«Πρόκειται για έναν πολύ υψηλό εθνικό στόχο που πρέπει να κατακτήσουμε όλοι μαζί και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις», υπογραμμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την πορεία του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».
Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας, η οποία πραγματοποιείται με τη συμβολή του ΤΕΕ. Αφορά στον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό για πάνω από το 70% της επικράτειας, με 229 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και 16 μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε τέσσερις κύκλους αναθέσεων που θα «καλύψουν» 768 Δημοτικές Ενότητες όλης της χώρας.
Ειδικότερα, σχετικά με την πορεία του, από το ΥΠΕΝ επισημαίνονται τα εξής:
• Αναφορικά με τα χρονικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, διευκρινίζεται ότι το 30% των μελετών (περί τις 70 μελέτες) προβλέπεται να έχει συμβασιοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και το 100% των μελετών έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Οι αναθέσεις του Α’ κύκλου θα γίνουν άμεσα.
• Σχετικά με Β’ κύκλο, ήδη έχουν προκηρυχθεί 15 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) από τα συνολικά 128 ΤΠΣ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι υπόλοιπες 113 μελέτες θα έχουν προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022.
• Τα 8 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β’ κύκλου καθώς και οι 76 μελέτες του Γ’ κύκλου θα έχουν προκηρυχθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022.