Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Στην 5η θέση πανελληνίως κατατάσσεται το Ρέθυμνο, μεταξύ των 60 δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων τη χρονιά που πέρασε. Η διάκριση είναι το αποτέλεσμα της θετικής ανταπόκρισης των Ρεθυμνιωτών στο πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Η εταιρεία ανακύκλωσης ενδυμάτων-υποδημάτων «Recycom», με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος Ρεθύμνης, ενημέρωσε τη δημοτική αρχή στο Ρέθυμνο πως κατά την χρονική διάρκεια του 2021, συλλέχθηκαν συνολικά 122.235 κιλά ρούχων και παπουτσιών από τους κόκκινους κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης και περιαστικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δήμοι που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις είναι οι δήμοι Αθηναίων, Ηρακλείου Κρήτης, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, δηλαδή δήμοι πολύ μεγαλύτεροι σε πληθυσμό, στους οποίους, κατά συνέπεια, έχει εγκατασταθεί και μεγαλύτερος αριθμός κάδων. Όπως τονίζεται από πλευράς του δήμου, η κατάταξη έγινε με βάση τα συνολικά κιλά και όχι την αναλογία κιλά/κάτοικο ή τον αριθμό κάδων, με αποτέλεσμα, το Ρέθυμνο, παρότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνον στην πόλη και στο Ατσιπόπουλο, αναλογικά φαίνεται να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Με διαπιστωμένη λοιπόν τη θερμή ανταπόκριση των δημοτών, η εταιρεία προτίθεται να τοποθετήσει 10 επιπλέον κάδους στην πόλη, προκειμένου να εξυπηρετούνται κάτοικοι περιοχών που δεν διαθέτουν τους κόκκινους κάδους. Στη συγχαρητήρια επιστολή του ο διαχειριστής της εταιρείας Βαγγέλης Αράπης, ευχαριστεί το δήμο για την άψογη συνεργασία και τους κατοίκους για τη συμβολή τους «στην εδραίωση ενός υγιούς δικτύου ανακύκλωσης και της συνείδησης συνυπευθυνότητας που αποτελεί προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης». Η εν λόγω εταιρεία ανακύκλωσης, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις προς τον Δήμο Ρεθύμνης, ενίσχυσε το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου και άλλων κοινωνικών δομών του δήμου με την τακτική προσφορά ειδών που διανεμήθηκαν στους δικαιούχους συμπολίτες.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην έμπρακτη συνδρομή των πολιτών, στην κοινή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, υποστήριξης της ανακύκλωσης και εξασφάλισης ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτους συνανθρώπους μας, μέσα από την ενίσχυση του έργου που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές του δήμου. Όπως τόνισε: «Έχει αξία η ανταπόκριση και συμμετοχή όλων μας στην προσπάθεια ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών, μια δράση με μετρήσιμο περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα. Γι’ αυτό και ελπίζεται ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχύεται διαρκώς, με τη συνδρομή μας και τη συνειδητή επιλογή μας να ωφελούμε έμπρακτα τόσο στους ανθρώπους όσο και στο φυσικό περιβάλλον».