Έφυγε από τη ζωή, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ (2000-2006) Οδυσσέας Κυριακόπουλος.
Ο εκλιπών διετέλεσε επίσης πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2006 έως το 2009.
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Πανεπιστήμιο Montanuniversität Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ στην Αγγλία, ενώ έλαβε πτυχίο MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Φονταινεμπλώ της Γαλλίας. Διετέλεσε πρόεδρος της IMERYS Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία, μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και της Lamda Development A.E., καθώς επίσης μέλος του Δ.Σ. της IMERYS Group και της ASK Chemicals GmbH. Επιπλέον είχε διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ – Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (2000-2006), αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος (2002-2011) και αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011-2014).
Υπενθυμίζεται ότι η IMERYS HELLAS είναι η μετεξέλιξη της ιστορικής ελληνικής εταιρείας ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ ΑΕ, την οποία διοικούσε η οικογένεια του εκλιπόντος επί δεκαετίες, η οποία άλλαξε το όνομα της μετά την εξαγορά της από τον πολυεθνικό γίγαντα. Η S&B, όπως ήταν η αγγλική ονομασία του ελληνικού μεταλλευτικού ομίλου, αποτέλεσε την καρδιά και πιο επιτυχημένη στο χρόνο μεταλλευτική επιχείρηση της χώρας, καταφέρνοντας να αντέξει σε βάθος χρόνου εκεί που άλλοι γίγαντες (Μποδοσάκης, Σκαλιστήρης κλπ) του παρελθόντος δεν τα κατάφεραν. Και αυτό παρότι συχνά βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων με τοπικές κοινωνίες και media για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των μεταλλείων, τομέα στον οποίο από κάποια στιγμή και μετά μάλλον πρωτοπορούσε, χωρίς πλέον μεγάλες αντιδράσεις.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος διοίκησε σειρά άλλων εταιρειών του οικογενειακού και εταιρικού ομίλου, με πολυσχιδή δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, ιδίως μηχανημάτων, εξοπλισμού, αναλώσιμων κλπ
Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Οδυσσέας είχε πολλά ακόμη να δώσει στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου
«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ύστερα από μια σύντομη, αλλά πράγματι γενναία μάχη για τη ζωή του. Η απώλειά του αποδίδει, πιστεύω, στην έκφραση «δυσαναπλήρωτο κενό» το πλήρες νόημά της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.
«Γιατί ο Οδυσσέας είχε πολλά ακόμη να δώσει στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου, καθώς συνδύαζε την επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία με το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Τη βιομηχανική παράδοση με την εξωστρεφή καινοτομία. Τον κοσμοπολιτισμό με τον αθόρυβο πατριωτισμό. Και την προσφορά στην τέχνη με την ανώνυμη βοήθεια προς τον αδύναμο συνάνθρωπο. Ήταν ένας άξιος Έλληνας και ένας ολοκληρωμένος πολίτης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέλαβε τα ηνία μιας οικογενειακής επιχείρησης για να την κρατήσει ακμαία σε καιρούς που η ελληνική μεταποίηση δοκιμαζόταν και για να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Υπήρξε, ταυτόχρονα, ένας υποδειγματικός Πρόεδρος του ΣΕΒ, μια φωνή λογικής και σύνεσης. Αλλά και ένας καλλιεργημένος, ανήσυχος και ευαίσθητος χαρακτήρας που χάραξε τη νέα εποχή της Λυρικής Σκηνής ως επικεφαλής του Διοικητικού της Συμβουλίου».
Καταλήγοντας στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Αποχαιρετώ έναν ξεχωριστό άνθρωπο και έναν αγαπημένο φίλο για πολλά χρόνια, κρατώντας για πάντα την πρωτοπόρα σκέψη του και το πλατύ χαμόγελό του. Στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του απευθύνω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Η Εθνική Λυρική Σκηνή
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣ.
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2006 έως και το 2009, ενώ υπήρξε διαχρονικά αρωγός και υποστηρικτής του έργου της.
H Πρόεδρος Βένια Παπαθανασοπούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, με ειλικρινή σεβασμό στο έργο και στη μνήμη του εκλιπόντος, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.
Αδ. Γεωργιάδης: Η απώλειά του είναι σημαντική για την Ελλάδα
“Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν ένας σπουδαίος επιχειρηματίας και η απώλεια του είναι σημαντική για την Ελλάδα. Θερμά Συλλυπητήρια στην Οικογένεια του!”. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο twitter για τον θάνατο του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.
Ο ΣΕΒ για την απώλεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου: «Αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας»
«Με ανείπωτη θλίψη ο ΣΕΒ αποχαιρετά σήμερα τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, τον πρώην πρόεδρό του, που έφυγε πολύ νωρίς αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας», τονίζει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωση για την απώλεια του πρώην προέδρου του, Οδυσσέα Κυριακόπουλου.
«’Αξιος συνεχιστής μιας μεγάλης οικογενειακής επιχειρηματικής παράδοσης, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος συνδύασε με επιτυχία την επιχειρηματική ανάπτυξη με την κοινωνική ευθύνη», αναφέρει ο ΣΕΒ και προσθέτει:
«Πρωτοπόρος και οραματιστής, με ευρεία μόρφωση και βαθιά γνώση των αρχών του μάνατζμεντ και της σύγχρονης διοίκησης, αντιλαμβανόταν τις εκσυγχρονιστικές ροπές του καιρού του φροντίζοντας να της μεταλαμπαδεύει στην ευρύτερη κοινότητα, επιχειρηματική και κοινωνική. Μέσα από τις γραμμές του ΣΕΒ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2000-2006, μπόλιασε το επιχειρηματικό κίνημα με ιδέες και με νέους θεσμούς, με διάρκεια στο χρόνο. Θεωρούσε την ανταγωνιστικότητα αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία και στο πλαίσιο αυτό εργάστηκε για την ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας και την προώθηση της καινοτομίας παντού. Εκτιμούσε ως αναγκαία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη τη διασύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την κόσμο των επιχειρήσεων, για αυτό και ενίσχυσε με συνέπεια νέους εκπαιδευτικούς θεσμούς, όπως το ALBA. Πίστευε στους νέους και στήριξε τη νέα γενιά, ιδρύοντας το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (νυν Junior Achievement). Υπήρξε υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου, και πίστευε ότι μπορούμε να προωθούμε συναινετικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας μας, με καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις. Η συλλογική δράση και προσφορά του αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν εξελέγη αντιπρόεδρος της BusinessΕurope (πρώην UNICE) με ευθύνη τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις. Mε την Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων που καθιέρωσε επί της θητείας του, διατράνωσε την πίστη του στην αυτοδέσμευση της επιχειρηματικότητας απέναντι στην πολιτεία και στις ανάγκες της κοινωνίας. Υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, ενώ με τη δράση του επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι ο ΣΕΒ οφείλει να εκπροσωπεί τα πιο δημιουργικά, ανήσυχα και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας.
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ ΣΕΒ, σε δήλωσή του, τονίζει: «Ο Οδυσσέας ήταν κοσμοπολίτης, συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και υπερήφανος Έλληνας, είχε την αίσθηση του χρέους και της προσφοράς στην επιχειρηματικότητα και στα κοινά, με αιχμή την παιδεία και τον πολιτισμό. Υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αίσθηση καθήκοντος τον Σύνδεσμό μας και λάμπρυνε με την παρουσία και τη δράση του την επιχειρηματική μας κοινότητα. Για πολλούς από εμάς, και για εμένα προσωπικά, ήταν μέντορας, γενναιόδωρος φίλος, ειλικρινής συμπαραστάτης. Ξεχώριζε για την ανθρωπιά του και για την πληθωρική και μεταδοτική θετικότητα του».
Ο Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, πρόεδρος της ΕΕ του ΣΕΒ, επισημαίνει: «Είχα το μεγάλο προνόμιο να γνωριστούμε πολύ νωρίς με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και να αναπτύξουμε μια πολύτιμη φιλία. Ο Οδυσσέας και η οικογένειά του με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους να ηγηθώ τη διεύθυνση του κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου τους, ως ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που δεν ήταν μέλος της οικογένειάς τους, και αξιοποιώντας τις γερές υποδομές και το ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο αναπτύξαμε την εταιρία παγκοσμίως. Επίσης, με βοήθησε να ενταχθώ και να συνεισφέρω στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή υπηρετώντας, μεταξύ των άλλων, τις γραμμές του ΣΜΕ και ακολούθως του ΣΕΒ. Η πρακτική της βιώσιμης ανάπτυξης στην οποία πίστευε βαθιά απετέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Για μένα, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος σφράγισε με τη δράση του μια ολόκληρη εποχή και υπήρξε παράδειγμα για όλους μας».
Η Διοίκηση, η Υπηρεσία και τα μέλη του ΣΕΒ εκφράζουν τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.
Ποια ήταν η S&B – Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης
Η S&B Industrial Minerals ήταν ένας ελληνικών συμφερόντων διεθνής όμιλος βιομηχανικών ορυκτών, ο οποίος το 2015 εξαγοράστηκε και ενσωματώθηκε στον όμιλο Imerys. Σκοπός της ήταν να παρέχει διεθνώς βιομηχανικές λύσεις αναπτύσσοντας και μετατρέποντας φυσικούς πόρους σε προϊόντα που δημιουργούν αξία για τους πελάτες της.
Η ιστορία της οικογενειακής ιδιοκτησίας Κυριακοπούλου μεταλλευτικής εταιρείας ξεκίνησε το 1934 με την ιστορική εταιρεία ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΑΕ αλλά και την ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΊΝΗΣ ΑΕ με το γνωστό μεταλλείο στη Μήλο. Ιδρύθηκε από τον Ευριπίδη Μαυρομάτη και την οικογένεια Ηλιόπουλου. Για δεκαετίες, από το 1970, το τιμόνι του ομίλου κρατούσε η πρώτη και μόνη σιδηρά κυρία της ελληνικής βιομηχανίας
Αικατερίνη Κυριακοπούλου, κόρη του Γιάννη Ηλιόπουλου, γνωστή ως Καίτη, που αποτέλεσε την πρώτη διοικούσα μεταλλευτικής εταιρείας στη χώρα, σε έναν κλάδο και μια εποχή που δεν υπήρχαν γυναίκες στα μεταλλεία. Η Καίτη Κυριακοπούλου έφυγε από τη ζωή το 2020.
Η S&B εξόρυσσε και επεξεργαζόταν μπεντονίτη, περλίτη, βωξίτη, ζεόλιθο, βολλαστονίτη και παρήγαγε συλλιπάσματα συνεχούς χύτευσης καθώς και μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων προϊόντων για ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών και αγορών, όπως τα χυτήρια, οι κατασκευές και η μεταλλουργία συμβάλλοντας στον σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο ζωής.
Η διεθνής παρουσία της S&B σε μια περίοδο ιστορικής γιγάντωσης έφτανε να περιλαμβάνει:
26 ορυχεία
46 εργοστάσια και μονάδες επεξεργασίας
26 κέντρα διανομής
πωλήσεις σε 75 χώρες
1.983 εργαζομένους, από τους οποίους 600 περίπου στην Ελλάδα, όπου παράγεται περίπου το 25% του τζίρου.
Για μια εικοσαετία (1993-2013) επί διοίκησης Κυριακοπούλου και Βιδάλη, αποτέλεσε το πιο χαρακτηριστικό βαρύ χαρτί – blue chip της Ελληνικής Βιομηχανίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Ο όμιλος Κυριακοπούλου περιελάμβανε επίσης την εισηγμένη εταιρεία ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ που αντιπροσωπεύει μηχανές και αυτοκίνητο, όπως και ειδικά οχήματα. Το κτίριο του ομίλου δεσπόζει στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στα βόρεια προάστια. Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις βωξίτη στον Παρνασσό δεν εντάχθηκαν στον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο της IMERYS που εξαγόρασε την S&B και παρέμεινε στην οικογένεια. Η ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ τροφοδοτούν επί δεκαετίες την ελληνική παραγωγής αλουμινίου, δημιουργώντας μια κάθετη παραγωγική δομή μεγάλης αξίας. Η εταιρεία τροφοδοτούσε την Lafarge, την ιστορική ΠΕΣΙΝΕ, την Αλουμίνιον της Ελλάδος κλπ.
Η IMERYS σήμερα διεκδικεί και κάποια από τα λιμάνια που ιδιωτικοποιούνται.