Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΒουλήΠηγή Εικόνας: Νέα Δημοκρατία

Κατά την δευτερολογία και την τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, παρέθεσε στοιχεία ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% τα διαπιστωμένα από τη ΡΑΕ υπερβάλλοντα κέρδη των παρόχων ενέργειας.

Παράλληλα άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος σε προεκλογικές του υποσχέσεις και στην πολιτική που εφάρμοσε στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ τον κατηγόρησε για “χυδαίο λαϊκισμό”.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ κ. Κατρίνη, επισημαίνοντας του ότι δεν είναι οργανωμένη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών έτσι ώστε να ακολουθείται η κοινοβουλευτική παράδοση να ομιλούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να δευτερολογεί ο Πρωθυπουργός μετά.

“Κατά συνέπεια, έχω τη δυνατότητα να παίρνω το λόγο όποτε κρίνω ότι πρέπει να απαντήσω. Και νομίζω ότι πολλές φορές σας έχω ακούσει και σας έχω απαντήσει με πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά η διαχείριση του χρόνου του Πρωθυπουργού είναι -επιτρέψτε μου- δικό μου προνόμιο και όχι δικό σας” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα και απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

“Μπορώ να καταλάβω γιατί σε έναν βαθμό όλες οι ομιλίες σας περιστρέφονται γύρω από προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπό μου. Μπορεί να σας έχω γίνει ο προσωπικός σας εφιάλτης, αλλά ο εφιάλτης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα έρχεται έξω από τα σύνορα. Και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, και σήμερα και ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε στην πατρίδα μας. Και θα ήθελα, εισαγωγικά, να κάνω μια αντιστοίχιση σε σχέση με το τι έγινε το 2015, μιας και επιμένετε να αναφέρεστε σε αυτή την περίοδο. Εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια σειρά από πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις. Την κρίση του 2015 εσείς ο ίδιος την προκαλέσατε. Δεν έγινε κάτι εκτός Ελλάδος. Μόνοι σας ήρθατε τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια «με ένα νόμο και με ένα άρθρο», οδηγήσατε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και επιβάλλατε ουσιαστικά, αναγκαστικά, το τρίτο μνημόνιο, που ήταν αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών”.

Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπαραβολή με την κατάσταση τα προηγούμενα έτη και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στο κ. Τσίπρα:

“Ποια ήταν η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το ’15, το ’16, το ’17, το ’18; Υπήρχε καμία εξωγενείς κρίση την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσετε; Υπήρχε πανδημία, υπήρχαν οι πληθωριστικές πιέσεις; Τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Υπήρχε πράγματι το τρίτο μνημόνιο, το οποίο εσείς προκαλέσατε αφού βάλατε φωτιά στο σπίτι της πατρίδος. Ήρθατε μετά ως υπερήφανος πυροσβέστης να μας πείτε ότι σβήσατε τη φωτιά που βάλατε εσείς ο ίδιος. Και είστε και υπερήφανος γι’ αυτό. ‘Αρα νομίζω ότι οι πολίτες έχουν αρκετή μνήμη και αρκετή κρίση να μπορούν να ξέρουν ποιες κρίσεις είναι εξωγενείς, παγκόσμιες, τις οποίες αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και ποιες προκαλούνται από τις δικές μας εθνικές αστοχίες και από τις δικές μας εθνικές επιλογές”.

“Εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ”

 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ είπε ότι τον εισήγαγε στην ελληνική πολιτική ζωή ο κ. Βενιζέλος το 2011 και τότε λεγόταν ΕΕΤΗΔΕ, πριν γίνει ΕΝΦΙΑ και δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Παράλληλα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ΕΝΦΙΑ και υπογράμμισε:

“Εσείς τον ανεβάσατε τον ΕΝΦΙΑ, αφού είχατε τάξει ότι θα τον εξαφανίσετε με «έναν νόμο και με ένα άρθρο». Τα ξεχάσατε αυτά κ. Τσίπρα; Ξεχάσατε τι λέγατε για τον ΕΝΦΙΑ προεκλογικά; Τα απίστευτα ψέματα με τα οποία κερδίσατε τις εκλογές, τα ξεχάσατε; Τα ξεχάσατε όλα αυτά; Όμως η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Κύριε Τσακαλώτε, δεν σας έχω συνηθίσει εκνευρισμένο και θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τον ΕΝΦΙΑ πράγματι έχει ταξικό πρόσημο. Ευνοεί τους πιο φτωχούς, ευνοεί τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Και γι’ αυτό είναι μία πολιτική την οποία σήμερα αναγκάζεστε και έρχεστε κ. Τσίπρα και την ψηφίζετε. Για πείτε μου λίγο, με το που η κυβέρνηση εξήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάνατε μία δήλωση η οποία λέει: «η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για μειώσεις έχει άλλη μία φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως στις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο». Αμέσως μετά: «Ανάσα για τους μεγαλοϊδιοκτήτες», «Δώρο στα ρετιρέ», λένε τα δημοσιεύματα με τη δική σας δήλωση. Το ερώτημα εύλογο: γιατί έρχεστε και ψηφίζετε τώρα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού είναι «δώρο στα ρετιρέ»; Εξηγήστε το αυτό, γιατί την ψηφίζετε;”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν “είναι ή δεν είναι ο ΕΝΦΙΑ ένας φόρος ο οποίος σήμερα θα μειώσει την επιβάρυνση -επαναλαμβάνω- συνολικά κατά παραπάνω από 800 εκατομμύρια για όλους τους ιδιοκτήτες και μεσοσταθμικά πολύ περισσότερο για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα;”.

“Αυτή είναι η αλήθεια” είπε και σημείωσε:

“Και γι’ αυτό και αναγκάζεστε -γιατί την ώρα της ψήφου προφανώς όλα μετριούνται- και έρχεστε και υπερψηφίζετε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι μια σημαντική ανάσα, εισοδηματική ανάσα, για τα ασθενέστερα νοικοκυριά.

Φυσικά όλα αυτά τα ωραία τα οποία λέγατε ότι δήθεν ευνοεί τα ρετιρέ και τους έχοντες και τους κατέχοντες πήγαν περίπατο, κ. Τσίπρα. ‘Αλλο ένα λαϊκίστικο πυροτέχνημα, στα οποία μας έχετε συνηθίσει εδώ και πολύ καιρό”.

 

“Επιλογή μας η φορολόγηση υπερκερδών”

 

Σχετικά με το ζήτημα που αφορά τα υπερκέρδη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τα εξής απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα:

“Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμύρια. Δεν γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο αριθμός. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το πω. Δύο τρόποι υπάρχουν, ξέρετε, για να καθοριστούν τα κέρδη μιας επιχείρησης, ειδικά όταν μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι εισηγμένες επιχειρήσεις ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές. Οι ισολογισμοί τους δημοσιεύονται και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ, για το 2021 τουλάχιστον. Εκτός αν ισχυρίζεστε ότι μία δημόσια επιχείρηση εισηγμένη μπορεί να κάνει λαθροχειρίες με τον ισολογισμό της. Φαντάζομαι ότι δεν ισχυρίζεστε αυτό. Εάν όμως υποθέταμε ότι τα κέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, τα υπερκέρδη -και πάλι είναι σχετικό το πως ορίζει κανείς το υπερκέρδος, αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι το υπερβάλλον κέρδος σε σχέση με μία συνηθισμένη χρονιά βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών. Αν υποθέταμε λοιπόν ότι τα κέρδη ήταν 1,4 δισ. έρχομαι λοιπόν και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Σας καλύπτει; Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. ‘Αρα το μεγάλο ερώτημα λοιπόν δεν είναι εάν θα επιστραφούν αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό. Νομίζω σε αυτό συμφωνούμε και προφανώς δεν μπορούμε να υπερφορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν. Πρέπει να τα δούμε, να τα βεβαιώσουμε και στη συνέχεια να τα φορολογήσουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ακρίβειας των στοιχείων.

Όπως είπε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, “εδώ υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα: αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί. Μακάρι να είναι σωστοί, αυτό θα σημαίνει παραπάνω έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι είναι σωστοί, διότι εκτιμώ ότι δεν προσμετράτε σωστά την έκπτωση την οποία δίνουν, ειδικά οι καθετοποιημένοι παραγωγοί, στη λιανική ως αποτέλεσμα των πραγματικά μεγάλων κερδών που έχουν από την παραγωγή, κυρίως μέσω φυσικού αερίου. Εάν λοιπόν πράγματι η ΔΕΗ έχει σημαντικά κέρδη ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής, εγώ σας λέω ότι τα κέρδη αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την ελληνική κυβέρνηση. Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι τα νούμερα θα είναι τέτοια, αλλά εν πάση περιπτώσει, αρμόδιοι δεν είμαστε εμείς να το κρίνουμε. Αρμόδιοι για τις δημοσιευμένες καταστάσεις του ‘21 θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές και οι ίδιες οι επιχειρήσεις και τελικά η ΡΑΕ η οποία θα πρέπει να κάνει μια πολύ δύσκολη τεχνική άσκηση για να υπολογίσει ποια είναι αυτά τα υπερκέρδη. Και σας διαβεβαιώνω, για να μην λαϊκίζετε ακόμα μια φορά, ότι καμία κυβέρνηση αυτή την στιγμή δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ στην Ευρώπη, ούτε ένα ευρώ, από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών. Για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς ακόμα δεν τα έχει προσδιορίσει για να ξέρει πώς θα τα φορολογήσει”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ιταλία λέγοντας ότι ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα βάλει 10% φόρο στα υπερκέρδη, 10%, στα πρόσθετα κέρδη και τόνισε:

“Ας δούμε, λοιπόν, πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη και στη συνέχεια μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιστραφούν πρακτικά εν τω συνόλω στον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι αυτό είναι το ορθό, αυτό είναι το σωστό και αυτό είναι και το δίκαιο. Αλλά σταματήστε, για τον Θεό, κ. Τσίπρα, να επαναφέρετε τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011”.

 

“Χυδαία συνθήματα”

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανες λόγο για “χυδαία συνθήματα” και είπε ότι η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012:

“‘Ακουσα πάλι «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Ποιοι τα έλεγαν αυτά, κ. Τσίπρα; Έξω, εδώ, από την Βουλή, όταν συναντήθηκαν οι δύο πλατείες των αγανακτισμένων με μια σειρά από χυδαία συνθήματα, ωσάν να υπήρχε μαγική λύση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Να το καταλάβετε καλά. Ούτε εσείς, ο Τσίπρας του 2022, είναι ο Τσίπρας ο νέος, ο άφθαρτος, του 2012. Έχετε δοκιμαστεί, έχετε κυβερνήσει, έχετε αποδοκιμαστεί τρεις φορές από τον ελληνικό λαό. Θα δοκιμαστείτε και πάλι στις ερχόμενες εκλογές και η εκτίμησή μου είναι ότι, για ακόμα μια φορά, ο ελληνικός λαός θα απορρίψει την δική σας εναλλακτική πρόταση. Αλλά «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και να πιστεύουμε, να καλλιεργούμε αυτόν τον μύθο: ότι δήθεν υπάρχουν κάποια παντοδύναμα καρτέλ τα οποία έχουν καταληστέψει τον ελληνικό λαό και αν πάρουμε τα χρήματα από αυτά τα καρτέλ, ως δια μαγείας θα τα επιστρέψουμε στους πολίτες και δεν θα υπάρχει καμία αύξηση.

Διότι αυτό εννοείτε μέσα από τον λόγο σας. Αυτή είναι η λαϊκίστικη χυδαιότητα του λόγου σας. Ότι με μια απλουστευμένη λογική δείχνετε το δάχτυλο δήθεν σε κάποιους κερδοσκόπους. Μπορεί να υπάρχουν και αν υπάρχουν -όπως σας είπα- θα τα φορολογήσουμε και θα τα πάρουμε πίσω. Αλλά δεν είναι αυτοί -καταλάβετε το επί τέλους και πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό- η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος είναι η αύξηση των τιμών της χονδρικής του φυσικού αερίου, και σχετίζεται αυτή η κρίση στο φυσικό αέριο με την κρίση στην Ουκρανία ή την προεξόφληση της ουκρανικής κρίσης από τις αγορές τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

“Αυτό δεν ευθύνεται για την αύξηση των τιμών; Εκεί δεν είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή; Και όταν έρχεστε και λέτε, να πάμε να βάλουμε πλαφόν, στο πλαφόν δεν πρέπει κάποιος να υποστηρίξει τη διαφορά μεταξύ της τιμής που θα βάλω στο πλαφόν και της πραγματικής τιμής αγοράς του φυσικού αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς; Δηλαδή πείτε ότι βάζω πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και τελικά ο ηλεκτροπαραγωγός αγοράζει πιο ακριβά το φυσικό αέριο, ποιος θα του επιδοτήσει τη ζημιά; Ο φορολογούμενος δεν θα το κάνει πάλι; ‘Αρα πιστεύετε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις; Μπορούμε να γεννήσουμε με κάποιο μαγικό τρόπο λεφτά σε εθνικό επίπεδο; Όχι” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

 

Πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να συζητηθεί η ιδέα του πλαφόν “γιατί έχουμε αρκετή δύναμη ως Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουμε τιμές στη Ρωσία, όπως και τη δυνατότητα να αγοράζουμε συλλογικά φυσικό αέριο και να απολαμβάνουμε καλύτερες τιμές” και σημείωσε: “Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κρίση και νου να καταλάβουν. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια μία πολύ σύνθετη κατάσταση. Σταματήστε, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση με τα υπερκέρδη, από τη στιγμή που συμφωνήσαμε ότι τα υπερκέρδη ουσιαστικά θα φορολογηθούν εν τω συνόλω, αφού προσδιορίσουμε πόσα είναι. Εκτός αν εσείς θέλετε προκαταβολικά να φορολογήσετε. Υπάρχει και αυτή η λύση ξέρετε, να πείτε ότι «για το 2022 εγώ εκτιμώ ότι θα έχετε κέρδη 1 δισ., σας βάζω από τώρα φόρο». Αυτό εισηγείστε; Εκ των προτέρων να τα φορολογήσουμε; Πραγματικά μένω άφωνος, είτε από την άγνοιά σας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας, είτε από την ικανότητά σας να διαστρεβλώνετε και να παρουσιάζετε μία ψεύτικη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει”.

 

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε στη δευτερολογία του:

Έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα μέτρα. Και θέλω να σας διαβάσω κ. Τσίπρα, γιατί νομίζω ότι έχει μία αξία να ακουστεί αυτό σε αυτή την αίθουσα, γιατί αφορά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Και στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής συμμετέχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν διατελέσει στελέχη -αν δεν κάνω λάθος- της κυβέρνησής σας, ήταν Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου σας. Και το Γραφείο Προϋπολογισμού γράφει τα εξής και θέλω να τα προσέξετε και θέλω να μου πείτε και εσείς, και εσείς κ. Κατρίνη, και τα υπόλοιπα κόμματα, εάν συμφωνείτε με αυτή την παράγραφο:

«Βάσει των παραπάνω θεωρούμε ότι η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Συνεπώς, όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους με στόχευση τις ευάλωτες ομάδες. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις, καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος. Κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει την δημοσιονομική υπευθυνότητα». Το κατάλαβαν μέχρι και οι δικοί σας παλιοί συνεργάτες.

«Όμως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας» -αναρωτιέμαι αν σας λέει κάτι αυτή η φράση- «δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης και θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημοσίου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις».

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; Θα ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση. Και μιας και επιμένετε ακόμα σήμερα να υιοθετείτε οριζόντια μέτρα, θέλω απλά να θυμίσω ότι καταφέρατε να διαστρεβλώσετε δηλώσεις και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο κ. Ηλιόπουλος διαστρέβλωσε δήλωση της κ. Lagarde. Διότι η κ. Lagarde είπε επί λέξει: «ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνίσταται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι». Το καταθέτω στα πρακτικά”.

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σημείωσε:

“Και τέλος, μιας και γίνεται πολύς λόγος για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αναρωτιέμαι αν αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το εισηγείται σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή αν έχει δίκιο ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ακούστε κ. Τσίπρα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «λύση οριζόντιας μείωσης των φόρων στα καύσιμα» -δηλαδή μείωση για όλους- «είναι ακριβή και δίνει λάθος κίνητρα στους πολίτες». Το μέτρο, λέει ο ίδιος, είναι κοινωνικά ανεύθυνο γιατί οι μεγαλύτεροι νικητές θα είναι οι πλούσιοι με τα μεγάλα ρυπογόνα αυτοκίνητα που οδηγούν περισσότερο. Δεν το λέμε εμείς, το λέει ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και υπάρχει εδώ ένα μείζον ζήτημα. Πράγματι είναι ένα ζήτημα πολιτικής φιλοσοφίας. Μας χαρακτηρίσατε, ακόμα μια φορά, «ανάλγητους νεοφιλελεύθερους». Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός ο οποίος είχε την ατυχία να διαχειριστεί μία σειρά από κρίσεις αλλά και να προΐσταται, μαζί με το οικονομικό επιτελείο, της μεγαλύτερης κεϋνσιανής δημοσιονομικής επέκτασης η οποία έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου.

Πού τη βλέπετε ακριβώς τη νεοφιλελεύθερη πολιτική; Πόσο νεοφιλελεύθερο είναι ότι ήρθαμε και στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με 8 δισεκατομμύρια; Οκτώ δισεκατομμύρια. Με έκτακτη ενίσχυση, επιστρεπτέα και μη επιστρεπτέα προκαταβολή, όλο το πακέτο μέτρων το οποίο πήραμε. Γιατί; Διότι το κράτος πράγματι πρέπει να παρεμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και έχει χρέος να έρχεται και να ρυθμίζει τις αγορές, όταν οι αγορές είναι αρύθμιστες. Και μιας και μιλάμε και για το κοινωνικό «θερμόμετρο» με το οποίο μετράμε την κοινωνική ευαισθησία, σας είπα από την πρώτη στιγμή ότι αν παίρναμε οριζόντια μέτρα, τα μέτρα θα ωφελούσαν πλούσιους και φτωχούς το ίδιο.

Κύριε Τσίπρα, το εισόδημά σας, όπως και το εισόδημα όλων των συναδέλφων σε αυτή την αίθουσα, ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ. Έτσι δεν είναι; Όλοι μας έχουμε εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000. Και σας ρωτώ ευθέως: η μείωση, η οριζόντια, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα ωφελούσε ή δεν θα ωφελούσε και εμάς που έχουμε εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ;

Η απάντηση είναι «ναι». Τα χρήματα, λοιπόν, αυτά θα έλειπαν τελικά από το ποσό το οποίο μπορούμε να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Κάνουμε την πιο συνετή κοινωνική πολιτική, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι κοινωνικό κόμμα. Είναι μεγάλο λαϊκό κόμμα, με βαθιές κοινωνικές ρίζες. Ελάτε, λοιπόν, όταν θα ανεβείτε στο βήμα να εξηγήσετε στους Έλληνες πολίτες γιατί η έκπτωση την οποία δίνουμε στα καύσιμα -αυτή είναι η έκπτωση, αυτή μπορούμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή- γιατί η έκπτωση αυτή, κ. Τσίπρα, πρέπει να ωφελεί όλους μας εδώ, πρέπει να ωφελεί αυτούς οι οποίοι έχουν εισόδημα παραπάνω από 30.000 ευρώ, που κατά τεκμήριο μπορούν και να πληρώσουν τη βενζίνη με μεγαλύτερη άνεση από ό,τι κάποιος άλλος. Να το εξηγήσετε αυτό, να με κοιτάξετε στα μάτια και να μου πείτε γιατί αυτό είναι «νεοφιλελεύθερη» πολιτική; Το ανάποδο κάνουμε. Και θα σας έλεγα ότι, κατεξοχήν, έχουμε μία ευθύνη ως κυβέρνηση να μην απευθυνόμαστε σε αυτό το οποίο εκτιμούμε ότι είναι η εκλογική μας πελατεία και να απευθυνόμαστε και να στηρίζουμε όλους τους Έλληνες πολίτες, και περισσότερο αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, ασχέτως εάν στις επόμενες εκλογές προσδοκούμε ή όχι στην ψήφο τους. Γιατί αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι το υπεύθυνο, αυτό είναι το κοινωνικά ευαίσθητο. Και είμαι υπερήφανος ότι μπορούμε και το κάνουμε.

Και ναι, αφιερώνουμε πολύ χρόνο και πολλή σκέψη με το οικονομικό επιτελείο, με όλα τα συναρμόδια επιτελεία, να σκεφτούμε ποιος είναι ο πιο σωστός, ο πιο δίκαιος τρόπος να μοιράσουμε αυτά τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ξέρουμε ότι δεν θα είναι αρκετά, ξέρουμε ότι πάντα κάποιοι θα είναι παραπονεμένοι και ότι προφανώς λείπουν χρήματα σήμερα από την αγορά.

Όμως το κάνουμε με μεγάλη υπευθυνότητα, με μεγάλη σοβαρότητα, αναλογιζόμενοι πάντα τον πολίτη ο οποίος σήμερα έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτόν που πράγματι μπορεί να μην του φτάνουν τα χρήματα για να περάσει το μήνα. Αυτός χρειάζεται τη στήριξή μας. Ελάτε, λοιπόν, και εξηγήστε γιατί είστε διατεθειμένος από αυτό το περίσσευμα το οποίο έχουμε, το δημοσιονομικό, να αφιερώσετε χώρο και χρήματα για να επιδοτήσετε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν την παραμικρή δυσκολία. Και ελάτε μετά να μου πείτε γιατί αυτή η πολιτική είναι αριστερή και ευαίσθητη πολιτική, και το ίδιο φυσικά ισχύει και για εσάς, κ. Κατρίνη”.

 

Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο οι εκλογές

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του κάνοντας μία αναφορά στα εκλογικά, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, στο τέλος της τετραετίας, ενώ εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προκύψουν νέες εκλογές.

“Πρέπει να σας πω, κ. Τσίπρα, ότι διακρίνω μία μεγάλη αναταραχή για το ζήτημα αυτό. Εγώ σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, αλλά αφού εσείς είστε ούτως ή αλλιώς «πρώτο κόμμα» τι σας κόφτει ο εκλογικός νόμος; Γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ; Τι είναι αυτό το άγχος το οποίο σας έχει πιάσει;

Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με τον νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες, για να καλυφθείτε και απόλυτα.

Αλλά πρέπει να καταλάβετε κάτι, κ. Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε τη χώρα σε μία διπλή εκλογική αναμέτρηση, διότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προκύψουν εκλογές μετά από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής -δεν λέω ότι είναι αδύνατον, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο- φέρει τη δική σας ευθύνη. Σήμερα αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες οι οποίες δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου.

Και αυτήν ακριβώς τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος τον οποίον έχουμε φέρει. Και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της Νέας Δημοκρατίας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι με αυτή την πολιτική, αυτή την ανοιχτή, αυτή τη συμπεριληπτική πολιτική, θα πορευτεί η κυβέρνηση και στο εξής και εφόσον ο ελληνικός λαός της δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές “που -ακόμα μία φορά θα σας το πω, και εσάς μπορεί να μαλλιάζει η γλώσσα σας να ζητάτε εκλογές- θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”.

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε στη δευτερολογία του:

“Και αναρωτιέμαι -για σκεφτείτε το λίγο κ. Τσίπρα- έχουμε πόλεμο σήμερα, λέτε ότι είμαστε σε πολεμική οικονομία και ζητάτε ταυτόχρονα να γίνουν εκλογές και ενδεχομένως, πιθανό σενάριο, να πρέπει η χώρα να περάσει και από τη βάσανο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, και να μπούμε σε περίοδο μιας δεδομένης πολιτικής αστάθειας για δύο ή τρεις μήνες. Και αναρωτιέμαι αν αυτό σήμερα συνιστά υπεύθυνη στάση, όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση. Δηλαδή είμαστε σε πόλεμο, έχουμε πολεμική οικονομία και εσείς ζητάτε να γίνουν εκλογές που ενδεχομένως να είναι διπλές εκλογές.

Λοιπόν, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο ελληνικό λαός -είμαι σίγουρος- ότι θα σας επιστρέψει ακριβώς στα έδρανα που βρίσκεστε και σήμερα”.

 

Η τριτολογία του Πρωθυπουργού

 

Κατά την τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, ότι οι πολίτες θα λάβουν άμεσα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα διαπιστώσουν οι ίδιοι εάν πληρώνουν λιγότερο, και πόσο λιγότερο φόρο πληρώνουν σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν. “Επομένως, πολύ σύντομα η πραγματικότητα είτε θα επιβεβαιώσει εμάς, είτε θα επιβεβαιώσει εσάς. Επειδή, όμως, γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα και επειδή προσμετρώ το γεγονός ότι έρχεστε τελικά και υπερψηφίζετε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και εσείς ο ίδιος ξέρετε ότι είναι μια πολιτική με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Αλλιώς δεν θα είχατε καμία δυσκολία να καταψηφίσετε την πρότασή μας” είπε.

Ως προς τα ζητήματα των μέτρων 1,2 δισ. που έχει πάρει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ελήφθησαν μέτρα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όριο.

Είπε συγκεκριμένα ότι μέχρι στιγμής το ECOFIN, έχοντας υπολογίσει τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για τη στήριξη της πανδημίας, εκτιμά ότι κατά μέσο όρο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι στο 0,4% του ΑΕΠ και τόνισε:

“Αν κάναμε τον αντίστοιχο επιμερισμό στο ελληνικό ΑΕΠ, θα έβγαιναν 700 εκατομμύρια. Έχουμε πάρει δημοσιονομικά μέτρα -συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα τα οποία ψηφίζουμε σήμερα- 1,2 δισεκατομμύρια. Εξαιρώ τα μέτρα στήριξης της ενέργειας, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Έχουμε πάρει, λοιπόν, αναλογικά περισσότερα μέτρα από ότι έχουν πάρει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επαναλαμβάνω όμως, για ακόμα μια φορά, θα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι σήμερα οποιοσδήποτε προϋπολογισμός, ακόμα και των πιο ισχυρών χωρών στην Ευρώπη, είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως αυξήσεις του κόστους της ενέργειας όπως αυτές που έχουμε βιώσει τον τελευταίο χρόνο, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο και ακόμα πιο έντονα τους τελευταίους μήνες.

Γι’ αυτό και επιμένω και επαναλαμβάνω ότι η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Και χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη για να σπάσει ο φαύλος κύκλος σύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου με την ηλεκτροπαραγωγή. Οποιαδήποτε παρέμβαση -μέχρι και η παρέμβαση την οποία περιγράφατε- θα οδηγούσε τελικά στην ανάγκη ο Έλληνας φορολογούμενος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να επιδοτήσει τους ηλεκτροπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε χρήματα από το πουθενά. Κάποιος τελικά θα τα πληρώσει. Και η δική μας πολιτική, και στον τομέα της ενέργειας, εξακολουθώ να επιμένω ότι είναι κοινωνικά πιο δίκαιη. Γιατί; Διότι έχουμε μια κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση: επιδοτούμε περισσότερο τις πρώτες 310 κιλοβατώρες και λιγότερο τις επόμενες κιλοβατώρες”.

Ανέφερε ακόμη ότι “πράγματι υπήρχε μία αδικία όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις γιατί είδαμε μία πολύ απότομη αύξηση στους λογαριασμούς και πρόσθεσε ότι “γι’ αυτό και δεσμευόμαστε ότι ένα κομμάτι αυτής της αύξησης θα επιστραφεί, διότι οι επιχειρήσεις σήμερα ματώνουν δυσανάλογα πολύ από τις αυξήσεις οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες”.

Για το ζήτημα των υπερκερδών, εξέφρασε την ικανοποίησή του που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε:

“Καταλαβαίνω, ξέρετε, είναι λίγο άχαρο μερικές φορές να έχετε γράψει μία ομιλία και να πρέπει να τη διαβάσετε, αλλά να μην έχετε λάβει υπόψιν αυτά τα οποία έχω πει εγώ στην πρωτολογία μου. Διότι γράψατε μία πρωτολογία κατηγορώντας με για υπερκέρδη, χωρίς να έχετε ακούσει αυτό που σας είπα, ότι θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη, αφού τα βρούμε πρώτα. Όμως μου κάνει εντύπωση, γιατί είστε κοινοβουλευτικά εύστροφος και με μεγάλη εμπειρία. Σας δίνω αυτή τη συμβουλή: προσαρμόστε λίγο τις ομιλίες σας. Μη θεωρείτε δεδομένο αυτό το οποίο θα σας πω, ακούστε και λίγο αυτά τα οποία λέμε, πού και πού μπορούμε να συμφωνήσουμε και σε κάτι. Και πράγματι, το είπατε πολύ ωραία στη δευτερολογία σας, όταν μας πει η ΡΑΕ πόσα είναι τα υπερκέρδη, θα έρθουμε να τα φορολογήσουμε. Εσείς βέβαια τα βγάλατε ήδη 1,4 δισ., ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να έρθει η ΡΑΕ να μας πει πόσα είναι. Εν πάση περιπτώσει, ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι πράγματι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα δει που είναι τα υπερκέρδη, θα λάβει υπόψη της, όμως, το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν υπερκέρδη πράγματι στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα αφαιρέσει από αυτά τις εκπτώσεις τις οποίες δίνουν οι καθετοποιημένοι παραγωγοί. Διότι η ΔΕΗ έδωσε σημαντικότατες εκπτώσεις σήμερα τις οποίες δεν θα μπορούσε να δώσει εάν δεν ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, εδώ είμαστε -με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπροσωπείας- να φορολογήσουμε πράγματι τα υπερβάλλοντα κέρδη, αυτά τα οποία πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα συνηθισμένα περιθώρια κέρδους που αυτή η οικονομική δραστηριότητα συνήθως παράγει”.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την τριτολογία του με μία μικρή ιστορική αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν. Είπε συγκεκριμένα:

“Κύριε Τσίπρα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς. Έτσι δεν είναι; Δεν έληγε η θητεία της κυβέρνησης τότε. Χρησιμοποιήσατε τον μηχανισμό, τη δυνατότητα, που σας έδινε τότε το Σύνταγμα για να ρίξετε την κυβέρνηση και να οδηγήσετε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εσείς σύρατε τη χώρα σε εκλογές το 2015, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, για να μη ξεχνιόμαστε. Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής έγιναν όλα αυτά. Με τη Χρυσή Αυγή έγιναν όλα αυτά.

Ήρθατε, λοιπόν, τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια. Ετσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ακόμα 18 μήνες. Εσείς, λοιπόν, προκαλέσατε τις εκλογές. Εσείς τάξατε ότι θα σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Εσείς είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι θα καταργήσετε πλήρως τον ΕΝΦΙΑ, ότι πλήρως θα τον καταργήσετε.

Εσείς βάλατε Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη, το «asset» σας το μεγάλο. Λοιπόν, εσείς οδηγήσατε τη χώρα στο δημοψήφισμα. Εσείς φέρατε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εσείς αναγκαστήκατε να υπογράψετε το τρίτο μνημόνιο και εμείς σας στηρίξαμε σε αυτήν την επιλογή για να μην πάει η χώρα στο βρόντο. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια του τι έγινε το ’15”.