Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίουΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα φέρει νέο γύρο ανόδου του κόστους ενέργειας στην ελληνική αγορά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα 300 ευρώ ανά Mwh είναι πολύ κοντά και άμεσα. Οι ίδιοι διατυπώνουν την ελπίδα να εκτονωθεί άμεσα η πολεμική ένταση στο έδαφος της Ουκρανίας ενώ η παράταση των πολεμικών συγκρούσεων, λένε ότι, το περιβάλλον θα γίνει ακόμη πιο σύνθετο οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών τη Mwh.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας εκτόξευσε κατά 75% την τιμή του φυσικού αερίου στα 140 ευρώ ανά Mwh από 80 ευρώ σε διάστημα λίγων ωρών.

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η βίαιη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 120 ευρώ ανα Mwh έδωσε ποσοστιαία άνοδο κατά 34% στην χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας που έκλεισε στα 235,5 ευρώ ανά Mwh από 175,61 ευρώ πριν από 24 ώρες.

Πιο ψύχραιμη στάση κράτησε η αγορά της Γερμανίας με το κόστος της Mwh να ανέλθει μόλις σε 119,96 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή μετά από αυτή της Πολωνίας των 103,86 ευρώ ανά Mwh.

Η σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη μπορεί να ανάψει το «πράσινο φώς» για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην περίπτωση που υπάρξουν θέματα επάρκειας στις ποσότητες φυσικού αερίου.

Ακόμη θα επιβάλει στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου να παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας ως καύσιμο το πετρέλαιο αντί φυσικού αερίου.

Πάντως η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στην παραγωγή ενέργειας θα «πληγώσουν» τη ΔΕΗ εξαιτίας αύξησης των ρύπων αλλά αναγκαία παρέμβαση στην περίπτωση που διακοπή η ομαλή ροή του φυσικό αερίου.

Ο λιγνίτης συμμετείχε σε ποσοστό έως 35% στην παραγωγή ενέργειας

Μετά την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό 9% από 34% που ήταν σε μηνιαία βάση πριν την έλευση των CO2.

Χθες η παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 52% προήλθε από τη χρήση φυσικού αερίου έναντι 7% που ήταν η συμμετοχή του λιγνίτη και σε ποσοστό 29% προήλθε από ΑΠΕ.

Πάντως τα νοικοκυριά λόγω του καλού καιρού που επικρατεί συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης για θέρμανση με τη συνολική κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 89.813 Mwh. Η αξία της ενέργειας που θα καταναλώσουν αποτιμάται σε 26 εκατ. ευρώ για μία ημέρα. Η κατανάλωση της Μέσης Τάσης υποχώρησε στις 29.150 Mwh για σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Η υποχώρηση της ζήτησης κάτω από τις 30.000 Mwh σηματοδοτεί ότι μονάδες της βιομηχανίας κατεβάζουν το διακόπτη διότι το υψηλό ενεργειακό κόστος τις καθιστά ζημιογόνες.