Τη βούληση της περιφέρειας να προωθήσει τα έργα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο 4ο ΣΔΙΤ Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.
Στην ίδια θεματική ενότητα με τίτλο «Περιβαλλοντικά Έργα ΣΔΙΤ», τοποθετήθηκαν ο Μ. Γραφάκος, γγ Συντονισμού-Διαχείρισης Αποβλήτων, ο Γ. Χατζημάρκος, περιφερειάρχης και πρόεδρος ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο Μ. Γεράνης, πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντώνης Σιγάλας, δήμαρχος Θήρας και ο Ν. Χιωτάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης-ΕΟΑΝ.
Ο κ. Πατούλης στον χαιρετισμό του εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλώνοντας: «Είμαστε σύμμαχοι και με ευγενή άμιλλα, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα».
Χαρακτήρισε τις ΣΔΙΤ «εξαιρετικό εργαλείο υλοποίησης σύνθετων και περίπλοκων έργων», που δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τον κλασσικό τρόπο των δημοσίων έργων και πρόσθεσε πως στην περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, αναζητήθηκε ο βέλτιστος τρόπος να ενταχθούν οι ΣΔΙΤ στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της διοίκησης που έχει τρεις συγκεκριμένους άξονες:
* Πρώτον, δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.
* Προχωρά η Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή. Επί τη ευκαιρία, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου έτους θα προχωρήσει η δημοπράτηση 10 αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων με συνολικό Π/Υ της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
* Δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές επεξεργασίας για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια ο τερματισμός της ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι από την πλευρά της διοίκησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών.
Δημοπρατήθηκε ο εκσυγχρονισμός του ΕΜΑΚ ‘Ανω Λιοσίων και η μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο καθώς και η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού. «Μπορώ σήμερα να σας ενημερώσω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για το Γραμματικό και ότι εντός του 2022, θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και καθυστερήσεις από τη μεριά των εργολάβων» ανέφερε ο ίδιος.
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως έχουν δημοπρατηθεί δύο έργα ΣΔΙΤ, ένα για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα και ένα για την εξυπηρέτηση της περιοχής του Πειραιά, επισημαίνοντας πως για τα δύο έχουν κατατεθεί οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των υποψηφίων αναδόχων και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Σ’ αυτό το σημείο ανακοίνωσε πως η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για την επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η έναρξη των σχετικών διαδικασιών της Β΄ φάσης και για τα δύο έργα.
Συνοψίζοντας ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί:
* 2 έργα προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ για υποδομές επεξεργασίας με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων
* Και άλλα 2 έργα προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ για υποδομές επεξεργασίας με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι στα πλαίσια του νέου περιφερειακού σχεδιασμού είναι σε εξέλιξη μελέτες για την προετοιμασία τουλάχιστον ενός ακόμα μεγάλου έργου επεξεργασίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σπεύδουμε να καλύψουμε καθυστέρηση 20 χρόνων στις υποδομές. Το κάνουμε όμως προσεκτικά με το μυαλό μας στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος, έχοντας στο κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Είμαι βέβαιος ότι εντός της επόμενης τριετίας το τοπίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής θα έχει βελτιωθεί ριζικά. Για να δοθεί όμως ολοκληρωμένη και συνεκτική λύση, είναι απαραίτητο να δοθούν λύσεις, από το ΥΠΕΝ, σε δυο εκκρεμή θέματα:
Πρώτον στο θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων επεξεργασίας και δεύτερον, στα ζητήματα προτυποποίησης και διαχείρισης του δευτερογενούς καυσίμου».