Τα πληθωριστικά κύματα που ξέσπασαν τον Ιανουάριο «μαστιγώνουν» την αγορά των εταιρικών ομολόγων ανελέητα καθώς οι ονομαστικές τους τιμές από την περιοχή των 100 μονάδων βάσης κατρακυλούν προς την περιοχή των 90 μονάδων βάσης.
Οι «επιβάτες» – επενδυτές βρίσκονται στο επίκεντρο …μεγάλης πληθωριστικής φουρτούνας ενώ η διάσωσή τους θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Από τις 18 εκδόσεις ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόνο δύο αντέχουν μέχρι σήμερα από τα πληθωριστικά κύματα.
Η μία έκδοση της CORAL AE θυγατρική του Ομίλου Μοτορ Οιλ με την τιμή της να κλείνει στα 100,5 μονάδες βάσης και η μία έκδοση από τις τρεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ.
Με την τιμή του ομολόγου να αντιστέκεται στις πιέσεις και να κλείνει στις 101,7 μονάδες βάσης.
Τα υπόλοιπα 16 ομόλογα έχασαν το « κατοστάρικο» ως τιμή εκκίνησης και σήμερα βρίσκονται χαμηλότερα φθάνοντας στις 92 μονάδες βάσης
Οι υπολογισμοί βγάζουν ζημιωμένους τους επενδυτές που επέλεξαν να βάλουν χρήματα σε αντίστοιχες εκδόσεις διότι ο πληθωρισμός τρέχει με 6,2% και υπερ καλύπτει τις αρχικές επιδόσεις και αποδόσεις των ομολόγων που στο στάδιο της έκδοσης έδιναν απόδοση έως 3,5%.
Το σκηνικό πλέον είναι αρνητικό για τους ομολογιούχους διότι στην περίπτωση που πουλήσουν τη θέση τους ή 1000 ομολογίες ανάλογα την έκδοση θα πάρουν στο χέρι από 920 έως 970 ευρώ ενώ η επενδύσει 1000 ευρώ. Η υπόσχεση του εκδότη ήταν να δίνει επιτόκιο έως 3,5% και στη λήξη του ομολόγου θα επιστραφεί το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Όμως στα επίπεδα 6,2% που κινείται ο πληθωρισμός «τρώει» τις αποδόσεις των ομολόγων να μη καλύπτουν τις αρχικές επιδόσεις και οι προσδοκίες για μία καλύτερη επένδυση σβήνει στο κύμα της ακριβείας.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα αναστέλλεται στην πράξη οι εταιρικές εκδόσεις και ειδικότερα πλήττονται τα σχέδια των πράσινων ομολόγων που θα συνέβαλλαν στις προσπάθειες των εταιρειών για την πιο ομαλή μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
Επιπλέον για τις επιχειρήσεις ανεβαίνει το κόστος του χρήματος που κάνει ακομη πιο δυσκολότερο την υλοποίηση αντίστοιχων σχεδίων και τις απομακρύνει από τον τραπεζικό δανεισμό ενώ η επενδυτική κοινότητα δεν θα στηρίξει στην πράξη αν τα επιτόκια δεν είναι υψηλότερα του πληθωρισμού.
Πράγματι, οι τιμές εταιρικών ομολόγων εταιρειών που προσφάτως εκδόθηκαν ακολουθούν πτωτική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι αποδόσεις. Συγκεκριμένα, η τιμή του ομολόγου της εταιρείας Safe Bulkers από 100 που ήταν η ονομαστική τιμή και η τιμή διάθεσης έχει υποχωρήσει στο 94,5% της ονομαστικής τιμής. Αντίθετα η απόδοση έχει αυξηθεί σε 4,176% σύμφωνα με το δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Πέμπτης 17/2/2022.
Η τιμή του ομολόγου της CPLP Shipping που εκδόθηκε με επιτόκιο και απόδοση 2,5% έχει υποχωρήσει από το 100 στο 96 με την απόδοση να έχει αυξηθεί στο 3,7%.
Επίσης το ομόλογο της Costamare το οποίο εκδόθηκε με επιτόκιο και απόδοση 2,7% έχει υποχωρήσει από το 100 στο 98,1 και την απόδοση να έχει αυξηθεί στο 3,01%.
Ακόμα και το ομόλογο της Prodea της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στη χώρα που εκδόθηκε με επιτόκιο και απόδοση 2,6% και τιμή 100, η τιμή του έχει πάρει την κατιούσα στο 92,4 και η απόδοση την ανιούσα στο 3,49%.