Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες που εκτυλίχθηκαν κατά την τρίτη ημέρα του Delphi Economic Forum στους Δελφούς. Οι βασικές θεματικές που απασχόλησαν τους ομιλητές ήταν ο τουρισμός, η οικονομία και η ανάπτυξη.
Γιοχάνες Χαν- Σήμερα εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισ. προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Σήμερα εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα». Αυτό έκανε γνωστό ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και την Διοίκηση κ. Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ειδικότερα, όπως είπε, «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα των κρατών».
«Δεν πρέπει απλά να ανακάμψουμε, πρέπει να καταστήσουμε τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές και πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα ο Αυστριακός Επίτροπος τόνισε σχετικά με τα 3,55 δισεκατομμύρια, ότι τα 1,6 αφορούν σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από δανεισμό μέσω του RRF.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι: «Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι να γίνουν επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από ορυκτά καύσιμα καθώς και επενδύσεις στην αποδοτικότητα ενέργειας».
Επιπλέον, όπως είπε: «Η πρωτοβουλία, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη επενδύσεων στην ψηφιακή μετάβαση.
Αναφέρθηκε επίσης στην έκδοση ομολόγων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως είπε: «Η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων ύψους 100 δισ. ευρώ για την περυσινή χρονιά, ενώ άλλα τόσα πρόκειται να εκδοθούν και φέτος».
«Είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντέξουμε και αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα Next Generation EU είναι αρκετό για την αντιμετώπισή της», ξεκαθάρισε ο κ. Χαν.
«Η πανδημία εξαφανίζεται και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση με τον πόλεμο», επεσήμανε.
Μάλιστα, όσον αφορά την Ουκρανία, ο κ. Χαν τόνισε ότι: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ προκειμένου να τη βοηθήσουμε να ανασυγκροτηθεί και να επιταχύνουμε την είσοδο της στην ΕΕ».
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή αντίδραση δήλωσε: «Αντιδράσαμε γρήγορα και σωστά γιατί ήμασταν προετοιμασμένοι από το περασμένο φθινόπωρο, καθώς ήδη δουλεύαμε σενάρια, αφού είχαμε διαπιστώσει συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία αν και κανείς δεν πίστευε σε πόλεμο» και πρόσθεσε ότι: «Οι κυρώσεις ήταν το αποτέλεσμα μίας προσεκτικής προετοιμασίας».
Επεσήμανε επίσης, ότι ήδη ανακοινώθηκε ο 5ος γύρος κυρώσεων που αφορούν σε περιορισμό εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία,
«Δε θέλουμε να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις, αλλά ίσως χρειαστούν να γίνουν περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο, ότι απαιτείται μία «διευθέτηση του πολέμου το γρηγορότερο δυνατόν».
«Οι Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι και αντιδρούμε σωστά», ανέφερε επισημαίνοντας ότι: «Πρέπει να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να περιορίσουμε τη σύγκρουση για να αποφύγουμε έναν 3ο παγκόσμιο πόλεμο».
Επιπλέον χαρακτήρισε επαρκή τα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης σιτηρών, και αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕ για την συγκράτηση της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, και στις τιμές των τροφίμων.
«Επιτρέψαμε στα κράτη να μειώσουν τη φορολογία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι: «Πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα και εκατομμύρια ΜμΕ επωφελούνται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», με ταυτόχρονη ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων της πρωτογενούς παραγωγής για τη χρηματοδότηση του υψηλού κόστους».
Ο κ. Χαν ξεκαθάρισε ότι υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ, ενώ ζητούμενο για την ΕΕ είναι φθηνές προμήθειες και ενεργειακή αποδοτικότητα.
Τέλος ο κ. Χαν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, καθώς όπως είπε: «Η κυκλική οικονομία εκ πρώτης όψεως αφορά την ανακύκλωση, όμως με την ανάκτηση των πρώτων υλών μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τρίτες χώρες», χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα ζητήματα «που θα μας προσδώσουν αύξηση κυριαρχίας, περισσότερο κύρος, περισσότερη αξία σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηλίας Σιακαντάρης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Μ. Βορίδης: Τέλη Μαΐου πριμ παραγωγικότητας και νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο
Περί τα τέλη Μαΐου προσδιορίζεται η νομοθέτηση του πριμ παραγωγικότητας και του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Το σύστημα επιβράβευσης, είπε ο κ. Βορίδης, θα αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του 6.000 υπαλλήλους που θα εργαστούν για την υλοποίηση των στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για το σκοπό αυτό έχουν εξασφαλιστεί 7,5 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιπλέον 12,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για το σύστημα αξιολόγησης, σημείωσε ότι θα είναι συνδεδεμένο με τη στοχοθεσία, η οποία θα τίθεται από την ανώτερη διοικητική ιεραρχία. Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση θα διαδραματίσει ρόλο – κλειδί στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «ενεργώντας πάντα στο πλαίσιο των ρυθμιστικών κανόνων που έχει θεσμοθετήσει η Ευρώπη για την αξιοποίηση αυτών των πόρων».
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει εισέλθει τα τελευταία 12 χρόνια σε μία περίοδο συνεχών κρίσεων, όπως είναι η οικονομική κρίση, η κρίση covid και η ενεργειακή κρίση και η βοήθεια που αναμένεται να λάβει η χώρα μας για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 30 δισ. ευρώ είναι τεράστια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρίσιμο είναι αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν σωστά και σε συγκεκριμένο σκοπό, προκειμένου να δημιουργήσουν την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα.
«Η διοικητική δομή, ο συντονισμός, το σύστημα επιβράβευσης, το επίπεδο στελέχωσης συνιστούν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για το πώς η χώρα μας θα επιτύχει στο τέλος της ημέρας τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.
Αλλαγές στη Δικαιοσύνη προς όφελος των πολιτών και της οικονομικής ανάπτυξης – Παρέμβαση αντιπροέδρου κυβέρνησης, Π. Πικραμμένου
Η διασύνδεση της Δικαιοσύνης με την οικονομική ανάπτυξη ή, με άλλα λόγια, πώς η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του λειτουργήματός της, μπορεί να ευνοήσει την οικονομική ανάπτυξη, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης, που έγινε την Πέμπτη το βράδυ, στο πλαίσιο του 7ου Φόρουμ των Δελφών.
Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, παρουσίασε, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας, τα βασικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, με στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας, της ταχύτητας και της ποιότητας της δικαιοσύνης. Για το θέμα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, ο κ. Πικραμμένος επικαλέστηκε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ένας μήνας καθυστέρησης έχει σημαντική επίπτωση στην οικονομία. Στην Ελλάδα, εξάλλου, το 2018, η καθυστέρηση για την εκδίκαση μιας αγωγής υπολογιζόταν στα τέσσερα έτη.
Στο σκέλος των προτάσεων, η Σχολή Δικαστών, με στόχο τη δημιουργία νέας γενιάς δικαστικού σώματος, η συμμετοχή των δικαστών στη μεταρρύθμιση του ίδιου του συστήματος στο οποίο λειτουργούν, αλλά και οι επενδύσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Π. Πικραμμένο που ανέδειξε επίσης το εργαλείο της ψηφιοποίησης. Ένα εργαλείο που θα αυξήσει την ταχύτητα και τη διαφάνεια στη δικαιοσύνη, ωστόσο δεν πρέπει καμία απόφαση να ληφθεί εις βάρος της ποιότητας, που είναι απαραίτητη για την εμπέδωση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Για το λόγο αυτό εισάγονται κι άλλες αλλαγές, όπως η ανάληψη ευθύνης, η λογοδοσία και η αξιολόγηση, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος της Compete Ελλάδος, πρότεινε, μεταξύ άλλων, την προσθήκη ποιοτικών δεικτών αξιολόγησης – κάτι που είναι πιο δύσκολο, παρατήρησε – όπως για παράδειγμα τον αριθμό των πρωτόδικων αποφάσεων που αλλάζουν σε δεύτερο βαθμό. Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των υποθέσεων που φτάνει για εκδίκαση, προτείνοντας αύξηση του κόστους για να καταλήξει μια υπόθεση στο δικαστήριο.
Ο George Stawa, Αυστριακός Judicial Counsellor για τη νοτιοανατολική Ευρώπη ζήτησε αύξηση των εξωδικαστικών μηχανισμών, ώστε να καταλήγουν λιγότερες υποθέσεις στα δικαστήρια. Ίσως, μόνο η πληροφορία για το κόστος μιας δίκης και για το χρόνο και τη διαδικασία της να μείωνε τις υποθέσεις που καταλήγουν στις αίθουσες κατά 20-30%, εκτίμησε.
Ο David Bernstein από την Παγκόσμια Τράπεζα, ως επικεφαλής μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος σε πολλές χώρες, απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι κινείται σωστά για την επίλυση του προβλήματος, εστίασε, παράλληλα όμως, σε θέματα όπως η αλλαγή νοοτροπίας, η κατανόηση των προβλημάτων, η ανάλυση των βημάτων για την επερχόμενη αλλαγή από όλα τα μέρη.
Κλείνοντας τη συζήτηση – την οποία συντόνισε ο Alberto Leyton, Lead Public Sector Specialist της Παγκόσμιας Τράπεζας – ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Πικραμμένος σημείωσε, επικαλούμενος και το Σύνταγμα, ότι η αύξηση του κόστους πρόσβασης στα δικαστήρια δημιουργεί αντιδράσεις. Όμως, συνέχισε, η κυβέρνηση προωθεί το φορέα εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών που μπορεί να μειώσει τις υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια. Ενώ υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη ενοποίησης του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως του εμπορικού δικαίου, κάτι που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.
ΓΓ ΔΟΣΕ Ι. Σμυρλής: Βασικοί τομείς της οικονομίας πλήττονται από την εισβολή στην Ουκρανία
Στους τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους δημιουργεί αβεβαιότητα η εισβολή στην Ουκρανία, όπως είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πληθωρισμός, και το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής σε πάνελ για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της στις οικονομίες, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εμφανής σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η αλευροβιομηχανία, οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα και άλλων μετάλλων, η κτηνοτροφία, η γεωργία, το εμπόριο γούνας και δερμάτινων ειδών, καθώς επίσης και ο τουρισμός».
Εστιάζοντας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στη διερεύνηση εναλλακτικών αγορών για τις εξαγωγές της ΕΕ, καθώς και για την εύρυθμη προμήθεια πρώτων υλών και βασικών εμπορευμάτων ο ΓΓ ΔΟΣΕ εξέφρασε τη στήριξή του. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, που πρότεινε, στις αρχές Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του οποίου τόνισε την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση για την αποφυγή πρόσθετου κόστους για τους πολίτες της ΕΕ και οικονομίες της ΕΕ.
Γ Γεωργακόπουλος (Intrum Hellas): Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για τις «κόκκινες» επιχειρήσεις – Τουρισμός, τρόφιμα, logistics στο στόχαστρο νέων επενδυτών
Zήτημα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας προκύπτει για πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που βρίσκονται σήμερα «στο κόκκινο» και έχουν τις προοπτικές μέσω μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης να επανέλθουν δυναμικά στην παραγωγική διαδικασία, διατηρώντας αλλά και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας.
O Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director της Intrum Hellas αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Delphi Forum, στις κινήσεις που απαιτούνται, και τη συνδρομή που χρειάζονται, οι επιχειρήσεις αυτές. Nέα κεφάλαια, επενδύσεις σε υποδομές, τεχνογνωσία, συνέργειες, οικονομίες κλίμακος είναι μέρος της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης που απαιτείται καθώς η απλή αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι αρκετή.
«Η δική μας πολιτική είναι να προχωρούμε σε αναδιαρθρώσεις χρέους, αφήνοντας στις επιχειρήσεις το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης. Διαπιστώνουμε όμως ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια που διαχειριζόμαστε, έχουν ανάγκη συνολικής λύσης. Χρειάζονται λειτουργική αναδιάρθρωση, μέσα από νέες επενδύσεις, έχουν ανάγκη για ενίσχυση σε τεχνογνωσία και υποδομές, πρόσβαση στις αγορές, σύγχρονο μάνατζμεντ και εν τέλει βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Στην κατεύθυνση αυτή, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την στήριξή τους ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ ενώ προχωρούμε σε βάθος ανάλυση κλάδων της οικονομίας».
Η Intrum Hellas έχει σε εξέλιξη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου 75 ξενοδοχεία μεσαίου μεγέθους, τα οποία έχουν ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και επενδύσεων. Το ενδιαφέρον που υπάρχει από funds αλλά και hotel operators αναδεικνύει τη σημασία που έχει η ανάλυση των αναγκών των επιχειρήσεων και η ανάδειξη των προβλημάτων με κύριο στόχο την επανεκκίνηση της δραστηριότητας με την προσφορά πλέον ανταγωνιστικότερου προίόντος.
«Κλάδοι όπως ο ξενοδοχειακός ή ο κλάδος τροφίμων, τα logistics για παράδειγμα, έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης αλλά έχουν παράλληλα, ανάγκη αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης συνεργειών, συνένωσης δυνάμεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία του Ομίλου μας, όπως και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπάρχει αυτή η δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που είναι κρίσιμη για την οικονομία και την απασχόληση», σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος και εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι εξαγορές εταιρειών από νέους επενδυτές, έλληνες και ξένους.