Την προώθηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων «Διατηρώ» και «Ανακαινίζω» για παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια, την ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, μέσω της Τράπεζας Γης για διατηρητέα, όπως επίσης την οριοθέτηση των οικισμών της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς ενώ αναφέρθηκε στην πορεία του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και στις μεγάλες αναπλάσεις.
«Με έργα, όχι με λόγια, αποδεικνύουμε ότι είμαστε παρόντες σε όλες τις κρίσεις, παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρ’ όλη την δύσκολη μακροχρόνια περίοδο που περάσαμε τελευταία. Είμαστε εδώ και αντιστεκόμαστε παράγοντας έργο, δημιουργώντας ευκαιρίες και συνθήκες για την κοινωνία ολόκληρη», δήλωσε ο υφυπουργός κατά την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Ταγαράς εστίασε σε τεχνικά ζητήματα, σε σχεδιασμούς αλλά και επεμβάσεις – παρεμβάσεις χρηματοδότησης, τα οποία, όπως τόνισε, αντανακλούν ευθέως σε έργα. «Διότι ό,τι προβλέπεται από αυτούς τους σχεδιασμούς ως δυνατότητες, διευκολύνει και επιταχύνει επενδύσεις και έργα, τα οποία έχουμε χάσει διαχρονικά λόγω της έλλειψης τάξης στο χώρο. Δηλαδή τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για οποιαδήποτε επένδυση εντός σχεδίου, εντός οικισμού, εκτός σχεδίου, σε όλη την Ελλάδα».
«Στα πλαίσια λοιπόν αυτά είναι σε εξέλιξη ένας σχεδιασμός που σε έκταση, σε ένταση χρόνου και σε προϋπολογισμό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Και αναφέρομαι στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, που οριοθετούν σχέδια πόλης, προτείνουν επεκτάσεις σχεδίου πόλης, οριοθετούν οικισμούς, καθορίζουν χρήσεις, τι επιτρέπεται, με ποιους όρους στην εκτός σχεδίου δόμηση, για να ξέρει ο καθένας εκ των προτέρων και με ασφάλεια, χωρίς να τρέχει σε αποφάσεις, σε επιτροπές, με καθυστερήσεις. Διότι όλα αυτά έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε χάσιμο ευκαιριών και έλλειμμα επενδύσεων».
«Πάνω από 400 εκατομμύρια -αυτός ο σχεδιασμός- πάνω από το 70% της Επικράτειας που ποτέ δεν είχε σχεδιασμό και τάξη στο χώρο. Τα επισημαίνω αυτά, διότι απόρροια όλων αυτών των αντιδράσεων είναι η έλλειψη σχεδιασμού και τάξης, που με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων διαχρονικά δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Όπως τόνισε: «Ολοκληρώνουμε, για πρώτη φορά και σε τρία χρόνια περίπου, γι’ αυτό είπα σε τέτοιο χρόνο, τον σχεδιασμό για το 70% της Επικράτειας. Όλος αυτός ο σχεδιασμός για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια θα είναι με Προεδρικό Διάταγμα για ασφάλεια δικαίου. Είναι σημαντικός στόχος, ξέρουμε ότι είναι υψηλό το στοίχημα αλλά είναι εθνικό στοίχημα και οφείλουμε να το κερδίσουμε όλοι μαζί».
«Παράλληλα, έχουμε Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή. Έχουμε διατηρητέα κτίρια που στερούνται το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τον συντελεστή δόμησης που έχουν. Και το πρόβλημα είναι διπλό: το ένα είναι η έλλειψη αξιοποίησης του συντελεστή που δεν μπορούν γιατί δεν τους επιτρέπουμε να μπορούν και το άλλο είναι το υψηλό κόστος συντήρησης. Και στα δυο παρεμβαίνουμε και αυτό που στερούμε ως αξία εκεί που βρίσκονται δια μέσου της Τράπεζας Γης, δίνουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουν στις περιοχές που θα οριστούν με αυτούς τους σχεδιασμούς και θα μπορούν να υποδεχθούν συντελεστή δόμησης.
Εξαργύρωση, λοιπόν, της αξίας γιατί σήμερα μόνο τίμημα πληρώνουν χωρίς να έχουν δυνατότητες» τόνισε.
Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ με χρηματοδότηση για επισκευή όψεων αλλά και αποκατάσταση επικίνδυνων στοιχείων. «Έχουμε ζήσει δύσκολες καταστάσεις και επικίνδυνες και έχουμε θρηνήσει θύματα, απόρροια της έλλειψης συντήρησης και αποκατάστασης επικινδυνότητας σε αυτά τα κτίρια», όπως είπε.
Και πρόσθεσε το πρόγραμμα ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ στα παλιά κτίρια. «Έχουμε ένα σχέδιο νόμου που έχουμε ετοιμάσει με τον υπουργό μας εδώ που αναφέρεται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Που για πρώτη φορά ερχόμαστε εφαρμοστικά με συγκεκριμένα βήματα ποιος, πως, τι και με ποιο τρόπο μπορεί να παρέμβει σε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία πέρα από την αισθητική και το περιβάλλον έχουν, εγκυμονούν και κινδύνους λόγω επικινδυνότητα στοιχείων ή και ολόκληρου του κτιρίου».
Όσον αφορά τις οριοθετήσεις οικισμών, ο κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπως στο Πήλιο και το Ρέθυμνο όπου ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας και τις κατήργησε, όπου είχαν καθοριστεί με παλιές αποφάσεις, δεν θα μπω σε ανάλυση, και απόρροια αυτού είναι η έλλειψη εξέλιξης κατασκευών και αδειών και το πρόβλημα της μεταβίβασης των ακινήτων. Δεν είναι μόνο σε αυτές τις περιοχές, είναι σε πολλές. Αλλά και εκεί που δεν ορίστηκαν ποτέ όρια οικισμών».
«Μέσα από αυτό τον σχεδιασμό που αναφέρθηκα δίνεται η δυνατότητα να μπορείτε στο πεδίο του Δήμου σας, στην πόλη σας, στο χωριό σας, στην εκτός σχεδίου να διορθώσετε, να συμπληρώσετε και να ολοκληρώσετε ό,τι είναι σε εκκρεμότητα ή ό,τι ποτέ δεν ορίστηκε αυτό που είπα πριν τι μπορεί κανείς με ασφάλεια να κάνει και τι όχι», εξήγησε.
Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στα ειδικά χωροταξικά σχέδια: Στη Βιομηχανία, στον Τουρισμό, στις Ιχθυοκαλλιέργειες, στον Ορυκτό Πλούτο, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ο κ. Ταγαράς επεσήμανε επίσης το πρόγραμμα για τις μεγάλες αστικές αναπλάσεις, πάνω από 260 εκατομμύρια, παρεμβαίνοντας σε ιστορικούς τόπους, σε υποβαθμισμένες περιοχές, ακριβώς για να αναβαθμίσουμε αλλά και συμβολικά να στηρίξουμε.
Επιπλέον είπε ότι: «Φτάσαμε στο σημείο να δώσουμε διέξοδο και στο Μάτι με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε χρόνο ρεκόρ και ολοκληρώνεται και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Και στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές».
Τέλος, ο υφυπουργός δήλωσε: «Υπογράφουμε κάθε μέρα δεκάδες σχεδιασμούς που επιτρέπουν πολλαπλές επενδύσεις και είναι χαρά και τιμή μας και είναι και ευθύνη μας απέναντι σε αυτόν αυτά που συμβαίνουν».