Τεράστια ευκαιρία από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης για τον τομέα του real estate και τη μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα που έχει στηθεί πoτέ στην ανθρωπότητα μέχρι σήμερα χαρακτήρισε την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε κτιρίου σε πόλεις που έχουν θέσει στόχο να μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η κ. Μαρία Βασιλάκου, αντιδήμαρχος Βιέννης το 2010-2019, σύμβουλος Αστικής Ανάπτυξης και μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» (Mission Board Climate – Neutral & Smart Cities).
Συμμετέχοντας διαδικτυακά σε συζήτηση για το «πώς μπορεί η βιομηχανία ακινήτων να βοηθήσει τις πόλεις να χτίσουν την κλιματική τους ουδετερότητα» στο 5ο Συνέδριο για την Ακίνητη Περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα Prodexpo North, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, η κ. Βασιλάκου τόνισε ότι διψήφιος αριθμός δήμων της Ελλάδας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρει μέρος στην Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» και ότι η χώρα μας είναι πρωτοπόρα όσον αφορά τις συμμετοχές.
Στην ουσία οι πόλεις , οι οποίες θέλουν να πάρουν μέρος αποφασίζουν να μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οποιαδήποτε δραστηριότητα προκύπτει εντός των ορίων τους και ειδικά εκείνες που προκύπτουν από παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Είναι κάτι ριζοσπαστικό, είναι σεισμός, καθώς σημαίνει πως ο,τιδήποτε κάνουμε, ο,τιδήποτε σχεδιάζεται εντός των ορίων της πόλης θα πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο πως μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο, αλλά και με ποιον θα το υλοποιήσουμε, είπε η κ. Βασιλάκου τονίζοντας ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συνεργασία του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό και με τον πολίτη.
Υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα προέρχεται από αλλαγές στην κινητικότητα και στα κτίρια έκανε αναφορά στην ταξινομία που αρχίζει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2023 και υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες real estate να ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα όσον αφορά και την κατασκευή καινούριων κτιρίων, αλλά και τις αναπαλαιώσεις, αναβαθμίσεις υπαρχόντων.
Αν πάρουμε αυτή την εξέλιξη και τη συνδυάσουμε με την προσπάθεια ελληνικών πόλεων να φθάσουν την κλιματική ουδετερότητα, ο τομέας του real estate θα είναι από τους πιο πρωτοπόρους κι αυτό σημαίνει επενδύσεις στο ύψος δισεκατομμυρίων, ανέφερε η κ. Βασιλάκου.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε «συναρπαστικό ταξίδι με πολλές εμπειρίες την κατάθεση της υποψηφιότητας για ένταξη στην Αποστολή “100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030”.
«Ευελπιστούμε να είμαστε μία από τις πόλεις που θα ανοίξει αυτόν τον δύσβατο δρόμο» είπε ο κ. Ελισάφ και αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που έχουν γίνει, με πρώτο την ενεργοποίηση φορέων, συλλόγων και ομάδων για να καταγραφούν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί τους.
Διοργανώθηκαν συμμετοχικά διαδικτυακά εργαστήρια με τη συμμετοχή όλων των φορέων, κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις και επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα, έχει συνταχθεί ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από τους πολίτες και εξασφαλίστηκε με μνημόνια η συνέργεια φορέων δημόσιων και ιδιωτικών, εξήγησε.
Είναι μία δυναμική διαδικασία συνεχίζουμε την επικοινωνία με πολίτες και φορείς, έτσι ώστε να διατηρήσουμε ζωντανό το όραμα της κλιματικής αλλαγής που γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο, μέσα σε αυτά τα τραγικά γεγονότα. Το ενεργειακό πρόβλημα θα αποτελέσει μετά την επίτευξη ειρήνης, την οποία περιμένουμε, το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα των ευρωπαϊκών κοινωνιών για τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε.
Στα κτίρια οφείλεται το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε ο Πάνος Παναγιωτίδης, COO της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων, Dimand S.A. «Γι αυτό το λόγο ως ιδιώτες επενδυτές έχουμε προγραμματίσει ενέργειες, ώστε τα κτίρια να έχουν το πράσινο πιστοποιητικό Lead, το οποίο φέρνει σημαντικά μέτρα στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και στη λειτουργία κτιρίων» ανέφερε.
Από το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το 28% είναι operational emission- συνδέεται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή και τη λειτουργία και το 11% είναι embodied carbon που έχει να κάνει με τα υλικά που ενσωματώνονται στα κτίρια, διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτίδης προσθέτοντας ότι μόνο τρία υλικά το αλουμίνιο, το οπλισμένο σκυρόδεμα και ο σίδηρος αναλογούν στο 30% αυτών των εκπομπών.
Η ανακύκλωση υλικών είναι μία από τις στρατηγικές που ακολουθούνται και εφαρμόζεται από την εταιρεία στον Πύργο του Πειραιά, όπως είπε αναφέροντας ότι η ανακύκλωση ενός τόνου γυαλιού από τον πρόσοψη του κτιρίου εξοικονομεί περίπου 300 κιλά εκπομπών διοξειδίου. Άλλη στρατηγική είναι η επανάχρηση κτιρίων, που εφαρμόστηκε στα πρώην εργοστάσια Παπαστράτου στον Πειραιά, είπε ο κ. Παναγιωτίδης. Στόχος της εταιρείας, όπως τόνισε, είναι το αποτύπωμά της να αναπαράγεται στον αστικό ιστό, χρηματοδοτεί αναπλάσεις περιοχών και αυτό θα εφαρμόσει και στις νέες επενδύσεις που προγραμματίζει στη Θεσσαλονίκη. Τη συζήτηση συντόνισε η Έρη Μητσοστεργίου, επικεφαλής της ULI σε Ελλάδα και Κύπρο.