«Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση δεν είναι μία ουδέτερη αφηρημένη πολιτική. Είναι μία πολιτική που μειώνει τις ανισότητες γιατί σέβεται τον πολίτη που δεν έχει χρόνο για χάσιμο και που δεν έχει χρόνο να μεταβεί σε μία δημόσια υπηρεσία. Σέβεται τον εργαζόμενο γονέα, τα άτομα με αναπηρία, τους αποδήμους, κάνει το κάθε ευρώ να πιάνει τόπο στο μέγιστο δυνατό βαθμό γιατί αυξάνει τη διαφάνεια και στο τέλος της ημέρας δημιουργεί ξανά ένα Κράτος διαφορετικό, που μεγιστοποιεί τη σχέση του με τον πολίτη με θετικό πρόσημο. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο είναι μία πολιτική με βαθύ κοινωνικό πρόσημο και μία πολιτική στην οποία επιθυμούμε βαθιά όλοι μας να επενδύσουμε».
Αυτό δήλωσε από την Λευκωσία ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκου Κόκκινου.
Η εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς και διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των δύο χωρών στο πλαίσιο ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση των δύο πλευρών για διεύρυνση και εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας, για ενίσχυση των κρίσιμων δομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών των δύο κρατών και βελτιστοποίηση ενός σύγχρονου και ευέλικτου μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, που να παρέχει ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πιερρακάκη υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής και Κυβερνοασφάλειας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό ή/και υλοποίηση. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία διμερών διαύλων ανταλλαγής πληροφοριών σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανάπτυξη ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών, ο σχεδιασμός και η υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης της διαδικτυακής παρουσίας των κυβερνητικών φορέων και η υλοποίηση στρατηγικών έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε τομείς προτεραιότητας όπως υγεία, δικαιοσύνη και παιδεία. Τέλος, θεσμοθετείται η διμερής συνεργασία για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών κυβερνοασφάλειας, καθώς και η από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα στον εν λόγω τομέα.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υπογραφής του Μνημονίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η Ψηφιακή Διακυβέρνηση αποτελεί ζήτημα πάρα πολύ ουσιαστικό και είναι, όπως σημείωσε, κάτι το πάρα πολύ απλό και καθημερινό.
«Δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα αλλά αφορά την αλληλεπίδραση που έχουμε με το Κράτος. Όταν ξεκινήσαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Κράτους, μεγάλο κομμάτι πολιτών κοιτάζοντας τις νέες τεχνολογίες κάποια πράγματα ενδεχομένως τα έβλεπε με έναν σκεπτικισμό στην αρχή, ότι είναι πράγματα που αφορούν το μέλλον. Δεν αφορούν το μέλλον, αφορούν το εδώ και το τώρα. Και αυτό το αποδείξαμε κάνοντας μία σειρά από αλλαγές στην καθημερινή αλληλεπίδραση του πολίτη με το Κράτος, που επέτρεψαν καταρχήν το ίδιο το κράτος να συμβολίσει σε έναν σεβασμό απέναντι στους πολίτες».
Αναφερόμενος στην υπηρεσία gov.gr, τόνισε ότι αυτή ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020 και σήμερα έχει 1.377 και κάθε μέρα προστίθεται και μια.
«Η ιδέα εδώ είναι στο τέλος να φτιάξουμε ένα νέο οικοδόμημα για το κράτος και εκεί που τα πράγματα είχαν σχεδιαστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να τα σχεδιάσουμε ξανά και να τα σχεδιάσουμε αλλιώς».
Πρόσθεσε, δε, ότι το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού έλαβε ιδέες από άλλες χώρες, αλλά όφειλε να προσαρμοστεί στις ανάγκες, την ιστορία, το πολιτικό σύστημα και γενικότερα στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Το ίδιο θα γίνει και στην Κύπρο, η οποία θα προσαρμόσει την τεχνολογία στις δικές της ανάγκες. «Κάποια πράγματα μπορεί να τα δει κανείς σαν πυξίδα, αλλά δεν είναι χάρτης. Μοιάζουν με τις μεταμοσχεύσεις. Πρέπει να υπάρχει συμβατότητα δότη με δέκτη».
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε στενά, αναπτύσσοντας νέες καινοτόμες λύσεις αλλά και αξιοποιώντας υφιστάμενα εργαλεία που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε κάθε μία εκ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, και ως απτή απόδειξη της κοινής μας βούλησης και αποφασιστικότητας για άμεση δράση με πραγματικό αντίκτυπο, εγκαινιάζουμε αύριο το πρώτο αποτέλεσμα της μεταξύ μας συνεργασίας, την υπηρεσία MyGovLive, η οποία προνοεί τη διευθέτηση ραντεβού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, για διαδικτυακή ενημέρωση και εξυπηρέτηση πολιτών μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο παρόν στάδιο, η εν λόγω υπηρεσία αφορά μόνο στην ταυτοποίηση πολιτών, απαραίτητη προϋπόθεση για πρόσβαση σε ευρύ φάσμα διαδικτυακών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία μέχρι σήμερα απαιτούσε φυσική επίσκεψη στα ΚΕΠ. Στόχος ο συνεχής εμπλουτισμός των υπηρεσιών που θα παρέχονται σε πολίτες και επιχειρήσεις μέσω του νέου αυτού εργαλείου, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Πιερρακάκη αλλά και όλους όσους έχουν εμπλακεί στην εν λόγω προσπάθεια, και συγκεκριμένα την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδος για την τόσο εποικοδομητική και ομαλή συνεργασία για την ανάπτυξη της εν λόγω υπηρεσίας. Είναι ακριβώς σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας που προσβλέπουμε για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, με τελικό αποδέκτη βεβαίως τον Κύπριο και τον Έλληνα πολίτη».
Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Πιερρακάκη, δήλωσε πως «η ψηφιακή πραγματικότητα απαιτεί συμπράξεις, συγκλίσεις και συνεχείς προσαρμογές στις εξελίξεις. Η συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιμέρους σημαντικές αμφίπλευρες ωφέλειες αλλά παράλληλα συμβάλει και στη διαρκή από κοινού αναβάθμιση των χωρών μας στον διεθνή τεχνολογικό χάρτη».
Πριν από την τελετή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ, στα πλαίσια της επίσκεψής τους, θα συναντηθούν, μεταξύ άλλων, με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.
Σήμερα, παρουσία του κ. Πιερρακάκη, θα εγκαινιαστεί σε κεντρικό ΚΕΠ της Λευκωσίας, στη Λεωφόρο Μακαρίου η υπηρεσία mygov.live.