Η ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υποστήριξης για την έγκαιρη προειδοποίηση καιρικών φαινομένων – ραντάρ, μετεωρολογικών σταθμών, σταθμών επιφάνειας ή ανώτερης ατμόσφαιρας ή μεγάλων προγραμμάτων επισκόπησης έχουν πρωταρχική σημασία στη μείωση των κινδύνων φυσικών καταστροφών, τόνισε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε διαδικτυακά από τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα θα πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, σχέδιο 20ετούς διάρκειας, όπως αυτά που έχουν οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί. Αυτό το πλάνο εργασιών πρέπει να στηριχθεί από όλες τις κυβερνήσεις, να μην αλλάζει και επίσης να υπάρχει κοινοχρησία των δικτύων και των υποδομών που θα τεθούν στη διάθεση της ΕΜΥ, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν άμεσα οι ερευνητές και οι πολίτες, τόνισε ο κ. Κολυδάς.
Οι μεγάλες υποδομές που έχουν μεγάλο κόστος θα μπορούσαν να ελέγχονται από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είπε ο κ. Κολυδάς, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του ΑΠΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2022, με θέμα «Έγκαιρη προειδοποίηση-Έγκαιρη δράση».
Ο κ. Κολυδάς αναφέρθηκε στις δυνατότητες του κλάδου της Μετεωρολογίας στην πρόγνωση και αντιμετώπιση των έντονων φαινομένων, επισήμανε την ανάγκη ενοποίησης των Υπηρεσιών Μετεωρολογίας και Υδρολογίας και περιέγραψε τους τομείς δράσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «η περισσότερη αξιοποίηση των υποδομών του μετεωρολογικού δικτύου, μας κάνει πολύ πιο σοφούς και πολύ πιο προσεκτικούς».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ειδοποιήσεις και στις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα για την ενημέρωση των πολιτών. Όταν φτιάχνεται μια υποδομή, ραντάρ ή ανιχνευτής ηλεκτρικών καταιγίδων πρέπει να συνδέεται με μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και να παρέχεται δωρεάν, είπε ο κ. Κολυδάς.
Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ενός «Ραδιοφώνου του Καιρού» και μιας ψηφιακής βάσης ενημέρωσης των πολιτών για τα καιρικά φαινόμενα, τονίζοντας ότι υπάρχουν αξιόπιστες ιστοσελίδες, ιστοχώροι της επιστημονικής κοινότητας, αλλά θα πρέπει να ενοποιηθούν, ώστε να μην υπάρχει διασπορά των πληροφοριών για τον καιρό, το κλίμα και το περιβάλλον.
Αναφέρθηκε και στη σημασία εκπαίδευσης των πολιτών και σημείωσε ότι ήδη, μέσω της Μετεωρολογικής Σχολής της ΕΜΥ, γίνονται εκπαιδεύσεις σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο συμβάλλει στην πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, κατά περιόδους γίνεται άσκηση σε διάφορες διευθύνσεις.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών καταστάσεων, των ακραίων φαινομένων, είναι απαραίτητο να γίνουν δράσεις σε τρεις άξονες: στην πρόληψη – προετοιμασία, στην ετοιμότητα και στην ανθεκτικότητα.
Η πληροφορία για τα καιρικά φαινόμενα είναι διαθέσιμη στον καθένα μέσω διαδικτύου, όμως η ερμηνεία και η αξιολόγησή της απαιτεί βαθιά γνώση των ατμοσφαιρικών διεργασιών, ανέφερε ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Χαράλαμπος Φείδας και τόνισε ότι παρατηρείται τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο της οικειοποιήσεως της ιδιότητας του μετεωρολόγου και της έκφρασης δημόσιου λόγου από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει μετεωρολογία.
Χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό πληγή για τη μετεωρολογική κοινότητα, σημειώνοντας ότι η κατοχύρωση της επιστημονικής ιδιότητας του μετεωρολόγου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία.
Μόνο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει την ευθύνη της πρόγνωσης. Πρέπει να «επιβληθεί» σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα να αναφέρονται πρώτα στην πρόγνωση της ΕΜΥ, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Νάστος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση, να υπάρξει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «μετεωρολαγνίας».
Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΕΜΥ, υποπτέραρχος Δημήτρης Σιδερίδης και η καθηγήτρια του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Ελένη Φλόκα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας του ΕΚΠΑ, τον Τομέα Γεωγραφίας και Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.