Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση, πριν από λίγες ημέρες, το έργο ανάπλασης, βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών προσβασιμότητας στη λίμνη Δοϊράνη, εντός του ομώνυμου οικισμού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, το έργο «αναβαθμίζει ουσιαστικά και αναδεικνύει τη λίμνη Δοϊράνη, έναν ανεκτίμητης αξίας υγροβιότοπο όχι μόνο της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, αλλά της χώρας, με ευαίσθητο περιβαλλοντικό χαρακτήρα».
Ειδικότερα, στο κανάλι υπερχείλισης της λίμνης υλοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση, ενώ έγιναν κοπές και εκριζώσεις δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης. Πλέον, έχει δημιουργηθεί μια λειτουργική τάφρος υπερχείλισης που ρυθμίζει το ύψος της στάθμης των υδάτων και έχει συντηρηθεί το θυρόφραγμα για να είναι λειτουργικό σε περίπτωση ενεργοποίησής του για την αποφυγή πιθανών πλημμυρικών φαινομένων.
Παράλληλα έγιναν εργασίες βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη και εργασίες καλλωπισμού του παραλίμνιου μετώπου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα περιπατητικό μονοπάτι με βοτσαλόπλακες, το οποίο φωταγωγείται με διακοσμητικούς ιστούς. Γύρω από αυτό αναπτύχθηκαν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και τραπεζόπαγκους και δύο πέτρινες κρήνες. Επιπλέον εγκαταστάθηκε ηλεκτροφωτισμός στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο, με ιστούς ύψους εννέα μέτρων, και τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκοί ιστοί στον προβλήτα, γεγονός που επιτρέπει πλέον νυχτερινούς περιπάτους στο σημείο αυτό και στην περιοχή γύρω από το Μουσείο.
Το έργο περιλήφθηκε στην Πράξη «Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης» (Plan D.oiran)», είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg και χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Εκτελέστηκε, άλλωστε, από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με την απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια σ’ έναν ιδιαίτερα σημαντικό υδροβιότοπο καθώς η περιοχή είναι προστατευόμενη και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.