Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φυσικό Αέριο , πετρέλαιο και σιτάρι είναι τα βασικά προϊόντα που παίρνει η Ελλάδα από τη Ρωσία ενώ εμείς στέλνουμε ενδύματα τσιμεντο , φρούτα ελαιόλαδο και λαχανικά. Η Ουκρανική κρίση έχει ανεβάζει στα ύψη την αγωνία της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας, η πρωτίστως νοιάζεται για το φυσικό αέριο και λιγότερο για τα υπόλοιπα

Στο ενδεχόμενο η ένταση να κλιμακωθεί και οι κυρώσεις φτάσουν στο πυρήνα των συναλλαγών με τη Ρωσία , θα αξιοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο χειραγώγησης των χωρών της Ε.Ε.

Πάντως η προθεσμιακή αγοράς της Ολλανδίας αντέδρασε σχετικά ψύχραιμα αφού τα συμβόλαια TTF σημείωσαν άνοδο μόλις 9,8%.

Η τιμή του φυσικού αερίου με ημερομηνία παράδοσης Μαρτίου ήταν στα 79,5 ευρώ ανά Mwh του Απριλίου στα 79,3 και του Μαΐου να υποχωρεί στα 78,8 ευρώ ανά Mwh .

Να σημειωθεί ότι η αγορά του φυσικού αερίου έχει σημειώσει υπερ- διπλάσιες τιμές άρα οι τρέχουσες χαρακτηρίζονται ως μία ψυχρή απεικόνιση για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Στα 3,5 δις ευρώ η αξία του φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η αξία εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτιμήθηκε σε 3,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2,6 δισ ευρώ αφορούσαν πετρελαιοειδή για το 2019. Πέρυσι η αξία του φυσικού αερίου είχε τριπλασιαστεί εξαιτίας ανόδου της τιμής τους και η συνολική αξία των εξαγωγών της προς εμάς μπορεί να «αγγίζει» τα 8 δισ ευρώ. .

Τα στοιχεία προέρχονται από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και έχει στην κατοχή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνορωσικών Σχέσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η κρίση του 2014 επανέρχεται πιο δυναμικά το 2022.

Η εγχώρια αγορά πλέον διαθέτει εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα από την περίοδο του 2014 και αρκετές επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με τη Ρωσία προσπάθησαν να αποδεσμευτούν όπου ήταν εφικτό.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι δύο εισηγμένες εταιρείες ΕΛΠΕ διότι οι συναλλαγές με τη Ρωσία είναι σημαντικές αφού περιστρέφονται από την αγορά πετρελαίου και των προϊόντων του. Τα ΕΛΠΕ εισάγουν περίπου το 16% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου ενώ η Motor Oil δεν εμφανίζεται η ίδια να κάνει εισαγωγές αλλά πιθανόν να πραγματοποιούνται σε μικρό ποσοστό από θυγατρικές εταιρείες που έχει στο εξωτερικό.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τη Ρωσία παρουσιάζουν έλλειμμα .

Το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη χώρα μας αλλά δέχεται σημαντικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ανάμεσα στα προϊόντα που δεχόμαστε από τη Ρωσία είναι το σιτάρι και καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας τροφίμων σε πρώτη ύλη.

Έτσι μια απόφαση γενικευμένη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αλλάξει το τοπίο στην εγχώρια αγορά εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές βασικών προϊόντων λόγο μείωσης της προσφοράς.

Το 2019 η αξία των εισαγωγών σε σιτάρι και σιμιγδάλι ανήλθε σε 38,9 εκατ ευρώ. Ανάμεσα τους είναι ξυλεία σε φύλλα κόντρα πλακέ, λιπάσματα ορυκτά , χαρτί εφημερίδων , ακατέργαστα γουνοδέρματα, νήματα από ίνες συνθετικές,σύρματα από αργίλιο , φυτικά προϊόντα

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία είναι μειωμένες κατά 38,35% την επταετίας 2013- 2019. Από τα 6,6 δισ ευρώ του 2013 μειώθηκαν σε 4 δισ ευρώ το 2019. Το 2018 οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο με την Ελλάδα .

Η συνολική τους αξία έπεσε στα 2,8 δισ ευρώ. Τα επόμενα τρία χρόνια σημείωναν άνοδο. Το 2017 ανήλθαν σε 3,4 δισ ευρώ , στα 4,1 δισ το 2018 για να υποχωρήσουν οριακά στα 4 δις το 2019.

 

Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία.

Ανάμεσα στα προϊόντα που πάνε στη χώρα είναι καρποί φρούτα , ελαιόλαδο και όλα τα υποπροϊόντα του. Η αξία των φρούτων ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ και του ελαιολάδου ήταν στα 4 εκατ. ευρώ για το 2019 . Στην κορυφή είναι τα ενδύματα όπως και τα είδη γουνοδέρματα με την αξία τους να φτάνουν τα 44,7 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα είναι τσιμέντα, κονιάματα , σκυροδέματα , χρώματα επιχρωσης και βερνίκια , λαχανικά παρασκευασμένα

Η αξία των εξαγωγών είναι σε φθίνουσα πορεία από το 2013 μέχρι τα τέλη του 2019. Από τα 406,1 εκατ. ευρώ μειώθηκε σε 208,5 εκατ ευρώ , σημειώνοντας πτώση 48%. Μόνο το 2018 σε σχέση με το 2019 μειώθηκαν κατά 10% Από τα 231,8 εκατ ευρώ έπεσαν σε 208 εκατ. ευρώ.