Με υψηλές συμμετοχές και με στόχο να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η πολιτική συνοχής στην ΕΕ, αλλά να συζητηθούν και οι νέες προοπτικές μετά την πανδημία, καθώς και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, ξεκινούν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες του 8ου Φόρουμ για τη Συνοχή, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Συνολικά, στο Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 2.000 εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της ΕΕ, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών Αρχών από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακαδημαϊκοί.
Η «αυλαία» του 8ου Φόρουμ ανοίγει σήμερα με τη συνέντευξη Τύπου και την εναρκτήρια συνεδρίαση από την επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, και τον επίτροπο για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα «Kohesio Open Projects». Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία, με θέμα τις νέες οικονομικές προοπτικές στην ΕΕ μετά την πανδημία, από τον γερουσιαστή της Ιταλικής Δημοκρατίας Μάριο Μόντι. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση για τη «συνοχή και την ανάκαμψη: (α) συμμετρικά σοκ – ασύμμετρη ανάκαμψη;». Σε αυτήν τη συζήτηση θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Κρίστα Σουένγκ (Christa Schweng), η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Ταμείων της Κροατίας, Νατάσα Τραμίσακ (Nataša Tramišak), ο πρόεδρος της γαλλικής Περιφέρειας Centre-Val-de-Loire, Φρανσουά Μπονό (François Bonneau) και ο σχολιαστής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στους Financial Times, Μάρτιν Σάντμπου (Martin Sandbu).
Η δεύτερη ημέρα του Φόρουμ αρχίζει αύριο το πρωί, Παρασκευή 18 Μαρτίου, με τους χαιρετισμούς της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και του Γάλλου υπουργού Εδαφικής Συνοχής και Σχέσεων με τις Τοπικές Αρχές, Ζοέλ Ζιρό (Joël Giraud). Την κεντρική ομιλία στη δεύτερη ημέρα, με θέμα την Πράσινη Συμφωνία, θα πραγματοποιήσουν οι ακαδημαϊκοί Τζόζεφ Στίγκλιτς και Καρλότα Περές και στη συνέχεια είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν δύο πάνελ, το ένα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μία δίκαιη μετάβαση, και το δεύτερο για την καινοτομία και την ψηφιοποίηση με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής μακροπρόθεσμης σύγκλισης.
Το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία της επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του διήμερου Φόρουμ, θα γίνει απολογισμός των αποτελεσμάτων από την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συνοχή που καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού σε περιφερειακό επίπεδο και αξιολογεί την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή στην ΕΕ. Επίσης, θα συζητηθεί πώς τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2021-2027 θα προσφέρουν μία δίκαιη, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, αλλά και ο αντίκτυπος των επενδύσεών της σε ολόκληρη την ήπειρο και πέρα από αυτήν.
Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Kohesio»
Σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου, πρώτη ημέρα του Φόρουμ, θα παρουσιαστεί και θα ξεκινήσει να λειτουργεί η πλατφόρμα «Kohesio». Μία δημόσια διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει τις πληροφορίες για περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο έργα που χρηματοδοτούνται και στα 27 κράτη-μέλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο από το 2014. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μία τόσο ολοκληρωμένη πλατφόρμα δεδομένων έργου, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και θα είναι προσβάσιμη σε όλους.