «να σχεδιάζουμε πιο μακροπρόθεσμα, όχι με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές αλλά γιατί όχι, τις επόμενες γενιές».