Παγίδα τουλάχιστον για 200.000 καταναλωτές που είναι κοντά στη λήξη των συμβολαίων τους, αποτελεί η νέα αύξηση των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 36%, όπως αποκάλυψε το BN και η εφημερίδα Αυγή με το χθεσινό της πρωτοσέλιδο με τίτλο « Νέο ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ», υποχρεώνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση , να επιβεβαιώσει με ανακοίνωση, τα νέα τιμολόγια «φωτιά» στα σταθερά προγράμματά της , τα οποία μέχρι πρότινος ήταν καταφύγιο για όσους τα είχαν ανακαλύψει έγκαιρα.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας για τους 500.000 πελάτες της, που «κλείδωσαν» σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+. Οι νέοι τιμοκατάλογοι των συγκεκριμένων προϊόντων αφορούν όσους τα επιλέξουν από τις 11.04.2022 και η τιμή που θα «κλειδώσουν» θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος της σύμβασης.»
Η διοίκηση της ΔΕΗ σε διάστημα έξι μηνών έχει αυξήσει τα σταθερά τιμολόγια κατά 146% σε σχέση με την αρχική τιμή των 0,10 ευρώ ανά kwh.
Τον περασμένο Νοέμβριο επέβαλε την τιμή των 0,18 ευρώ ανά Kwh και σήμερα εκτοξεύεται στα 0,246 ευρώ ανά Kwh μαζί με το μηνιαίο πάγιο. Δηλαδή σε έξι μήνες ανέβασε δύο φορές τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος.
Η προηγούμενη σταθερή τιμή των αντίστοιχων προγραμμάτων της επιχείρησης ήταν τα 0,10 ευρώ ανά kwh και από χθες ανέβηκε σε 0,246 ευρώ.
Η ΔΕΗ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι κανένας πελάτης της ΔΕΗ που έχει ήδη επιλέξει τα προϊόντα σταθερού τιμολογίου δεν έχει δει, ούτε θα δει αύξηση στον λογαριασμό του σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Όμως τα συμβόλαια για περισσότερους από 200.000 καταναλωτές λήγουν από τον Απρίλιο μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο . Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλους του έτους το 80% των πελατών της ΔΕΗ με σταθερό τιμολόγιο θα υποχρεωθεί να κάνει νέες συμβάσεις σε υψηλότερες τιμές κατά 36% σε σχέση με αυτές του περασμένου Νοεμβρίου και κατά 146% σε σχέση με την τιμή των 0,10 ευρώ ανά Kwh που ήταν στις αρχές του 2021.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ δεν είπε λέξη για τις αιτήσεις που είχαν υποβάλλει από τον Μαρτιο αλλά δεν εντάχθηκαν διότι ήθελε πρώτα να αλλάξει τα τιμολόγια και μετά να ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησης.
Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ (;)
Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι οι πολιτικές των εκπτώσεων που εφαρμόζει σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας, έχει απορροφήσει το 75% των επιβαρύνσεων του κόστους ενέργειας για το 76% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια και το 50% των επιβαρύνσεων για τους υπόλοιπους πελάτες της, που δεν καλύπτονται από την κρατική επιδότηση.
Πρόκειται για φληναφήματα της διοίκησης διότι η κρατική επιδότηση αφορά τις πρώτες 300 kwh και η υπόλοιπη κατανάλωση ενέργειας αποπληρώνεται εξ ολοκλήρου από το νοικοκυριό. Παράδειγμα η κατανάλωση ενέργειας του Μαρτίου έφτανε τις 500 kwh το μηνιαίο κόστος του λογαριασμού ρεύματος ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ η επιδότηση της πολιτείας είναι μόλις 39 ευρώ. Στην περίπτωση που το νοικοκυριό καταναλώσει 300 kwh θα λάβει ως επιδότηση τα 39 ευρώ όταν η αξία του λογαριασμού είναι 90 ευρώ διότι οι προμηθευτές ενέργειας για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος προς 0,30 ευρώ την kwh. Η κρατική επιδότηση αντιστοιχεί στο 43% του λογαριασμού ρεύματος ενώ η επιδότηση της ΔΕΗ από τις 300 εώς τις 600 kwh εξανεμίζεται από την ρήτρα αναπροσαρμογής για τα τιμολόγια ρεύματος Γ1 και Γ1Ν.