Την υποψηφιότητά του για ένταξη στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ετοιμάζεται να υποβάλει ο Δήμος Ηρακλείου. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία, εφόσον ευοδωθεί, θα προσφέρει στο δήμο χρήσιμα υποστηρικτικά εργαλεία, όσον αφορά την πολιτική του για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030.
Άλλωστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Horizon Europe», έχει ακριβώς αυτόν το στόχο, όπως αναφέρθηκε από τη δημοτική αρχή. Να υποστηρίξει -δηλαδή- 100 ευρωπαϊκές πόλεις στο μετασχηματισμό τους προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal).
Η Πράσινη Συμφωνία, που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2020, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.
Το πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» (Mission Board «100 climate neutral cities by 2030») θα καλύψει τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών στις πόλεις που θα ενταχθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεισφέρει ουσιωδώς στη βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου. Επίσης στη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.
Επίσης, η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ (ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).
Ο Δήμος Ηρακλείου επέλεξε 8 από τους συνολικά 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συνάφεια με την κλιματική μετάβαση και το πρόγραμμα των «100 πρώτων Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων στην Ευρώπη».
Οι άξονες είναι: Καθαρό Νερό και Υγιεινή, Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια, Αξιοπρεπής Δουλειά και Οικονομική Ανάπτυξη, Βιομηχανία – Καινοτομία και Υποδομές, Μείωση των ανισοτήτων, Βιώσιμες Πόλεις και Οικισμοί, Υπεύθυνη – Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση και Κλιματική Δράση.
Κάθε πολίτης, επιστήμονας, εργαζόμενος, επιχειρηματίας, οικονομικός ή κοινωνικός φορέας, μη κυβερνητική οργάνωση, συλλογικότητα κάθε μορφής και σκοπού μπορεί να πάρει μέρος στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας τις απόψεις του ή/και τις προτάσεις του.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε ότι σε μια εποχή που η κλιματική κρίση απειλεί το μέλλον μας, τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητά μας, η ανάγκη για δράση, η ανάγκη να προστατέψουμε το μέλλον μας, είναι πιο έντονη από ποτέ. «Η Ευρώπη πρωτοπορεί σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια και θέτει σε κίνηση ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα για τις “100 κλιματικές ουδέτερες πόλεις έως το 2030”. Σε αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το Ηράκλειο επιδιώκει να είναι πρωταγωνιστής. Να προετοιμαστεί έγκαιρα, με σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Για να γίνει πραγματικότητα ο ολικός μετασχηματισμός του σε μια σύγχρονη, βιώσιμη, ανθεκτική, συμπεριληπτική και συμμετοχική πόλη. Ενεργοποιώντας ψηφιακά και πράσινα εργαλεία που θα αναβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και του νερού, θα διαμορφώσουν νέους χώρους-“ανάσα” για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, θα “καθαρίσουν” την ενέργεια που χρησιμοποιείται και θα την καταστήσουν φθηνότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός.