Έργο «μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του δήμου χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ΜΕΑ αποτελεί (το βασικό) μέρος της ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων) Αλεξανδρούπολης και την κατασκευή της ανέλαβε και υλοποίησε, ως ανάδοχος του έργου, η τεχνική εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, η οποία αναλαμβάνει στα πλαίσια της σύμβασης και τη λειτουργία της τα επόμενα χρόνια.
Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ είναι εξειδικευμένη εταιρεία στα απόβλητα και το economix.gr είχε παρουσιάσει αναλυτικά το έργο από την αρχή του σχεδιασμού και της κατασκευής, προ 2,5 και πλέον ετών.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ζαμπούκης έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο βήμα για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τόσο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης όσο και για τους όμορους δήμους που θα εξυπηρετεί» και πρόσθεσε: «Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Τέλος, ο κ. Ζαμπούκης εξέφρασε την πεποίθησή του για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του δήμου και την αισιοδοξία του «για την προοπτική που διαφαίνεται, τόσο για τον τόπο μας όσο και την πατρίδα μας γενικότερα», αποδίδοντας, μεταξύ άλλων, αυτήν την αισιοδοξία στην «πρόσφατη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και το Ε.Σ.Π.Α. της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027».
Ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ και δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, αναφέρθηκε στα πολλά οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου, μεταξύ των οποίων η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σημείωσε πως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο σε βάθος τριετίας θα εξυπηρετεί τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και το Νιλλομό της Ροδόπης, το κατατάσσουν στην κατηγορία των υπερσύγχρονων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος δήλωσε πως η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και μεταξύ των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Τόνισε την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήτοι υπουργείου Περιβάλλοντος, Περιφέρειας, ΔΙΑΜΑΘ για την υλοποίηση της ΜΕΑ.
Στα εγκαίνια της ΜΕΑ τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι δήμαρχοι του νομού Έβρου, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζοπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά.
Η καινοτόμος Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας 38.855 τν/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, είναι ένα έργο της ΑΕ Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ ΑΕ (ΔΙΑΑΜΑΘΑΑΕ) ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ η λειτουργία και συντήρηση της μονάδας χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και το τμήμα της παραγωγής ενέργειας με κρατική ενίσχυση και χρηματοδότηση του αναδόχου.
Μητσοτάκης: Πρέπει να κάνουμε άλματα μέχρι το 2030 για τα απόβλητα
Όπως έγραψε χθες το Economix.gr, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια της μονάδας αναφέρθηκε στους στόχους και τις επιδόσεις της κυβέρνησης γενικότερα στον τομέα των αποβλήτων, οπού ως γνωστόν η χώρα μας έχει λάβει ουκ ολίγες και κίτρινες και κόκκινες κάρτες από την ΕΕ.
«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οποότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.
Η εικόνα του έργου σύμφωνα με την τεχνική εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τεχνική εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, και ανέλυσε προ καιρού το economix.gr, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο.
Το έργο, προϋπολογισμού 18.930.079 € με κύριο τη Δ.Ι.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 κι ειδικότερα το ΕΠ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020» (αξίζει να αναφέρουμε ότι ολοκληρώνεται εγκαίρως…), από κρατική ενίσχυση, αλλά και από ιδιωτική συμμετοχή και ίδιους πόρους της εταιρείας.
Θα έχει δυναμικότητα 38.855 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ανά έτος, 5.971 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα ανά έτος και
1.195 τόνους πράσινα απόβλητα ανά έτος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΕΟΣΓΕΙΟΣ ΑΕ, προβλέπονται συνοπτικά τα εξής:
- Ρεύμα αποβλήτων: Aστικά στερεά απόβλητα
- Ποσότητα αποβλήτων: 000 tn / έτος
- Υπόλειμα προς Ταφή: 40% ή 18.400 tn / έτος
- Εκτροπή βιοαποδομήσιμων αποβλήτων: 65% ή 17.800 tn / έτος
- Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: 425 kWe περίπου
- Παραγωγή ανακυκλώσιμων και δευτερογενών προϊόντων: 600 tn / έτος
- Παραγωγή κομπόστ: 300 tn / έτος
Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα αποτελείται από τρία στάδια την μηχανική επεξεργασία, την βιολογική επεξεργασία και την ραφιναρία, από όπου παράγονται:
- Ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα)
- Υλικό τύπου κόμποστ κατάλληλο για εδαφική χρήση
- Ηλεκτρική ενέργεια
Για την κατασκευή του έργου χρησιμοποιείται εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει την μεγιστοποίηση της ανάκτησης προϊόντων.
Ειδικά για την βιολογική επεξεργασία θα εφαρμοστεί η τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης, η οποία:
- Πραγματοποιείται σε κλειστούς αντιδραστήρες
- Παράγει βιοαέριο, το οποίο αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας
- Παράγει υλικό κατάλληλο για χρήση ως κόμποστ
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, εφαρμόζοντας έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων, οδηγεί στην επίτευξη των στόχων για την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με υψηλό επίπεδο αξιοποίησης των πόρων.
Αξίζει να δείτε και το βίντεο παρουσίαση του έργου που έχει δημοσιεύσει η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ στο youtube:
Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.