Εννέα εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες, προώθησαν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην INTERSOLAR 2022 στο Μόναχο. Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο και έκθεση, Intersolar Europe 2022, η οποία διεξήχθη στο Μόναχο από τις 10 έως τις 13 Μαΐου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η Intersolar Europe είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο με θέμα την ηλιακή τεχνολογία και τις ΑΠΕ και μετά από δύο χρόνια απουσίας, επέστρεψε δυναμικά με τη συμμετοχή επιχειρήσεων που κατασκευάζουν συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης με χρήση ηλιακής ενέργειας, συστήματα συσσωρευτών ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα και ευφυή συστήματα ελέγχου και χρήσης ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 1.356 εκθέτες από 46 χώρες, ενώ την επισκέφθηκαν 65.000 επαγγελματίες από 149 χώρες, μια αύξηση επισκεπτών της τάξης του 33% σε σχέση με το 2019. «Μεταξύ των εκθετών ήταν και 9 εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες, οι οποίες προώθησαν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ικανοποιημένοι τόσο από τον όγκο των επισκεπτών της έκθεσης, όσο και από τις επαφές που είχαν με εκθέτες και επισκέπτες άλλων χωρών» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ σημειώνονται ακόμη τα εξής:
«Η βαρύτητα που προσδίδει η χώρα μας στον ενεργειακό κλάδο αναδεικνύεται πιο έντονα κατά την τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Γεγονός που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη διαρκή άνοδο των τιμών συνολικά και επιβαρύνει την εγχώρια και όχι μόνο οικονομία, αφού η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την πλειονότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι τεχνολογίες ΑΠΕ, για τις οποίες η χώρα μας διαθέτει εκ θέσεως πλεόνασμα φυσικών πόρων, αναδεικνύονται ως σημαίνουσα εναλλακτική για την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και αφετέρου την επίδρασή τους στον πληθωρισμό και στην οικονομία. Παράλληλα, η ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση περί ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, μία εθνική αλλά και κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, συνηγορεί προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών, προκειμένου να επιτευχθεί η επιζητούμενη ενεργειακή αυτονομία.
Η αποστολή της Enterprise Greece στην έκθεση πραγματοποίησε 23 επιχειρηματικές συναντήσεις για να παράσχει πληροφόρηση αναφορικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τις πρόσφατες ρυθμιστικές και κλαδικές εξελίξεις, τις διαθέσιμες και αναδυόμενες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα, αλλά και για να αναδείξει τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας, η οποία σταθερά αναδεικνύεται σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που συγκεντρώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις ΑΠΕ.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρέθηκαν καινοτόμες λύσεις που σχετίζονται με μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία ενέργειας και μεταφορών, οι τεχνολογίες που υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιοποίηση και σύζευξη τομέων, τα έξυπνα και συνδεδεμένα ενεργειακά συστήματα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αποθήκευση ενέργειας και στον συνδυασμό αυτών των λύσεων με τις ΑΠΕ προκειμένου να επισπευσθεί η ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».