Την πρότασή του, που περιλαμβάνει ένα σχέδιο 6 σημείων για τον περιορισμό του «ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς, εξήγησε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στο Politico, υπό τον τίτλο «Ένα σχέδιο 6 σημείων για να διασωθεί η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».
Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόταση του 6 σημείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών της ενέργειας τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στις δημοσιογράφους Francine Lacqua και Anna Edwards.
«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η χονδρική αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί αυτή τη στιγμή σωστά ή αν έχει πάψει να λειτουργεί με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Αν απλώς προβάλετε το γράφημα σχετικά με τις διακυμάνσεις στο δείκτη TTF τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύω ότι είναι απολύτως προφανές ότι αυτή δεν είναι πλέον μια αγορά που λειτουργεί σωστά» είπε ο κ.Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Συνεπώς, με βάση αυτό, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να κάνουμε μια πιο δραστική παρέμβαση, ουσιαστικά για την επανεκκίνηση της αγοράς, την εξισορρόπησή της, ώστε να φροντίσουμε να αποφύγουμε υπερβολικές διακυμάνσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με τους θεμελιώδεις κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Αυτή είναι η ουσία τής πρότασής μου προς την Επιτροπή. Κατανοώ ότι πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση, αλλά τουλάχιστον θέτει ξεκάθαρα την ουσία τού διλήμματος στο Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει αυτό το θέμα αύριο».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρώπη συνολικά αντιμετωπίζουν μια πολύ ακραία κατάσταση με τους πολίτες να υφίστανται μεγάλη πίεση.
Σημείωσε ότι επιδοτούνται οι λογαριασμοί, αλλά προσέθεσε ότι χρειάζεται μια πιο συστηματική παρέμβαση, και τάχθηκε υπέρ μια πανευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.
«Υπάρχουν και άλλες ιδέες που έχουν κατατεθεί, για παράδειγμα από την Ισπανία, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς, αυτό που υποστηρίζω είναι μια πανευρωπαϊκή λύση σε ένα, ουσιαστικά, ευρωπαϊκό πρόβλημα»είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι από την στιγμή που η παροχή αερίου ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και η προσφορά παραμένει σταθερή, εγείρεται το ερώτημα για ποιον λόγο βλέπουμε αυτές τις ιδιαίτερα δραματικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου; Και ανέφερε:
«Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζω πως έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα μιας αγοράς που δεν λειτουργεί σωστά. Προφανώς, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα οι επίτροποι θα θέσουν σε εφαρμογή ένα τολμηρό πλάνο ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί ταχύτερα από το φυσικό αέριο. Αλλά, και πάλι, αυτή είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο κ.Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης παρέμβασης στη δομή διαμόρφωσης των τιμών στη χονδρική αγορά αερίου και ταυτόχρονα, υπέρ της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:
Francine Lacqua: Αν είσαι ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες, αν είσαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, φυσικά και θέλεις να προσπαθήσεις να μετριάσεις τον αντίκτυπο που έχουν οι τιμές ενέργειας στους πολίτες, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -που είναι σε ζωντανή σύνδεση μαζί μας τώρα έθεσε αυτό το πολύ σαφές Σχέδιο Έξι Σχέδιο Σημείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κύριε Πρωθυπουργέ, αναφέρεστε, πρώτα απ’ όλα, σε ένα πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, στο εύρος των διακυμάνσεων, ώστε για παράδειγμα να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις, καθορισμός τιμών με βάση την πίεση στην αγορά. Αλλά το κύριο ερώτημα, κ. Πρωθυπουργέ -έχουμε τα έξι σημεία που είναι σαφή- το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει γι’αυτό; Συνεπώς, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να βγαίνει στην αγορά, να ανταγωνίζεται στην παγκόσμια αγορά. Άρα ανταγωνίζεστε την Ασία αλλά και την Κίνα για το LNG. Ποιος θα πληρώσει αυτό τον λογαριασμό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, Francine, επιτρέψτε μου να σας αναλύσω γρήγορα το σκεπτικό αυτής της πρότασης. Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που πιστεύει στις ελεύθερες αγορές που λειτουργούν εύρυθμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η χονδρική αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί αυτή τη στιγμή σωστά ή αν έχει πάψει να λειτουργεί με βάση τα θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Αν απλώς προβάλετε το γράφημα σχετικά με τις διακυμάνσεις στο δείκτη TTF τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύω ότι είναι απολύτως προφανές ότι αυτή δεν είναι πλέον μια αγορά που λειτουργεί σωστά.
Συνεπώς, με βάση αυτό, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να κάνουμε μια πιο δραστική παρέμβαση, ουσιαστικά για την επανεκκίνηση της αγοράς, την εξισορρόπησή της, ώστε να φροντίσουμε να αποφύγουμε υπερβολικές διακυμάνσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με τους θεμελιώδεις κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Αυτή είναι η ουσία της πρότασής μου προς την Επιτροπή. Κατανοώ ότι πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση, αλλά τουλάχιστον θέτει ξεκάθαρα την ουσία του διλήμματος στο Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει αυτό το θέμα αύριο.
Francine Lacqua: Κύριε πρωθυπουργέ, θα έπρεπε σε αυτήν την περίπτωση η ΕΕ να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το έκτακτο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ώστε να γεφυρώσει αυτό το χάσμα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είχε τη δυνατότητα να το κάνει εφόσον το επιλέξει. Και πάλι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν συγκροτήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το NextGenerationEU, στη διάρκεια της πανδημίας, υπήρχαν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες που θεώρησαν ότι αυτό ήταν εντελώς αδιανόητο, ακόμη και λίγους μήνες πριν αυτό συσταθεί.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν μια πολύ ακραία κατάσταση. Αν κοιτάξετε τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι αυξήσεις τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα καταλάβετε την πίεση που υφίστανται οι πολίτες μας. Ασφαλώς επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος -όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν- αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται μια πιο συστηματική παρέμβαση. Υπάρχουν και άλλες ιδέες που έχουν κατατεθεί, για παράδειγμα από την Ισπανία, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς, αυτό που υποστηρίζω είναι μια πανευρωπαϊκή λύση σε ένα, ουσιαστικά, ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Francine Lacqua: Και πάλι, πρόκειται για τολμηρές προτάσεις. Οι συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο, μπορούν να βοηθήσουν, αλλά και πάλι, θα μπορούσαν να πλήξουν τη ρευστότητα. Επειδή το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο. Πώς μπορεί, λοιπόν, να το αντιμετωπίσει αυτό η Ευρώπη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παροχή αερίου ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Και αυτό εγείρει το ερώτημα: για ποιον λόγο βλέπουμε αυτές τις ιδιαίτερα δραματικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου ενώ η προσφορά αερίου παραμένει εν πολλοίς σταθερή; Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζω πως έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα μιας αγοράς που δεν λειτουργεί σωστά. Προφανώς, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα οι Επίτροποι θα θέσουν σε εφαρμογή ένα τολμηρό πλάνο ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί ταχύτερα από το φυσικό αέριο. Αλλά, και πάλι, αυτή είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Επομένως, εγώ τάσσομαι υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης παρέμβασης στη δομή διαμόρφωσης των τιμών στη χονδρική αγορά αερίου. Και, βεβαίως θα συζητήσουμε το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να κινηθούμε σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση από τον άνθρακα, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και αναφορικά με την ατζέντα «Fit for 55». Έχουμε ήδη λάβει τις αποφάσεις μας. Αλλά η απομάκρυνση από το αέριο με γρήγορο ρυθμό, φυσικά, απαιτεί περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας.
Anna Edwards: Καλημέρα κύριε πρωθυπουργέ. Σχετικά με αυτό, θα ήθελα να σας θέσω το εξής ερώτημα: έχει η Ευρώπη το περιθώριο να εφαρμόσει αυτό το «Σχέδιο Έξι Σημείων» που αφορά μία βραχυπρόθεσμη λύση, υποθέτω, σε ένα πολύ πιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα, το οποίο είναι η έκθεση στην παροχή αερίου από τη Ρωσία; Έχει η Ευρώπη το περιθώριο να κάνει αυτό και ταυτόχρονα να κάνει πράξη το δύσκολο έργο της προσπάθειας διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της; Δεν θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει περισπασμό από το μακροπρόθεσμο πρότζεκτ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν πιστεύω πως θα αποτελέσει περισπασμό. Γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Επαναλαμβάνω: τάσσομαι υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης λύσης σε ένα πρόβλημα που προέκυψε με πολύ έντονο τρόπο τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αντανακλά τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης.
Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όπως προείπα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Θα έλεγα πως ήδη έχουμε ένα δυναμικό σχέδιο στο πλαίσιο της ατζέντας «Fit for 55» για το πώς θα μειώσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.
Επομένως, αυτό που υποστηρίζω είναι ότι θα πρέπει να δούμε τόσο τον μεσοπρόθεσμο, όσο και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όμως και η βραχυπρόθεσμη αναταραχή είναι τόσο μεγάλης κλίμακας. Kαι επιβάλλει ένα τόσο μεγάλο βάρος στους καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις μας, το οποίο δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών μας.
Anna Edwards: Προφανώς υπάρχουν πολλές απόψεις στην Ευρώπη, σχετικά με το εάν θα πρέπει να απαγορευτεί τώρα η εισαγωγή ενέργειας από την Ρωσία, σε συνέχεια των όσων συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε κάποιο βαθμό και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κύριε Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επιθυμεί να δει απαγόρευση στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη και με τι χρονοδιάγραμμα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ πως μια άμεση απαγόρευση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι μια ρεαλιστική πρόταση αυτή την στιγμή.
Francine Lacqua: Θεωρείτε πως η Μόσχα θα σταματήσει πρώτη τις αποστολές και δεν θα χρειαστεί καν να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης, κ. Πρωθυπουργέ; Γιατί θα κάνουν πρώτα αυτοί αυτό το βήμα και θα σταματήσουν να πουλάνε στην Ευρώπη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το γνωρίζω. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, βεβαίως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εισάγει κάτι παραπάνω από 2 BCMs ρωσικού αερίου. Έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Έχουμε εγκαταστάσεις για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).
Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο αναβάθμισης των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), για να μπορέσουμε να εισάγουμε και περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μεσοπρόθεσμα. Επομένως, υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Αυτό που περιγράφετε εσείς προφανώς είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Αλλά με ρωτήσατε εάν πιστεύω ότι μονομερώς, ως Ευρώπη, μπορούμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο από τη μια στιγμή στην άλλη. Και η απάντησή μου είναι ότι προφανώς αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θράσος Μητσοτάκη να μιλά για πλαφόν κερδών στην ενέργεια, ενώ το αρνείται 6 μήνες και αβαντάρει την αισχροκέρδεια»
Για «απίστευτο θράσος» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωσή του, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι «μιλά κατόπιν εορτής για πλαφόν στα κέρδη στην ενέργεια, μετά και τη σχετική πρόταση της Κομισιόν στην κατεύθυνση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που τόσο καιρό το αρνείται και έχει επιτρέψει το όργιο αισχροκέρδειας στα καρτέλ κάνοντας την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος».
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή της έκρηξης ανατιμήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ζητά έλεγχο των τιμών ρεύματος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με αξιοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να επιβιώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», όμως «εδώ και έξι μήνες, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται και χλευάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για “παροδικό φαινόμενο”, “ακατάσχετη παροχολογία” και “λεφτόδεντρα”».
«Ο κ. Μητσοτάκης ας σταματήσει να είναι ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Επιτέλους ας αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να κάνει τα αυτονόητα, γιατί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση και αδυνατούν να πληρώσουν». Συγκεκριμένα, ζητά να γίνουν: Έλεγχος των κερδών και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, άμεση μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, όπως έχουν κάνει άλλες 18 χώρες της ΕΕ, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν νοικοκυριά και η αγορά και άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.
ΚΙΝΑΛ- Δημήτρης Μάντζος: «Οι προτάσεις του πρωθυπουργού δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση – Να μπει πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου»
«Οι προτάσεις του πρωθυπουργού δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος -Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, προτείνοντας «άμεσα να τεθεί πλαφόν», όπως αναφέρει σε δήλωσή του «στις εξωφρενικές χρηματιστηριακές τιμές όχι μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο» καθώς «οι ραγδαίες ανατιμήσεις προκαλούν ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Ο κ. Μάντζος ζήτησε επίσης άμεσα τη φορολόγηση στα απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) των ηλεκτροπαραγωγών, με ειδική εισφορά και με προκαταβολή για να ενισχυθεί η ρευστότητα. Πρότεινε επίσης εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, με όρους διαφάνειας και ενεργειακής δικαιοσύνης.
Σχόλιο του ΚΚΕ για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια
«Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως βολικό άλλοθι. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” (απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ρύπων κλπ) που βήμα – βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθιστώντας έτσι, το πανάκριβο φυσικό αέριο, στρατηγικό καύσιμο» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του. «Αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που προώθησαν την παραπάνω στρατηγική στο όνομα της “προστασίας του περιβάλλοντος”, ενώ πραγματικός στόχος ήταν η προώθηση των ανταγωνιστικών σχεδίων της ΕΕ και των ομίλων της “πράσινης ενέργειας” – που τώρα επιταχύνονται με πρόσχημα τον πόλεμο και τις κυρώσεις στη Ρωσία – και που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει κάποια φιλολαϊκή διαχείριση, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα κόμματα που έχουν υπηρετήσει εδώ και χρόνια με συνέπεια αυτή την πολιτική. Η διεκδίκηση για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για αυξήσεις στους μισθούς, είναι δεμένη όσο ποτέ με τον αγώνα για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα”, το οποίο οι λαοί πληρώνουν πολύ ακριβά, ακόμα και με το αίμα τους».
Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης αφού έφερε τρομακτική ακρίβεια πολύ πριν τον πόλεμο, τώρα δεν αποκλείεται να δραπετεύσει με εκλογές
Ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης που μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και στην λειτουργία της οικονομίας», απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, το ενδεχόμενο εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό και ζήτησε την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η ευθύνη Μητσοτάκη είναι δραματική. Αποδόμησε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφερε την τρομακτική ακρίβεια πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Δούλεψε για τα funds και τα καρτέλ της ενέργειας και όχι για τους καταναλωτές. Φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος, όχι μόνο για διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και για επιστροφή σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται ο κος Μητσοτάκης να επιλέξει να δραπετεύσει άμεσα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές πολύ σύντομα και ακόμη πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε ξανά τη κοινωνία και την οικονομία από μια κρίση που κυβέρνηση της δεξιάς μας κληρονομεί».
Απάντηση Υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου, στην τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ
«Την ώρα που ο όλος ο πλανήτης ανησυχεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη γεωπολιτική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, την ώρα που οι πολίτες αναζητούν σταθερότητα, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές που μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να είναι και διπλές. Είναι, κυριολεκτικά, εκτός τόπου και χρόνου. Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα, χρειάζεται αρραγή ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Κ. Ξιφαράς: Οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλονται αποκλειστικά στην κερδοσκοπία
«Οι πρόσφατες κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κερδοσκοπία και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση στη ζήτηση και την προσφορά, ούτε στη ροή φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις ανατιμήσεις».
Αυτό επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναφερόμενος στην εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. «Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές Αρχές, προσθέτει, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, και πρωτίστως, να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τους κερδοσκόπους».
Ο κ. Ξιφαράς κάνει, εξάλλου, αναφορά στις έξι προτάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αποφασιστική αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν:
- Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων.
- Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων όπως υπάρχει στις χρηματιστηριακές αγορές.
- Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
- Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής.
- Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
6.Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου διασυνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας.
ΕΟ ΚΚΕ: Ενεργειακή φτώχεια διαρκείας προμηνύουν οι σχεδιασμοί ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης
Στη συζήτηση για την «Αύξηση των τιμών ενέργειας και τη χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τόνισε τα εξής:
«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνδέεται άρρηκτα με ενεργειακούς ανταγωνισμούς μονοπωλίων. Η ενεργειακή ακρίβεια για το λαό ήταν ήδη πριν από τον πόλεμο σε ύψη ρεκόρ εξαιτίας της στρατηγικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την «πράσινη» μετάβαση, για την απελευθέρωση της ενέργειας, για το χρηματιστήριο ρύπων. Έτσι εγκαταλείφθηκαν τα ορυκτά καύσιμα και αναδείχθηκε το εισαγόμενο φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο. Η επιτάχυνση της «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο κι η επιλογή των δρομολογίων υγροποιημένου από τις ΗΠΑ που προωθούν την κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών και τα σχέδια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της Ελλάδας ως «πύλη εισόδου» για τα Δυτικά Βαλκάνια και τις αγορές της Ευρώπης, προμηνύουν για το λαό ενεργειακή φτώχεια διάρκειας και εμπλοκή σε μεγάλους κινδύνους».
«Επειγόντως είναι ανάγκη, μπροστά στα κυβερνητικά μέτρα ανακύκλωσης της ενεργειακής φτώχειας με επιδότηση των εξαθλιωμένων από τους φόρους των φτωχών, οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν την πάλη τους για την κατάργηση των φορών στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενικότερα στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, βαδίζοντας το δρόμο της ανατροπής για να πάψουν η ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπόρευμα»», κατέληξε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Οδ. Κωνσταντινόπουλος – ΚΙΝΑΛ: Άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας απέναντι στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» στον ΣΚΑΪ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τοποθετήθηκε για τρέχοντα θέματα της ειδησεογραφίας. Για την ακρίβεια και τα μέτρα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών: «Χθες ο κύριος Οικονόμου είπε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την ενέργεια, τις οποίες επιδοτεί το κράτος από το σύμφωνο σταθερότητας. Δυστυχώς σήμερα δεν είδαμε κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό συμβούλιο. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη πρόταση σχετικά με το πλαφόν που πρέπει να επιβληθεί, αλλά τις τεχνικές λεπτομέρειες θα τις ετοιμάσει η κυβέρνηση και η Ευρώπη. Διότι πλέον πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό θέμα που απειλεί με κλείσιμο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση για αυτά τα θέματα. Έχουμε ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% από την Ρωσία και με τις συνεχείς αυξήσεις, σε λίγο δε θα μπορούν να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης από το Στρασβούργο, είχε μπαράζ επαφών με μέλη της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και μεταξύ άλλων ζήτησε :
-την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που υφίστανται οι καταναλωτές
-τη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν
-την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των Κρατών Μελών και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι σχετικά ενεργειακά απομονωμένη
-στοχευμένα μέτρα ώστε ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι να μπορούν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες καθώς και
-φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.»
Για την συνάντηση Μητοτάκη – Ερντογάν, ο κ. κωνσταντινόπουλος ανέφερε:
«Εμείς δεν είμαστε τόσο θετικοί όσο η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε στο διάλογο, αλλά εκτιμούμε ότι δεν έγινε σωστή προετοιμασία για αυτή τη συνάντηση. Δεν υπήρχε συμφωνία ως προς την ατζέντα και αυτό φάνηκε από όσα ανέφερε ο κ. Τσελίκ. Η συνάντηση θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο, κατά την πάγια διεθνή πρακτική.»
Αλέξης Τσίπρας: «Άμεσα μέτρα για να μη γίνει η κρίση ανθρωπιστική τραγωδία – Η πολιτική Μητσοτάκη εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας»
Τη λήψη μέτρων για να «μην γίνει η κρίση ανθρωπιστική τραγωδία», ζητά με σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης».
Στη δήλωσή του αναφέρει: «Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος». Ακολούθως κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις, δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό αναφέρει: «Σήμερα που ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης. Αναρωτιέμαι αν έχει έστω κατανοήσει τις επιπτώσεις των εγκληματικών του επιλογών. Αν έχει συνειδητοποιήσει σε τι τραγικό αδιέξοδο έχει φέρει ήδη την ελληνική κοινωνία».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει τις θέσεις του υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής: «Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία. Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας».
Προτείνει μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια:
-Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
-‘Αμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
-‘Αμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.
-Και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, είναι καλύτερα να δρομολογήσει τις διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση ευθύνης, για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία».
Γιάννης Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς, σε ώρες κρίσιμες και δύσκολες για όλο τον πλανήτη, είναι εγκλωβισμένος ξανά στη στρατηγική του ποντικιού που βρυχάται
«Την ώρα που ο πρωθυπουργός, παράλληλα με τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, ηγείται μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας πειστικής, δυναμικής και μακροπρόθεσμης απάντησης στο δύσκολο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, ώστε να ανακουφιστούν, κατά το δυνατόν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας επιμένει στην ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και αναποτελεσματική στρατηγική των συνθημάτων και των απλοϊκών προσεγγίσεων» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην Ε.Ε. για να δυναμώσει τη φωνή της και να διεκδικήσει, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λύσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει από μόνη της. «Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς, σε ώρες κρίσιμες και δύσκολες για όλο τον πλανήτη, είναι εγκλωβισμένος ξανά στη στρατηγική που ακολούθησε και στο παρελθόν, του ποντικιού που βρυχάται, πιστεύοντας ότι έτσι θα φοβίσει το τέρας. Η ευθύνη είναι συνάρτηση της λογικής ανάλυσης και της κατανόησης της διεθνούς και εγχώριας πραγματικότητας, πολιτικές αρετές που στερείται ο κ. Τσίπρας» προσθέτει.
Επίσης ο κ. Οικονόμου απαντώντας στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφέρει:
«• Η εθνική διατίμηση που προτείνει ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε απομόνωση τη χώρα και σε επιδότηση των εγχώριων παραγωγών ενέργειας με λεφτά των φορολογουμένων. Αντίθετα αυτό που προτείνει ο πρωθυπουργός – ανάμεσα στα άλλα- και που αναγνωρίζει και ως ανάγκη η Ε.Ε. είναι πλαφόν στην τιμή του TFT δηλαδή στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας τη στιγμή που αυξάνονται οι τιμές, δίχως να μειώνεται η παροχή αερίου.
• Οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που έκλεισαν είναι αυτές που είχαν – ορθώς- προγραμματιστεί να κλείσουν επί ΣΥΡΙΖΑ διότι είχαν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ μέχρι πολύ πρόσφατα οι λιγνιτικές μονάδες σε καμία ώρα της ημέρας δεν είναι φθηνότερες από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, που λειτουργούν παράλληλα.
• Η ΔΕΗ αφού γλίτωσε την χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει μέχρι σήμερα δώσει 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφήσει μέρος του κόστους για τους πελάτες της κάτι που προφανώς θα ήταν αδύνατον αν συνεχιζόταν η καταστροφική πολιτική της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ
• Η κυβέρνηση έχει διαθέσει συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.
• Με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν μπορεί το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021
• Η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα παρουσιάσει επιπλέον μέτρα στήριξης, σχεδιασμένα και κοστολογημένα έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον περιορισμό των συνεπειών της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών
• Την 1η Μαΐου θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση που δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα αφού απαιτούνται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες και συνεννοήσεις».
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει «στα λόγια του αέρα του κ. Τσίπρα η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς με συγκεκριμένα μέτρα και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης».
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Π.Κόκκαλης: “Ιστορική” η απόφαση της Κομισιόν για δημόσιο έλεγχο των τιμών πώλησης ενέργειας
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης την απόφαση της Κομισιόν για έλεγχο της λιανικής τιμής πώλησης της ενέργειας και ζήτησε «την άμεση επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Ειδική Συνεδρίαση για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τη χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου, ο κ. Κόκκαλης επικρότησε την απόφαση της Κομισιόν “για ασφυκτική φορολόγηση στα υπερκέρδη των αγορών ενέργειας ως μέτρο δικαιοσύνης για τα νοικοκυριά που αιμορραγούν και προέταξε την επιτάχυνση των ΑΠΕ ως το ικανότερο πολεμοφόδιο απέναντι στον αυταρχισμό, την κλιματική καταστροφή, για πολιτική και κλιματική ασφάλεια”, προσθέτει το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.
Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της Κομισιόν Repower Europe αποτελεί μία ευπρόσδεκτη παραδοχή ότι “το αόρατο χέρι της αγοράς” δεν είναι ικανό να προασπίσει ούτε την πολιτική, ούτε την κλιματική ασφάλεια, προσθέτοντας ότι «η απόφαση για δημόσιο έλεγχο στη λιανική τιμή πώλησης της ενέργειας είναι ιστορική».
«Είναι αυτονόητο, πως την ώρα που επιδιώκουμε την αποδέσμευσή μας από το ρωσικό αέριο και τον συνακόλουθο γεωπολιτικό εκβιασμό, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες όμηρους της πολεμικής κερδοσκοπίας και του μαυραγοριτισμού».
Αναφερόμενος στην αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι πρέπει «να ρυθμίσουμε τις στρεβλές αγορές ενέργειας, όπως το TTF του Ρόττερνταμ, όπου η τιμή του ορυκτού αερίου έχει τριπλασιαστεί μετά την ρωσική εισβολή».
«Ας αναδείξουμε τις αρχές μας ως πολυτιμότερες του αερίου επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως έκαναν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Καταλήγοντας τόνισε ότι «πάνω από όλα, πρέπει να επιταχύνουμε δραματικά την υιοθέτηση καθαρής ενέργειας και ενεργειακής εξοικονόμησης ως τα κύρια πολεμοφόδια σε μία ειρηνική κινητοποίηση εν καιρώ πολέμου για να φέρουμε καλές θέσεις εργασίας, ενεργειακή δικαιοσύνη και ανεξαρτησία».
Εκ παραδρομής ο αρχικός τίτλος του άρθρου ανέφερε ότι η συνέντευξη δόθηκε στο Politico.