Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, με τη φαντασία και τις γνώσεις τους, δείχνουν έναν άλλον δρόμο, που αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και τη νέα γενιά, σε πείσμα των δύσκολων εποχών. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Mαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, δημιούργησαν την (εικονική) μαθητική επιχείρηση «MaisondeModeCirculaire- MMC».
Η Maison de Mode Circulaire (Oίκος Κυκλικής Μόδας), όπως αναφέρουν οι μαθητές, αφορά τον χώρο της κυκλικής μόδας. Έχοντας επίγνωση της περιβαλλοντικής κρίσης της εποχής, η «εταιρεία» που δημιούργησαν οι μαθητές/-τριες του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων υιοθετεί μια πρακτική φιλική προς το περιβάλλον για πώληση και μεταποίηση ήδη χρησιμοποιημένων ενδυμάτων.
Είδη ρουχισμού που δεν είναι πλέον χρήσιμα στους κατόχους τους και βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, είτε πωλούνται αυτούσια, είτε αποτελούν τη πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Με τον τρόπο αυτό, τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του σχολείου Αθανασία Ζαραμπούκα, η οποία μαζί με τη Χριστίνα Τσεκούρα ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του εγχειρήματος, η Maison de Mode Circulaire καλλιεργεί και προβάλλει μια νέα αγοραστική κουλτούρα, που στηρίζεται στην ηθική και με μέτρο κατανάλωση και απομακρύνει κάθε είδους άσκοπη αγορά.
Κύριος στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων που θα συμβαδίζουν με τα καταναλωτικά πρότυπα και θα είναι αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό. Επίσης η ανάδειξη του ότι η κυκλική μόδα βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, αφού συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων.
Την ομάδα απαρτίζουν οι μαθητές/τριες: Χολέβας Κλεομένης, πρόεδρος- διευθύνων Σύμβουλος, Καλογράνας Μάριος-Εφραίμ, διευθυντής marketing και πληροφοριακών συστημάτων, Καρδούλα Ελευθερία-Ραφαiλία, διευθύντρια Οικονομικών, Κωνσταντίνος Λάσκος- διευθυντής παραγωγής, Γιώτα Αχιλλεία, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Φίλιου Μεταξία, Στάγια Χρυσούλα, Μπαντής Δημήτριος, Κυρίτση Βασιλεία, Δράκου Ναταλία, Δεληγιάννη Μαρία, Μαγγούφη Ευαγγελία, Νταφέκη Ειρήνη, Τζουρτζιώτη Βασιλική, όλοι τους στελέχη του τμήματος παραγωγής.
Η όλη προσπάθεια είχε την πολύτιμη υποστήριξη του Inspirational Mentor της ομάδας Σπύρου Μαγιάτη, CEO της WORKABLESOFTWARE, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει τη μεγάλη χαρά του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ως μέλος της ομάδας των Inspirational Mentors και τονίζει: «Είχα την τύχη να γνωρίσω την ομάδα “MaisondeModeCirculaire – MMC” του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων και να συνεργαστώ με τα παιδιά στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου για την εικονική τους επιχείρηση. Διαπίστωσα προσωπικά ότι τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλικής οικονομίας. Έχουν μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα με το πως να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να προωθήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες».
«Τα παιδιά», υπογραμμίζει ο κ. Μαγιάτης, «αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό τη συνεργασία μας. Αυτό αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος Inspirational Mentors, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Με τα κατάλληλα ερεθίσματα και λίγη καθοδήγηση, τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν καταπληκτικά πράγματα, κάτι που με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας».
Να σημειώσουμε πως ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υποδέχθηκε την περασμένη Τρίτη, στο Δημαρχείο Τρικκαίων, την ομάδα των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών – συντονιστριών που μετείχαν στο Junior Achievement Greece. Ο κ. Παπαστεργίου συνομίλησε με τα μέλη της ομάδας για όλα, όσα αφορούν στην επιχείρηση, στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην εκπαιδευτική διαδικασία, στον διαγωνισμό στο ΚΠΙΣΝ. Κυρίως συζητήθηκαν θέματα σε σχέση με την επιχειρηματική «δραστηριότητα» της επιχείρησης, τις ιδέες, την προώθηση των προϊόντων.
Στην ιστοσελίδα της «εταιρείας» https://blogs.sch.gr/maisondemodecirculaire/ αναφέρονται επίσης τα εξής: «Σε μία εποχή όπου η υπερκατανάλωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό της, οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και οι ενεργειακές απαιτήσεις τόσο για την παραγωγή, όσο για τη μεταφορά νέων ενδυμάτων έχουν αυξηθεί, η Maison de Μode Circulaire φιλοδοξεί να προωθήσει ένα εναλλακτικό τρόπο διακίνησης της μόδας, πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Κύρια λοιπόν, αποστολή της επιχείρησης είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες που θα παραπέμπουν σε μια έξυπνη κίνηση αγοράς και θα προσεγγίζουν τη μόδα και την εξάπλωση των ειδών ρουχισμού με ένα καινοτόμο και ασφαλές προς όλους τρόπο. Για να υλοποιηθεί το όραμα αυτό, η επιχείρηση μας έχει θέσει στόχους, τους οποίους επιδιώκει να πετύχει».
Υπενθυμίζεται ότι η Maison de Mode Circulaire είναι μεταξύ των δέκα καλύτερων μαθητικών «start-up» της χρονιάς που θα διεκδικήσουν την πρωτιά στον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022» του JA Greece, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 13 Μαΐου, στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.