Την ικανοποίηση του, γιατί, όπως διαπίστωσε, τα έργα στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Μακεδονία αλλάζει, η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει και αλλάζουν όχι με μακέτες, αλλά με έργα. Όλα τα σημαντικά έργα για τα οποία είχα δεσμευτεί προεκλογικά και την πρώτη φορά που είχα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη ΔΕΘ το 2019, υλοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο πρωθυπουργόςστη συνάντηση που είχε με βουλευτές της ΝΔ, στελέχη και τοπικούς παράγοντες.

 

Σύνδεση 6ης προβλήτας με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το έργο οδικής σύνδεσης της 6ης Προβλήτας του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, ένα έργο που εκκρεμούσε από το 2000, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους ενώ ενημερώθηκε ότι ο χώρος προηγουμένως χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος και πλέον προσελκύει αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για αναπτυξιακή αξιοποίηση.

Η οδική διασύνδεση αφενός θα βελτιώσει την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, λειτουργώντας αποσυμφορητικά, και αφετέρου θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τις τοπικές επιχειρήσεις, που μετακινούν τα εμπορεύματά τους, και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξης κέντρων logistics, ενισχύοντας τη θέση της πόλης ως διαμετακομιστικού κόμβου.

Την ευεργετική επίδραση του οδικού άξονα θα συμπληρώσει η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική σύνδεση της 6ης Προβλήτας με την υφιστάμενη γραμμή, η οποία συνδέει τον Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον Λιμένα.

 

Στη γέφυρα του Αλιάκμονα

Ο πρωθυπουργός μετέβη στη γέφυρα 222AR, γνωστή ως γέφυρα του Αλιάκμονα, όπου εκτελούνται έργα ενίσχυσης και συντήρησης που θα διασφαλίσουν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής της.

Εκείενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη και τους υπεύθυνους του έργου. Κατά τη συζήτηση τού ανέφεραν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Δεδομένης της μεγάλης σημασίας των γεφυρών για την απρόσκοπτη μετακίνηση και την καταπολέμηση του αποκλεισμού απομακρυσμένων περιοχών, ειδικά στην περιφέρεια, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στη σύσταση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών και εκδίδει νέο κανονισμό που θα περιγράφει τις διαδικασίες για την επιθεώρηση και τη συντήρηση των γεφυρών της χώρας με άνοιγμα μήκους άνω των 6 μέτρων.

Παράλληλα, ήδη έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα παρακολούθησης της συμπεριφοράς των γεφυρών μέσω της εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών, σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

 

Μουσείο Ολοκαυτώματος

Σχετικά με το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση του παρέλαβε «μια κατάσταση ουσιαστικά βαλτωμένη, ένα Μουσείο το οποίο υπήρχε ως ιδέα, αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να κατασκευαστεί γιατί δεν είχε την απαιτούμενη έκταση» και κατάφερε να το ξεμπλοκάρει.

 

Το μετρό θα ολοκληρωθεί

«Όσοι επένδυσαν στο να αξιοποιήσουν κάθε μέσο που ο νόμος τούς δίνει για να μπορέσουν να μπλοκάρουν το έργο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαιωθεί και το έργο αυτό προχωράει και θα ολοκληρωθεί. Ήδη έχουμε παραλάβει, αν δεν κάνω λάθος, 17 από τους 18 συρμούς και οι εκκρεμότητες στον σταθμό Βενιζέλου αντιμετωπίζονται», τόνισε για το μετρό.

 

Βελτιώθηκε η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες

Για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είπε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι οι Θεσσαλονικείς.

 

Οραματικό σχέδιο η ανάπλαση της ΔΕΘ

Για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και είναι ένα οραματικό έργο που μπορεί να δώσει στην πόλη έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο μαζί με χώρο πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να την κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστική στον τομέα αυτό.

 

Μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού δημιουργούν ερευνητικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη

«Συντελείται μια επενδυτική κοσμογονία και η Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύεται τη γεωστρατηγική της θέση, αλλά και την πρόσβαση την οποία έχει σε εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, κολοσσοί όπως η Pfizer επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι εκτός από την ομορφιά της, η πόλη αυτή έχει να προσφέρει και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Εξαιρετικούς αποφοίτους από τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και Βορειοελλαδίτες, Θεσσαλονικείς οι οποίοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και τώρα διαπιστώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί, ακριβώς, βλέπουν την προοπτική του τόπου αλλά και διότι τους προσφέρονται για πρώτη φορά σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Όταν μιλούσα με τον διευθύνοντα αύμβουλο της Pfizer τον συντοπίτη σας, τον Άλμπερτ Μπουρλά, μου έλεγε ότι 1 στους 4 από αυτούς οι οποίοι κάνουν αίτηση για να εργαστούν στη Pfizer έρχονται από το εξωτερικό. Γυρίζουν πίσω. Καταφέραμε σιγά-σιγά το brain drain να το μετατρέπουμε σε brain gain. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική παρακαταθήκη συνολικά για τη Θεσσαλονίκη».

 

Ενισχύθηκε το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι βασικές υποδομές των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκαν με μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Αυτή είναι μια παρακαταθήκη η οποία θα μείνει στην πόλη και μετά τον κορονοϊό. Και δεν ενισχύσαμε μόνο το ΕΣΥ με κρεβάτια. Το ενισχύσαμε και με προσωπικό», σημείωσε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει να κάνει κι άλλα πράγματα για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα:

– Ολοκλήρωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Εγκρίναμε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο την τροποποίηση της σύμβασης, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο όχι απλά θα ολοκληρωθεί, αλλά θα είναι και επαρκώς στελεχωμένο.Σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο δημιουργούμε καινούργιες θέσεις και θα είναι ένα νοσοκομείο κόσμημα.

– Το καινούριο Ογκολογικό Νοσοκομείο το οποίο έχουμε εξαγγείλει, που -όπως έχω πει- θα γίνει στο σημείο εκείνο το οποίο ειδικοί θα μας υποδείξουν ότι είναι το πιο κατάλληλο για να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης. Και θα είναι μία απόφαση η οποία θα παρθεί με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια.

– Το όραμα το οποίο έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για ένα καινούριο campus, μία καινούρια Ιατρική Σχολή στη Θέρμη.

 

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με βουλευτές, κομματικά στελέχη και τοπικούς παράγοντες συμμετείχαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, η επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης,Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος, οι πρόεδροι των ΔΕΕΠ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Θοδωρής Μητράκας και Θωμάς Βράνος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων του κόμματος σε όλο το νομό, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής από τον νομό Θεσσαλονίκης, πολιτευτές ΝΔ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ο υπεύθυνος Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Τσατσούλης και εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ.