Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.
Σε χαμηλούς τόνους το MIT Enterprise Forum Greece συνομιλεί με το… μέλλον αφού έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που αλλάζουν το σήμερα και διαμορφώνουν το
αύριο μέσα από τεχνολογικές καινοτομίες αξίας αρκετών εκατομμύριων δολαρίων. Η δραστηριότητα του MIT Enterprise Forum Greece μπορεί να μη χρήζει πλατιάς δημοσιότητας, αλλά η διοικητική του ομάδα, χωρίς να διεκδικεί βραβεία και πρωτοσέλιδα, υλοποιεί ένα έργο πολύ σημαντικό, αφού επιταχύνει την όποια πρωτοβουλία έχει στοιχεία τεχνολογικής καινοτομίας.
Το MIT Enterprise Forum Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός – επιταχυντής νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας. Βάζει «πλάτη» σε νέους επιχειρηματίες με τεχνολογικές δεξιότητες ανοίγοντας τους την πόρτα στην διεθνή αγορά.
Ο στόχος του MIT είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα Παγκόσμιο Κέντρο Τεχνολογικής Καινοτομίας.
Ερευνητές και νεοφυείς επιχειρηματίες μέσω του διαγωνισμού (Startup Competition), εξειδικευμένων σεμιναρίων (business skills workshops) και εκδηλώσεων, αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία και δεξιότητες και λαμβάνουν έμπρακτη καθοδήγηση (mentoring) από επαγγελματίες διεθνούς αναγνώρισης και κύρους από την επιχειρηματική και επενδυτική σκηνή. Παράλληλα, διευρύνουν δυνατότητες νέων συνεργασιών οι οποίες συμβάλλουν θετικά στην αναπτυξιακή πορεία τους στη διεθνή αγορά.
Από το 2015 μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης στην Ελλάδα έχοντας επιταχύνει πάνω από 200 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας. Άνω των 60 επεκτείνονται παγκοσμίως και αναπτύσσονται γρήγορα, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκ. δολάρια από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές. Δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, απασχολούν πάνω από 900 υπαλλήλους και έχουν αθροιστικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 50 εκ. δολάρια.
Επιπλέον της δραστηριότητας στην Ελλάδα, από το 2016 η ομάδα του MITEF Greece έχει θέσει ως προτεραιότητα να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με την ελληνική διασπορά, ξεκινώντας από την κοινότητα της Βοστώνης. Αυτή η προσπάθεια οδήγησε στην δημιουργία του Hellenic Innovation Network το οποίο πρόσφατα διοργάνωσε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση στη Βοστώνη στην οποία παρουσίασαν 5 ελληνικές startups από τον χώρο των επιστημών της υγείας. Η πρόεδρος του HIN, Μαρίνα Χατζοπούλου, πρόσφατα τιμήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας για την προσπάθεια της στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Από τον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition, έχουν περάσει και διακριθεί στην εγχώρια και στη διεθνή σκηνή σημαντικά παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, δύο από αυτά είναι:
Spot a Wheel:προσφέρει το πιο εύκολο τρόπο εύρεσης μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και απευθείας παράδοσης του στον καταναλωτή. Πρόκειται για μία από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, επαναπροσδιορίζοντας ριζικά τη διαδικασία αγοράς-πώλησης, διασφαλίζοντας αξία, διαφάνεια και τη καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Η κινητήριος δύναμη της εταιρείας είναι οι ιδρυτές της, ο Χάρης Αρβανίτης (Ιδρυτής & CEO) και Κυριάκος Αγαδάκος (Ιδρυτής & VP Marketing), που την έχουν απογειώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκεντρώνοντας πάνω από 127 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.
RTsafe: ιδρύθηκε το 2014 από καθηγητές ιατρικής φυσικής με σημαντική εμπειρία στον τομέα της ακτινολογικής ογκολογίας, με στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διασφάλισης ποιότητας στην ακτινοθεραπεία. Επεκτάθηκε γρήγορα και δημιούργησε συνεργασίες με διάσημα νοσοκομεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα χάρη στην εξαιρετική ομαδική εργασία των έμπειρων επιστημόνων και των προγραμματιστών λογισμικού της. Το όραμα της RTsafe είναι η δημιουργία ενός κόσμου όπου κάθε ακτινοθεραπευτική παρέμβαση δοκιμάζεται σε ένα εξατομικευμένο “φάντασμα” πριν από τον πραγματικό ασθενή, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ιδρυτές της είναι ο Ευάγγελος Παππάς (Ιδρυτής & CSO), ο Νίκος Στεργιόπουλος (Ιδρυτής) και ο Θωμάς Μαρής (Ιδρυτής & Υπεύθυνος του MRI QA Lab) οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 3.9 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.
Μερικά άλλα δυνατά παραδείγματα είναι: LearnWorlds ($32εκ.), CubeRM ($8χιλ.), Augmenta ($12εκ.), DeepMed IO ($1εκ.), Advantis ($790χιλ.), PD Neurotechnology ($5εκ.), Finloup ($1εκ.), Innate Repair, SolMeYea, ResQ Biotech.
Οι εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στον επιταχυντή του MITEF Greece, προέρχονται από ποικίλους τομείς, όπως βιοτεχνολογία και φαρμακοβιομηχανία, ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές, ναυτιλία & μεταφορές, αγρο-βιομηχανία & αγρο-τουρισμός, τρόφιμα, νανοτεχνολογία, fin-tech, IoT, κατασκευαστική βιομηχανία, εκπαίδευση, real estate, τουρισμός κ.α). Αρκετές από αυτές, αν και δεν έχουν σηκώσει κάποια επένδυση ακόμη, είναι πολλά υποσχόμενες στο χώρο που δραστηριοποιούνται, έχοντας ήδη εγείρει το ενδιαφέρον εταιρειών και συνεργατών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το MIT Enterprise Forum μπορείτε να επισκεφτείτε το https://www.mitefgreece.org/, το “MITEF Greece Activities Review 2021” και τα highlights από το MITEF Greece Startup Competition 2021.