Αθήνα - Υμηττός
Αθήνα - ΥμηττόςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θωρακίζεται ο Υμηττός ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, με τη συνεργασία και την έμπρακτη συνδρομή τριών υπουργείων. Η μεγάλη έκταση του αττικού όρους και οι ανάγκες δασοπροστασίας και διαφύλαξης του πράσινου χαρακτήρα του, κυρίως κατά την αντιπυρική περίοδο, επιβάλλουν πιο ριζικές και αποτελεσματικές ενέργειες κι αυτές έρχονται με τις γενναίες χρηματοδοτήσεις έργων και παρεμβάσεων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τον περασμένο Νοέμβριο στο Forum που διοργάνωσε και παρουσία των αρμόδιων υπουργών, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, παρουσίασε ένα οργανωμένο σχέδιο με μια σειρά από έργα που μπορούν να γίνουν, τόσο για την προστασία του φυσικού πλούτου του Υμηττού, όσο και για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του. Μάλιστα, αυτό το πλάνο αποτελεί πλέον και μοντέλο προάσπισης και θωράκισης βουνών σε όλη τη χώρα, αφού στον ΣΠΑΥ προστρέχουν πλέον για να ενημερωθούν γύρω από τις πρακτικές που εφαρμόζει, πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα. Η πολιτεία αντιλαμβανόμενη πλήρως τη σημασία των έργων προστασίας, ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και στο έπακρο, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που θα ριχτούν στη «μάχη» για τη θωράκιση και την ανάδειξη του Υμηττού, ανέρχονται στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά:
– «Δράσεις θωράκισης και ανάδειξης Υμηττού» με ποσό χρηματοδότησης 5.744.107,10 ευρώ & «Ψηφιακή Σύγκλιση» με ποσό 4.834.105,58 ευρώ (από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»).
– «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, περιοχής όρους Υμηττού» με ποσό 5.977.699,54 ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης).
– «Προμήθεια και Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών – Πυροπροστασία ΣΠΑΥ» με ποσό 99.596,80 ευρώ (από το Πράσινο Ταμείο).

Μέχρι σήμερα ο ΣΠΑΥ λειτουργούσε κυρίως από τις εισφορές σε ετήσια βάση των δέκα δήμων-μελών του που έχουν μέτωπο στον Υμηττό και συγκεκριμένα Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας, Κρωπίας (έχει αποχωρήσει ο Δήμος Γλυφάδας).

Η χρηματοδότηση αποτελεί ουσιαστικά το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, αφού δίνει πλέον τη δυνατότητα να γίνουν όλα αυτά τα σημαντικά έργα και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται και στο πλαίσιο αυτό ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, τοποθετήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ με θέμα «Ανακοίνωση των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισε ο ΣΠΑΥ μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ και ενημέρωση για τα έργα πρόληψης που θα υλοποιηθούν στον Υμηττό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου».
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε συγκινημένος και έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την προστασία του Υμηττού. Αρχικά τόνισε πως «ο αγώνας είναι κοινός για την προστασία του περιβάλλοντος και από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από τον ΣΠΑΥ και από τους υπουργούς, για το τι θα κάνουμε καλύτερα ώστε να προφυλάξουμε το δάσος μας, τη φύση και να προστατεύσουμε το περιβάλλον» και στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Εμείς ως ΣΠΑΥ αναδείξαμε μια σειρά έργων που πρέπει να γίνουν στον Υμηττό με επιστημονικές μελέτες. Με κορύφωση το Forum, φέραμε στην επιφάνεια όλη αυτή τη δουλειά και θεωρήσαμε πως η Πολιτεία θα έπρεπε να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια. Αποτέλεσμα το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ να έχει εγκρίνει ήδη την πρώτη πρόταση με δράσεις συγκεκριμένες που ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο, δηλαδή 9 σύγχρονα παρατηρητήρια, 13 αναβαθμίσεις παρατηρητηρίων, 42 νέες δεξαμενές πυρόσβεσης και 25 αναβαθμίσεις δεξαμενών. Αυτά υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα και ακόμη 15 πυροσβεστικά οχήματα που θα διατεθούν στις ομάδες μας, 2 υδροφόρες και όλος ο εξοπλισμός σωλήνες, δίκρουνα, στολές, κράνη κ.α. Επίσης 19 ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης, που θα τοποθετηθούν σε όλες τις εισόδους, 8 υπαίθρια περιβαλλοντικά πάρκα μαζί με την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Στο ίδιο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ και ο SMART Υμηττός είναι γεγονός, ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας, που θωρακίζει το βουνό μέσα από τις δύο υποπροτάσεις μας κι έτσι θα έχουμε ένα τεχνολογικά άρτιο κέντρο διαχείρισης κρίσεων».
Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ακόμη πως μέσα από εφαρμογές, οι επισκέπτες του Υμηττού θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή, πού μπορούν να βρουν νερό, ρεύμα αν χρειαστεί και όλες αυτές τις παρεμβάσεις προκειμένου να έχουν μια ασφαλή διέλευση, κάνοντας τα 110 πιστοποιημένα χιλιόμετρα μονοπατιών ένα βουνό σίγουρο και αναφορά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Και πρόσθεσε: «Με την υλοποίηση και των άλλων προτάσεων που πρέπει να γίνουν, ο Υμηττός θα είναι αυτάρκης και αυτόνομος τα επόμενα χρόνια».
Αμέσως μετά αναφέρθηκε και στα έργα συντήρησης των δασικών δρόμων που ξεκινούν άμεσα και οι κλαδεύσεις που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα μετά τον χιονιά του Φεβρουαρίου, ώστε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να είναι όλα έτοιμα, προσθέτοντας τη συμβολή πάνω σε αυτό των κ.κ. Πέτσα και Αμυρά.

Ως προς το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα γίνουν, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ ανέφερε πως το επόμενο τρίμηνο θα υλοποιηθούν στον Δήμο Παιανίας ύψους 1.469.000 ευρώ, στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού 1.000.000, στον Δήμο Κρωπίας 1.726.000, στον Δήμο Καισαριανής 1.035.000, στον Δήμο Ηλιούπολης 950.000, στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης 1.104.000, στον Δήμο Ζωγράφου 800.000, στον Δήμο Βύρωνα 1.353.000, στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης 1.115.000, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής 780.000, όλα αυτά με βάση τις εκτάσεις, τους δρόμους, τα πάρκα, τον εξοπλισμό και τις μελέτες που έχουν γίνει.

Τέλος, χαρακτήρισε κομβική τη συνεργασία με τον κ. Στυλιανίδη και πρόσθεσε για την κυβέρνηση: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν το κράτος έχει ευήκοα ώτα, ανθρώπους που μας ακούνε, μας καταλαβαίνουν και έχουν διάθεση να βοηθήσουν με καθαρή καρδιά. Ευχαριστούμε θερμά τους τρεις υπουργούς και τον πρωθυπουργό».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης είπε αρχικά: «Όποτε έρχομαι στον ΣΠΑΥ ανεβαίνει η διάθεσή μου για δουλειά και η αυτοπεποίθησή μου ότι αυτή η χώρα μπορεί να τα καταφέρει. Γίνεται μια εξαιρετική δουλειά και θα πρέπει να είναι το πρότυπο αυτό που χτίζεται εδώ, μιας εξαιρετικής συνεργασίας κράτους, δήμων, εθελοντικών ομάδων, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, όπου γίνονται μια οικογένεια μ’ έναν κοινό στόχο, να εξασφαλιστεί το δάσος του Υμηττού, το φυσικό περιβάλλον, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια βοηθήθηκε από το υπουργείο μας, αλλά και από τους Στέλιο Πέτσα και Γιώργο Αμυρά. Χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί τους».

Στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η χώρα πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωρίσει το έργο των ανθρώπων που σβήνουν τις φωτιές, των πυροσβεστών, των εθελοντών. Είναι ηρωικές μορφές, που πρέπει να ανέβουν πολύ ψηλά στη συνείδησή μας, γιατί μόνο έτσι θα είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας και μόνο έτσι θα κατοχυρώσουμε τον εθελοντισμό και τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι άνθρωποι που διακινδυνεύον τη ζωή τους.
Έρχεται μια δύσκολη περίοδος, θα προετοιμαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα. Ήδη και οι τρεις υπουργοί βρισκόμαστε πολύ συχνά για να διαμορφώσουμε μέτρα για την αντιπυρική περίοδο. Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη χώρα, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές. Για να την κρατήσουμε τόσο όμορφη, πρέπει να την προστατεύουμε κάθε μέρα».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως υπάρχουν τώρα 80 φωτιές και όλα αυτά κατά κύριο λόγο από ανθρώπινη αμέλεια και αμέσως μετά ανέφερε: «Το κράτος έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατάσβεσή τους, ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλη σημαντικά πράγματα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε την ανθρώπινη αμέλεια, η οποία είναι υπεύθυνη για το 95% των πυρκαγιών».

Από τη δική του μεριά, ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη ό,τι αφορά στην Πολιτική Προστασία και την επιτυχία της. Σε τοπικό επίπεδο κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις ώστε να εντείνουμε μαζί με αρμοδιότητες και πόρους, για να έρθει σε πέρας ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Η περίπτωση του ΣΠΑΥ είναι χαρακτηριστική. Στην καρδιά όλων μας είναι η προστασία του οικοσυστήματος. Από μόνη της όμως δεν έρχεται η προστασία. Θέλει ανθρώπους, οι οποίοι θα βάλουν ένα σχέδιο σε κίνηση και θέλει όλους, τους δημότες, τους εθελοντές, να αγκαλιάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο. Πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία, ώστε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο να υλοποιηθεί. Εμείς δίνουμε το στίγμα ότι κάτι αλλάζει. Ως Υπουργείο Εσωτερικών φροντίσαμε να δούμε τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΠΑΥ στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ κι έχουμε ήδη εντάξει ένα έργο 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ που ακολουθεί. Είμαι πολύ υπερήφανος για όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει μαζί με την Αυτοδιοίκηση και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών».

Αμέσως μετά ο υπουργός είπε: «Έχουμε κι άλλες δράσεις που χρηματοδοτούμε, όπως η ετήσια χρηματοδότηση των δήμων για τη δράση πυροπροστασίας. Καταθέσαμε πιο νωρίς, τέλος Μαρτίου αντί για μέσα Μαΐου, την τακτική χρηματοδότηση ύψους 16,9 εκατομμυρίων ευρώ για τους δήμους και περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τους Συνδέσμους δήμων. Κι εδώ είναι μια δέσμευση δική μου, ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί στην πορεία της χρονιάς με έκτακτη χρηματοδότηση, όπως είχε γίνει και πέρυσι, αλλά σε συνδυασμό με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, δίνοντας τη μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα των παρεμβάσεων κι εκεί που είναι απαραίτητο».

Ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δύο πρόσφατες θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων, στις 22 Μαρτίου 2022: α) στην παράταση της δυνατότητας απευθείας διάθεσης πιστώσεων από τους Κ.Α.Π. των δήμων στους συνδέσμους τους – και για το 2022 – για την κάλυψη αποκλειστικά δράσεων πυροπροστασίας και β) στη δυνατότητα που προβλέπεται για τους δήμους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, να προβαίνουν στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των οικοπέδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για τον καθαρισμό τους.

Και κατέληξε: «Με τις δαπάνες που έχουμε κάνει για τον εξοπλισμό, τις επαναλαμβανόμενες δαπάνες που έχουμε κάνει για την πυροπροστασία και μια καλή συνεργασία ανάμεσα στους Συνδέσμους, την Αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και όλα τ’ άλλα υπουργεία, θα φέρουμε σε πέρας το κοινό σχέδιο, που είναι να προστατεύσουμε αυτά τα υπέροχα οικοσυστήματα».

Τέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς πήραμε τη σκυτάλη από τον ΣΠΑΥ για να θωρακίσουμε τον Υμηττό, ο οποίος έχει τεράστια σημασία στον αγώνα που δίνουμε όλοι απέναντι στην κλιματική κρίση, η οποία είναι αδυσώπητη. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να την αντιμετωπίσουμε και είναι η πρόληψη. Αυτή είναι η λέξη κλειδί για εμάς και βάσει της πρόληψης προχωράμε. Ο Στέλιος Πέτσας μας έχει δώσει το τέμπο για να είμαστε γρήγοροι και να λύνουμε τα προβλήματα πριν καν γεννηθούν. Έτσι έχουμε συνεργαστεί από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα.

Ως προς την πρόληψη, κάποια στιγμή θα έπρεπε να καθαρίζουμε τα δάση μας, πάντα βέβαια υπό την εποπτεία και τις οδηγίες της δασικής επιστήμης και του Δασαρχείου. Αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και γι’ αυτό τρέξαμε τις διαδικασίες των προληπτικών καθαρισμών των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, των πιο κρίσιμων για αρχή φέτος». Στη συνέχεια τόνισε: «Βασιστήκαμε στις δύο πολύ καλές προμελέτες του ΣΠΑΥ, δηλαδή δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν, αλλά ευτυχώς είχαμε τη βάση, που μας έδωσε μεγάλο χρονικό πλεονέκτημα κι έχουμε δύο υποέργα, συνολικού κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ, με τον καθαρισμό 2.220 στρεμμάτων, όπου θα γίνει αραίωση της βλάστησης, απομάκρυνση της καύσιμης βιομάζας που επί δεκαετίες έχει συσσωρευθεί και παράλληλα θα γίνει διάνοιξη και συντήρηση των δασικών δρόμων και αντιπυρικές ζώνες, έτσι ώστε να μην βρεθούμε στο μέλλον να πρέπει να περάσει ένα πυροσβεστικό για να σβήσει τη φωτιά και να μην μπορεί. Και πέρα όλων αυτών, που θα γίνουν άμεσα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εκπονούμε σχέδια αντιπυρικής προστασίας για το σύνολο των κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, έτσι ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πώς μπορούμε να προλάβουμε μια κατάσταση και να την αντιμετωπίσουμε. Για πρώτη φορά λοιπόν μπαίνουμε, καθαρίζουμε, διανοίγουμε, συντηρούμε και φτιάχνουμε σχέδια που θα είναι στέρεα και μακροπρόθεσμα. Ο Υμηττός δεν θα μπορούσε να φύγει από την προσοχή μας. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να προσέξουμε τα οικοσυστήματα κι έτσι πορευόμαστε». Στο τέλος ο κ. Αμυράς πρόσθεσε πως είναι έτοιμη η Νομοθετική Διάταξη για τα πυροφυλάκια του Υμηττού.

Αμέσως μετά, οι δήμαρχοι των δήμων του ΣΠΑΥ έκαναν τις δικές τους τοποθετήσεις και ανέφεραν τις επί μέρους παραμέτρους. Παραβρέθηκαν ακόμη στελέχη του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και μέλη των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας.