Πανάκριβα κόστισε σε αλυσίδα super market , με την απόφαση της να….καβαλήσει το κύμα της ακριβείας αλλάζοντας τις λιανικές τιμές σε κατηγορίες προϊόντων που δεν επηρεάζονται άμεσα από την πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κοινότητα του λιανεμπορίου δεν κοιμάται ποτέ αφού διεκδικεί ανά πάσα στιγμή υψηλότερο κέρδος ακόμη και εν καιρώ πολέμου, αλλά δεν υπολογίζει ότι παραμένει άγρυπνο το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ διότι μετά από έλεγχο της ς Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), αποκαλύφθηκε ότι η αλυσίδα είχε παραβιάσει το άρθρο 21 (παρ. 4β) 20/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) που απαγορεύει τη μεταβολή του περιθωρίου μικτού κέρδους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού εμπορίου σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, διότι σε σειρά προϊόντων, που ελέγξαμε, είχε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους» επισημαίνοντας όμως ότι «δεν επιτρέπει ο νόμος να λέμε το όνομα της αλυσίδας διότι κάθε διοικητική πράξη μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο.
Στη λίστα ελέγχου της ΔΙ.ΜΕ.Α εντοπίστηκαν συνολικά 13 προϊόντα τα οποία παρουσίασαν μεταβολή του μικτού περιθωρίου κέρδους άνω του 10% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ο παραβάτης είναι υπόλογος έναντι και της νέας νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου με το νόμο 4858/2021 που ψηφίστηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.
Η αλυσίδα super market αγνόησε τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και κυρίως υποτίμησε τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου, ο οποίος δεν έχασε τον προσανατολισμό σε ένα πλήθος κωδικών που ξεπερνούν τους 40.000 και εντόπισε τους «πειραγμένους» κωδικούς που επέφεραν διοικητικό πρόστιμο των 647.000 ευρώ.
Οι αρμόδιοι έχουν μπροστά τους ένα ήδη «φουσκωμένο» φάκελο με τις παραβάσεις αλλά δεν είχαν καμία διάθεση να αποκαλύψουν περαιτέρω στοιχεία για να μην γίνει οδηγός ή μπούσουλας για άλλες αλυσίδες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών.
Που έβαλε «καπέλα» η αλυσίδα
Σύμφωνα με πληροφορίες τα «καπέλα» έπεσαν σε κατηγορίες πρώτης ανάγκης όπως χαρακτηρίζονται για τους καταναλωτές όπως είναι τα απορρυπαντικά, τα χαρτικά και αρκετοί κωδικοί από τον κλάδο των τροφίμων.
Η επιθυμία για υψηλότερο κέρδος της αλυσίδας παρότι γνώριζε για τις νομοθετικές παρεμβάσεις, έκανε το λάθος να τις παραβλέψει με σκοπό να διατηρήσει την κερδοφορία της στα επίπεδα του 2021 που να σημειωθούν θα δημοσιοποιηθούν το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.
Τα κυνήγι για υψηλότερο κέρδος πλέον έχει χαρακτηριστεί ως «αθέμιτη κερδοσκοπία» με τον ελεγκτικό μηχανισμό να ανατρέπει στην πράξη τους αρχικούς στόχους της αλυσίδας.
Πάντως από τα δεσμά του ασφυκτικού ελέγχου θα απελευθερωθούν από τις αρχές Ιουλίου στην περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση του μέτρου.
Το κυνήγι κατά των κερδοσκόπων έδιωξε τους «κράχτες» από τα ράφια
Οι αλυσίδες supermarket με δυσκολία μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλά η ελεγχόμενη αλυσίδα δεν μπορεί να κατανοήσει την επιλογή των «πειραγμένων» κωδικών που εντάχθηκαν στο έλεγχο.
Τα προϊόντα «κράχτες» στα ράφια των super market που φέρνουν επιπλέον πελατεία στο κατάστημα διότι προσφέρει χαμηλότερες τιμές σε μικρό αριθμό κωδικών σε σχέση με τον ανταγωνισμό ενώ η «ζημιά» θα πρέπει να καλυφθεί από άλλα προϊόντα με υψηλότερες τιμές έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας , η επιχείρηση να μη πέσει κάτω από το στόχο που είναι η διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους.
Τα μέτρα κατά κερδοσκοπίας περιόρισαν τις «ευκαιρίες» για τους καταναλωτές στα ράφια των super market διότι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με υψηλά πρόστιμα αφού θα χρειαστεί να «πειράξουν» τις λιανικές τιμές σε αρκετούς κωδικούς μεταβάλλοντας το περιθώριο μικτό κέρδος. Τέλος να σημειωθεί ότι είναι το τρίτο κατά σειρά διοικητικό πρόστιμο διότι αυξήθηκε το περιθώριο μικτό κέρδος.