Νόμο φτιαγμένο «όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά από τη συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών -όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του». «Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε.
Σημείωσε ότι το κόστος του αναγκαίου δρόμου της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών, όμως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει». «Εμείς λέμε να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος οι έχοντες την οικονομική δύναμη, εσείς λέτε και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της εξυπηρετεί συμφέροντα, από την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. Ρώτησε πώς μπορεί να μιλά η κυβέρνηση για όραμα για δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, «όταν έχετε αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας στο ρεύμα και τα καύσιμα να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και στο έδαφος της κλιματικής κρίσης βλέπει ευκαιρία «για χρυσές δουλειές των φίλων και χορηγών της». Επ’ αυτού αναφέρθηκε σε έργα της για «ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ» που «συμμετέχει στη μάχη των αρπακτικών της ενέργειας για μεγαλύτερο κέρδος, με θύματα κάθε ελληνικό σπίτι και επιχείρηση», για πάγωμα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για Ενεργειακές Κοινότητες, για περιοχές Natura-«βορά» στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο κ. Τσίπρας επίσης, υποστήριξε ότι τα έργα της κυβέρνησης «θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» επικρίνοντας τη στρατηγική της που, όπως είπε, είχε αποτέλεσμα την πρόσδεση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, που «τελικά οδήγησε στην ενίσχυση των ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα για μεγάλο βάθος χρόνου που σε συνδυασμό με την αισχροκέρδεια έχει οδηγήσει σε ακραία ακρίβεια μέσω και της ρήτρας αναπροσαρμογής». Είπε ότι στον κλιματικό νόμο η κυβέρνηση νομοθετεί τη δέσμευση της χώρας στο εισαγόμενο ορυκτό φυσικό αέριο, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την κλιματική στρατηγική.
Αναφερθείς στο περυσινό καλοκαίρι, μίλησε για «τραγικούς σχεδιασμούς», σχολιάζοντας ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση της ανικανότητάς σας και τα επιχειρήματά σας είναι κάθε φορά όπου φυσάει ο άνεμος και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας επί των ημερών σας είναι όσα παίρνει ο άνεμος». Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως όταν άρχισε το κύμα της ακρίβειας, αντί η κυβέρνηση να χτυπήσει την αισχροκέρδεια έλεγε στους πολίτες να μην ανάβουν θερμοσίφωνα. Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση χαρακτήρισε κούφια φιέστα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» το 2020, σχολιάζοντας πως το μόνο που προχωράει τελικά είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ για την ανακύκλωση πρόσθεσε ότι έχει παγώσει και «η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης καρκινοβατεί». Ακόμη είπε ότι το «Εξοικονομώ» δεν προκηρύχτηκε για το 2021 και πήγε το 2022, ότι δεν πληρώνονται τα έργα του προγράμματος του 2020 και ότι δεν υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια στα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έφερε έναν νόμο αγνοώντας παντελώς τη διαβούλευση, «αποκομμένο από τις κοινωνικές ανάγκες, με παράθυρα ευκαιρίας και ερμηνείας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν». «Έναν νόμο που αποτελεί πάνω απ’ όλα ύβρι στις επόμενες γενιές», τόνισε, κατηγορώντας την ότι δεν κληροδοτεί προβλήματα απλά στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά στις επόμενες γενιές, υποθηκεύοντας το μέλλον τους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η περιουσία της χώρας είναι η φύση και τα νιάτα της, «όχι τα τζάκια, οι λογαριασμοί των ολιγαρχών της, οι παρασιτικές οικονομικές και πολιτικές της ελίτ», και πως «εμείς θα την προστατέψουμε με κάθε κόστος, με αφετηρία έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα προκύψει από ευρύτατη διαβούλευση». Τόνισε ότι αυτός, μεταξύ άλλων, θα έχει επιστημονικά τεκμηριωμένη στοχοθεσία, και για τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις για την κλιματική ουδετερότητα νωρίτερα από το 2050, για τον ενδιάμεσο στόχο για το 2040, αλλά και για τους επιμέρους στόχους ανά τομέα, θα θέτει τις βασικές αρχές για το νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, τις αρχές της κλιματικής δικαιοσύνης και την πρόληψη νέων ανισοτήτων, τη διασφάλιση πρόσβασης όλων στα βασικά αγαθά, την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, το στόχο της μηδενικής ρύπανσης.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρώτοι απ’ όλους οι νέοι και οι νέες, «που τους καταδικάζετε σε ένα αβίωτο μέλλον σε μια αβίωτη χώρα και τους δουλεύετε και από πάνω με τις ανοησίες για την “ολιστική” αντίληψη της ζωής», δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα πίσω. «Αυτοί είναι που θα δώσουν ολιστική απάντηση στην ολιστική σας αποτυχία, πριν γίνει και ολιστική αποτυχία της χώρας», σχολίασε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε μια εξήγηση από τον πρόεδρο της Βουλής γιατί δεν έχει απαντήσει στην προ δυο μηνών επιστολή του με την οποία ζητούσε τη συγκρότηση διακομματικής που θα επιβλέπει τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μήπως έχετε λάβει μια αρνητική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό;», είπε, θέτοντας το ερώτημα μήπως ο πρωθυπουργός «φοβάται κάτι από μια τόσο απλή και ξεκάθαρη πρόταση ελέγχου των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχευση της είναι η κλιματική και η ενεργειακή κρίση και οι ευρωπαϊκοί πόροι «να γίνουν μεγάλη ευκαιρία για να συσσωρεύσουν ακόμα περισσότερα κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις, για ένα νέο γύρο γενικευμένης διαπλοκής υπό την αιγίδα και τον συντονισμό ενός διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος».
Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας «ούτε που θα τα αναγνωρίζατε», προσθέτοντας ότι στο Φόρουμ των Δελφών ο κ. Σκρέκας έλεγε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στην Ελλάδα. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να διεκδικεί στις Βρυξέλλες να μπει τέλος στην πηγή της αισχροκέρδειας, ζητούσε πλαφόν στη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς όμως να ζητά πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας στη χώρα μας.
Επανέλαβε ότι βάσει των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ τα υπερκέρδη στο εννιάμηνο Ιουλίου-Μαρτίου είναι άνω των 1,5 δισ. και πως η κυβέρνηση αφού έκανε ότι δεν υπάρχουν και μετά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη. «Παίζετε τις κουμπάρες με τη ΡΑΕ για το πώς θα γίνει να τα βγάλετε όσο μικρότερα για να μην ακουμπήσετε τα κέρδη της ΔΕΗ κυρίως αλλά και των άλλων παραγωγών».
Για την τροπολογία με τη διάταξη για την οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών μέχρι 600 ευρώ, σχολίασε πως έχει προβλέψει ότι «θα πέσει πολύ κλάμα στους λογαριασμούς, γιατί θα περιμένουν να δουν 600 ευρώ αλλά θα δουν άλλα ποσά». Ζήτησε να απαντηθεί αν θα κόβεται το ρεύμα σε αυτούς «που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δυσβάσταχτη ρήτρα αναπροσαρμογής που η ΔΕΗ εφάρμοσε για πρώτη φορά στις 5 Αυγούστου του 2021 με δική σας επιλογή, διότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε καμία ρήτρα».
Για τη φορολόγηση των υπερκερδών -«που τα λέτε υπερέσοδα»-, είπε ότι η τροπολογία αφορά σε φορολόγηση τους από τον Οκτώβριο, «άρα «αφήνετε εκτός υπολογισμού τρεις μήνες, χαρίζετε έτσι περίπου 250 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τα υπερκέρδη με τη διαφορά χονδρεμπορικής με κόστος παραγωγής, αλλά συγκρίνοντας τα μικτά περιθώρια κέρδους πέρυσι και φέτος, «χαρίζοντας έτσι συγκυριακά κέρδη της περιόδου αναφοράς, τα οποία δε μπορεί να θεωρούνται εύλογα στην περίοδο της κρίσης». Επιπλέον, είπε ότι αφαιρεί από τα υπερκέρδη όλα τα έξοδα της εμπορίας και πως δεν υπολογίζει και τα υπερκέρδη της εμπορίας φυσικού αερίου.
Κατόπιν αυτών ο κ. Τσίπρας μίλησε για «τέλειο μαγείρεμα» εκ μέρους της κυβέρνησης, που «θέλει να πέσει στα μαλακά το “καρτέλ ενέργειας” που κατατρώει τον προϋπολογισμό της μέσης οικογένειας».
Όσον αφορά στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε «εμείς ρωτάμε εσάς τι θα κάνετε, όχι να ρωτάτε εσείς εμάς τι θα κάνουμε». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία που ζητά να μην προχωρήσουν διακοπές ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, ζητά να κάνει η κυβέρνηση ορθό υπολογισμό των υπερκερδών και ζητά όποιο επίδομα δοθεί να γίνει με βάση την περίοδο κατανάλωσης και όχι έκδοσης του λογαριασμού.
Τοποθετούμενος συνολικότερα, ο κ. Τσίπρας «ενημέρωσε» την κυβέρνηση να μη θεωρεί ότι είναι μόνη της «επειδή ελέγχετε ως καθεστώς την ελευθερία του Τύπου, επειδή ταΐζετε με λίστες και κρατικές διαφημίσεις ΜΜΕ, επειδή διώκετε και παρακολουθείτε όσους δημοσιογράφους δεν σας αρέσουν». «Έχετε αντίπαλο, και όχι μόνο εμάς, κυρίως έχετε αντίπαλο μια κοινωνία που θέλει να ζήσει καλύτερα», υπογράμμισε: τις νέες γενιές, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους.
Ολοκληρώνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι σε μια εβδομάδα μπαίνουμε στην περίοδο του καλοκαιριού και καθώς, όπως σχολίασε, «σε αυτό το τάχατες κλιματικό νομοσχέδιο έχετε μπερδέψει ακόμα περισσότερο τις αρμοδιότητες, ώστε να χρειάζεστε τροχονόμο για να βρείτε άκρη, σε ποιον ανήκει ποια αρμοδιότητα», ρώτησε πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση και αν μπορεί να εγγυηθεί ότι «δεν θα ζαναζήσουμε τα ίδια με πέρυσι με τις πυρκαγιές».
«Τι έχετε κάνει για την πρόληψη; Τι έχετε κάνει για το απαραίτητο προσωπικό; Προσλάβατε εποχικούς δασοπυροσβέστες; Προσλάβατε δασολόγους και δασοπόνους; Τι θα γίνει φέτος με την εκμίσθωση εναέριων μέσων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία;», ρώτησε ειδικότερα. Τόνισε ότι «η επεξεργασία των στοιχείων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το πρώτο τρίμηνο του 2022, δείχνει μεγάλη αύξηση του αριθμού δασικών πυρκαγιών» και κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά σόου» και να κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των δασών και των συμπολιτών μας, τους επόμενους μήνες». Διότι, είπε, «αρκετή ζημιά έχει υποστεί η χώρα και η κοινωνία στη θητεία σας, μην αφήσετε ακόμα μεγαλύτερη πριν την οριστική έξοδο σας».