Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε τους νικητές του τελευταίου γύρου επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grants), οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη ερευνητών και ερευνητριών που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους, ώστε να συγκροτήσουν ομάδες και να διεξαγάγουν πρωτοποριακή έρευνα σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», 313 ερευνητές και ερευνήτριες θα λάβουν συνολικά περίπου 632 εκατ. ευρώ για να διερευνήσουν διάφορα επιστημονικά ζητήματα. Θα προσπαθήσουν, για παράδειγμα, να βρουν τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, να αντλήσουν διδάγματα από την ιστορία της διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να βρουν τρόπους θεραπείας της καρδιακής αρρυθμίας ή πώς να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αξιοποιώντας την κοινωνική δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα τους βρίσκονται δύο Έλληνες ερευνητές, ένας από την Ελλάδα και μία από τη διασπορά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), ειδικό στο πεδίο της Φωτονικής, καθώς και την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μαγδαληνή Πολυμενίδου του ελβετικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (απόφοιτο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ), που διεξάγει έρευνα στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ο νέος γύρος επιχορηγήσεων θα δημιουργήσει περίπου 1.900 νέες θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό σε 189 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι δικαιούχοι επιχορήγησης εκπροσωπούν 42 υπηκοότητες και θα υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 κράτη-μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας πρόσκλησης, 2.652 αιτούντες και αιτούσες υπέβαλαν προτάσεις και το 12% εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση. Οι επιχορηγήσεις απονεμήθηκαν εξίσου σε άντρες και γυναίκες υποψηφίους.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας καταδεικνύουν την εντυπωσιακή αριστεία της ευρωπαϊκής έρευνας. Είμαι υπερήφανη που η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει κορυφαίους ερευνητές και κορυφαίες ερευνήτριες να εξελιχθούν στην Ευρώπη. Η εξεύρεση νέων λύσεων στους τομείς της ενέργειας, της υγείας ή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι δυνατή μόνο αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε επιστημονικά ταλέντα. Συγχαρητήρια σε όλους τους δικαιούχους επιχορήγησης!».