ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο ΜεσογείωνΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας συνεχίζεται, με την προκήρυξη των πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος -από τους συνολικά τέσσερις- κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσω του Προγράμματος εξελίσσεται για πρώτη φορά στην ελληνική Επικράτεια παράλληλος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% όλης της χώρας, με στόχο να μπει τάξη στον χώρο με κανόνες που θα έχουν τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, τα 15 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β΄ Κύκλου του Προγράμματος που προκηρύσσονται είναι τα εξής:

1. Δήμος Σπετσών (ΔΕ Σπετσών).

2. Δήμος Ύδρας (ΔΕ Ύδρας).

3. Δήμος Ελευσίνας (ΔΕ Μαγούλας, Ελευσίνας) – Δήμος Μεγαρέων (ΔΕ Νέας Περάμου).

4. Δήμος Φούρνων Κορσέων (ΔΕ Φούρνων Κορσέων) – Δήμος Ικαρίας (ΔΕ Αγίου Κυρήκου, Εύδηλου, Ράχων).

5. Δήμος Οινουσσών (ΔΕ Οινουσσών) – Δήμος Ψαρών (ΔΕ Ψαρών) – Δήμος Χίου (ΔΕ Καρδάμυλων, Ομηρούπολης, Αμάνης, Χίου, Καμποχώρων, Αγίου Μηνά, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας).

6. Δήμος Κύμης-Αλιβερίου (ΔΕ Κύμης, Κονίστρων, Ταμιναίων, Αυλώνος, Διστύων).

7. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων).

8. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Κόζιακα, Φαλωρείας, Τρικκαίων, Καλλιδένδρου, Μεγάλων Καλυβίων).

9. Δήμος Βέλου – Βόχας (ΔΕ Βέλου, Βόχας).

10.Δήμος Κορινθίων (ΔΕ Σαρωνικού, Σολυγείας).

11.Δήμος Διονύσου (ΔΕ Σταμάτας, Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Ανοίξεως, Ροδοπόλεως, Δροσιάς, Διονύσου).

12.Δήμος Πεντέλης (ΔΕ Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων).

13. Δήμος Σαρωνικού (ΔΕ Σαρωνίδος, Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά, Αναβύσσου).

14. Δήμος Ραφήνας–Πικερίου (ΔΕ Πικερμίου, Ραφήνας).

15. Δήμος Παξών (ΔΕ Παξών).

Οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα καθορίσουν – με Προεδρικά Διατάγματα – χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Ακολουθούν μαζικές προκηρύξεις και των υπόλοιπων ΤΠΣ – ΕΠΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο Β΄ κύκλος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» περιλαμβάνει συνολικά 128 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και 8 μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όπως αναλυτικά αναφέρονται και στο σχετικό ΦΕΚ Β’ 6046 20.12.2021, οι προκηρύξεις των οποίων θα βγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μαζικά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το τιτάνιο έργο εκπόνησης αυτών των μελετών όλος ο τεχνικός κόσμος της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Ως κριτήριο της ανάθεσης των συμβάσεων θα χρησιμοποιηθεί η «πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά» βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής (80%-20%). Επιπλέον, οι ειδικότητες των επιστημόνων του τεχνικού κόσμου που ζητούνται ανά προκήρυξη ΤΠΣ είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (μίας ή περισσοτέρων Δημοτικών Ενοτήτων) με στόχο την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εκπόνηση των εν λόγω σύνθετων μελετών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Κυβέρνησή μας υλοποιεί τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στην ιστορία της χώρας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» βάζουμε τέλος στα φαινόμενα χωροταξικής αυθαιρεσίας που οδηγούν στην υποβάθμιση του δομημένου χώρου. Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι πολίτες και οι επενδυτές θα αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα για τις χρήσεις γης σε ολόκληρη την Επικράτεια. Ο ορθολογικός πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη γενικότερα. Σε συνεργασία με τον τεχνικό κόσμο της χώρας θα φέρουμε εις πέρας αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και θα διασφαλίσει την ουσιαστική αναβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος».

Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με το εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» η χώρα θα αφήσει μια για πάντα δεινά του παρελθόντος, όπως διασταλτικές ερμηνείες, ασάφειες ή και παντελή έλλειψη βασικών πολεοδομικών και χωροταξικών κανόνων που έχει ανάγκη όλη η Επικράτεια για την εξέλιξη κάθε αναπτυξιακού, δημόσιου ή ιδιωτικού έργου. Ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός που εξελίσσεται στη χώρα μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση με κανόνες και ασφάλεια όλων των έργων υποδομής, την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα την προστασία του Περιβάλλοντος. Η προκήρυξη των πρώτων 15 ΤΠΣ του Β’ Κύκλου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα υλοποίησης των στόχων που έχουμε θέσει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το αμέσως επόμενο διάστημα θα βγουν μαζικά οι προκηρύξεις και των επόμενων μελετών. Καλώ όλον τον τεχνικό κόσμο της χώρας με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης να συμμετάσχει σε αυτό το εθνικό στοίχημα στην εκπόνηση των σύγχρονων χωροταξικών – πολεοδομικών μελετών, που είναι απολύτως απαραίτητες για να μπει τάξη στο χώρο σε όλη την Επικράτεια. Δεν περισσεύει κανείς, τουναντίον, υπάρχει πολύς όγκος δουλειάς για όλους».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: «Συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος των προκηρύξεων, ενώ σύντομα θα έχουμε και τους αναδόχους για την έναρξη του μελετητικού αντικειμένου που είναι σε εξέλιξη από τον πρώτο κύκλο. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το ΤΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε θέσει».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, δήλωσε: «Προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, μοναδικό στη ιστορία του Ελληνικού Κράτους, που συνεχίζει πάνω στο όραμα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση και της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης της δεκαετίας του 1980, που έμεινε λειψή. Εκατοντάδες μηχανικοί, κυρίως αλλά όχι μόνο, μελετητές αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν, με βάση την επιστήμη και τις κατευθύνσεις του ΥΠΕΝ, το πώς θα πρέπει να είναι οι πόλεις, τα χωριά και οι περιοχές μας τα επόμενα χρόνια. Αυτό το τεράστιας σημασίας έργο ανέλαβε να φέρει εις πέρας το ΤΕΕ που δεν κρύφθηκε και ανέλαβε την ευθύνη των διαδικασιών, ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες σχεδιασμού γρήγορα και σωστά. Το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τις άοκνες προσπάθειες και την προσήλωση δύο μάχιμων συναδέλφων μηχανικών, από την πολιτική: του Υφυπουργού Νίκου Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα Θύμιου Μπακογιάννη. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί η χώρα ήδη περίμενε πολύ. Και μαζί να ευχαριστήσω αφενός τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα, την Προεδρία της Κυβέρνησης αλλά και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για τη συνεργασία και αφετέρου τους υπαλλήλους του ΤΕΕ που υπερβάλλουν εαυτούς στην προσπάθεια για ταχεία διαδικασία. Οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί, με βάση πλέον τις σύγχρονες ανάγκες, τη νέα γνώση και νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, συμβάλλουμε στο μεγαλύτερο, σε σημασία, έργο υποδομής της πατρίδας. Μέσα από την επιστήμη και τη δουλειά μας, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε».