Για τον επόμενο μήνα μετατίθενται οι ανακοινώσεις για τη νέα κλίμακα υπολογισμού ΕΝΦΙΑ με τους δανειστές να έχουν στην 13η αξιολόγηση που ξεκινά αύριο με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν τον τελευταίο λόγο για τις αλλαγές που προωθούνται.
Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από τις αντικειμενικές ενώ καθιερώνεται νέο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου καθώς θα ξεκινήσει νωρίτερα από το Μάρτιο και η εξόφληση του θα γίνει σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις πιθανότατα σε 10.
Οι νέες διατάξεις με τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου και μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα «φθάσουν» στους ιδιοκτήτες ακινήτων έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι φέτος η μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ συγκριτικά με 2021.
Ωστόσο σε χιλιάδες περιοχές όπου καταγράφεται εκτίναξη των αντικειμενικών τιμών έως και 250% δεν θα λειτουργήσει ο κόφτης του νέου ΕΝΦΙΑ και ο λογαριασμός θα είναι «φουσκωμένος» με τα μεγαλύτερα βάρη να σηκώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που ήταν τα προηγούμενα χρόνια εκτός του αντικειμενικού συστήματος και όπου η φορολογητέα αξία ήταν αισθητά χαμηλότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3%-4% λόγω του «κουρέματος» των φετινών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τη σωρευτική μείωση στο 25% με τη κυβερνητική δέσμευση να προβλέπει ότι το ποσοστό θα φτάσει το 30%.
Στον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με ανοιχτό το ενδεχόμενος διεύρυνσης του περιουσιακού κριτηρίου μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του νέου ΕΝΦΙΑ είναι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα.
Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο με σενάριο παρεμβάσεων στον συντελεστή υπολογισμού του.
Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.
Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιο χρησιμοποιούν.
Για το 2022, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ.
Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,093 δις. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.