Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την πτώση της ανεργίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, την σημαντικότητα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας “Δουλειές Ξανά” για τον εργασιακό τομέα, και τέλος ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας “Δουλειές Ξανά”. Ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φρανγκλίνου Ρουσβελτ ότι “Καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια κι αν είναι δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της”, και σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, επισήμανε: Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%.
«Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγουσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας» «διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζόμενων διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».
Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας που είναι πρόιον της αύξησης των τιμών ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, «χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση» και προσέθεσε: «Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαίου 2022».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο είπε πως έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής μας τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά. «Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αγοράς. Να το κάνουμε ώστε οι δημόσιοι πόροι να μη σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα αλλα στοχευμένα» σημείωσε.
Ο ΟΑΕΔ μπορεί και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε:
«Μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη».
Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».
Περεταίρω, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν συγκροτείται από επιμέρους εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά συμπληρώνει ένα ενιαίο σχέδιο αναβάθμισης της αγοράς εργασίας. Ο ΟΑΕΔ από παγίδα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής.
«Ο αποκλεισμός από την εργασία είναι διπλή αδικία. Συχνά οδηγεί και στη μετανάστευση ή ακόμα χειρότερα στην περιθωριοποίηση.
Η απασχόληση είναι ο τρίτος πυλώνας της ανάπτυξης. Χαίρομαι καθώς οι επενδύσεις γίνονται περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται. Όλα αυτά αντανακλώνται ήδη στην απασχόληση» τόνισε.
Δίδυμος στόχος, η συρρίκνωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών
Σημείωσε πως σήμερα παγκόσμιοι κολοσσοί επενδύουν στην Ελλάδα και ένας από τους λόγους που το κάνουν είναι η ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων και στο ότι έχουν πρόσβαση σε Έλληνες εργαζόμενους του εξωτερικού που έχουν τη διάθεση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Τόνισε πως πρέπει να προχωράμε διαρκώς σε προγράμματα κατάρτισης, και επισήμανε:
– Μέσα σε 33 μήνες τριπλασιάστηκαν οι ρυθμοί στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που το 2022 θα οδηγήσουν σε παραπάνω από 85.000 νέες προσλήψεις.
– Καθιερώθηκε το νέο ένσημο ενώ τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η κάρτα εργασίας η οποία θα προστατεύει τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες εργοδοτών.
Υπενθύμισε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν πάνω από 1 δισ. ευρώ για δράσεις κατάρτισης, που θα αναδείξουν προσόντα για να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας του μέλλοντος. «Χρέος της Πολιτείας είναι να προσφέρει χειροπιαστό στήριγμα και ελπίδα» τόνισε και προσέθεσε:
«Στην τρέχουσα συγκυρία δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι και η αύξηση των μισθών που είναι σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε. Χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών. Η απάντησή μου σε εργοδότες που λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος».
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία «απέφυγε επιμελώς να μπει στην ουσία της συζήτησης» και «καταφεύγει σε ψεύτικες καταγγελίες». «Θα αρκούσε να επικαλεστώ πού ήταν η ανεργία πριν 3 χρόνια. Πού βρίσκεται τώρα. Μη με αναγκάζετε να υπενθυμίσω τις προβλέψεις σας πού θα ήταν η ανεργία όταν ξεκίνησε η πανδημία. Συζητήστε το στο συνέδριό σας. Θέλω να σας ρωτήσω, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δήθεν τιμωρούνται όσοι διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ: Θέλετε να επιδοτούνται ως άνεργοι πρόσωπα με εισοδήματα 100.000 ευρώ; Ναι ή όχι; Ήλπιζα ότι θα ήταν εδώ ο αρχηγός σας, αλλά προφανώς είναι πολύ απασχολημένος με τις προσυνεδριακές του διαδικασίες. Καλύπτετε όσους δεν θέλουν να επιμορφωθούν; Γιατί αρνείστε αυτό που ακολουθεί όλη η Ευρώπη; Εκτός αν θέλετε αυτούς τους εργαζόμενους εξαρτημένους από τα τακτικά ή έκτακτα επιδόματα;» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Εμείς τα βλέπουμε ως αναγκαία βοήθεια με μεταβατικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους. Αναγνωρίζουμε ότι στη νέα δυναμική οικονομία η απόκτηση δεξιοτήτων είναι περίπου υποχρεωτική και δίνουμε αυτή την δυνατότητα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας που μας διαφοροποιεί από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η σκληρότερη δουλειά είναι να μην έχεις δουλειά. Σήμερα δικό μας χρέος είναι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό και να δουλέψουμε σκληρά για να έχουν καλή δουλειά όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».
Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.