Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέμα χρόνου είναι να περάσει στην κατανάλωση το ενεργειακό κόστος. Η βιομηχανία τροφίμων παραδίδεται αμαχητί αφού δεν μπορεί να συγκρατήσει ή να απορροφήσει το αντίστοιχο κόστος το οποίο τετραπλασιάστηκε.

 

Οι διοικήσεις των εταιρειών με το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς έχουν χαρτί καλαμάρι τα έξοδα και τη φετινή χρονιά είναι σε θέση να υπολογίσουν τα αυξημένα κόστη όπως και τις τελικές τιμές που διαμορφωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 

Στέλεχος γαλακτοβιομηχανίας λέει ότι ένα λίτρο γάλα που σήμερα κοστίζει από 1,6 έως 1,70 ευρώ θα ανέβει κοντά στην περιοχή των 2 ευρώ.

 

Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τη φέτα που θα τιμολογηθεί ακριβότερα από 2 έως 3 ευρώ το κιλό με την τελική τιμή να πλησιάζει τα 13 ακόμη και να την ξεπεράσει όταν η τιμή εκκίνησης ήταν τα 10 ευρώ. Η φέτα που σήμερα πωλείται προς 8 ευρώ θα πλησιάσει προς τα 12 ευρώ το κιλό.

 

Το κύμα ανατιμήσεων δεν πρόκειται να κάνει κάποιους πλουσιότερους διότι η αλυσίδα παραγωγής και αξιοποίησης της πρώτης ύλης έχει σπάσει για τα καλά.

 

Οι κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να χαρούν τα οφέλη από την άνοδο της τιμής του γάλακτος που έφτασε στο 1ευρώ όταν οι ημέρες πληρωμής έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω ανταγωνισμού να πληρώνονται για την παραγωγή γάλακτος σε διάστημα ενός μηνός από την παράδοση.

 

Η βελτίωση του χρόνου πληρωμής των κτηνοτρόφων όμως χάθηκε μέσα στο κύμα των αυξήσεων που σημειώθηκε στις πρώτες ύλες επηρεάζοντας τις ζωοτροφές, οι οποίες με τις σειρά τους , διπλασιάστηκε η αξία σε σχέση με τις αρχές του 2021.

 

Η κυβερνητική παρέμβαση για μείωση του ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές δεν είχε απτά αποτελέσματα διότι οι τιμές των πρώτων υλών στην κυριολεξία …απογειώθηκαν.

 

Η κατάσταση γίνεται πιο επώδυνη για τους καταναλωτές όταν η τιμή του αγελαδινού γάλακτος αυξήθηκε κατά 25%. Ο πολυεθνικός όμιλος Frisland ανακοίνωσε στην Ολλανδία ότι η τιμή του αγελαδινού γάλακτος ανεβαίνει στα 0,45 ευρώ το κιλό από 0,36 που ήταν μέχρι πρότινος. Ανάλογα τιμολόγιο θα διαμορφωθεί και στην εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα τα γιαούρτια αλλά και το λευκό τυρί να πάρουν πολύ σύντομα νέες υψηλότερες τιμές με το λευκό τυρί των 500 γραμμαρίων να ξεπερνά τα 6 ευρώ.

 

 

 

Η ενεργεία ανεβάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων

 

 

 

Η βιομηχανία τροφίμων και γενικότερα η βιομηχανία κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν στην τομέα της ενέργειας που πλέον αποτελεί σημαντικό κόστος στην παραγωγή προϊόντων.

 

Το 1 εκατ. ευρώ ως κόστος ενέργειας στο τετράμηνο σήμερα έχει ανέβει στα 4 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια κόστη ενέργειας στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ σε ένα ετήσιο τζίρο 250 εκατ. ευρώ μέχρι πρότινος ήταν σε πλήρη έλεγχο. Πλέον τα κόστη της ενέργειας έχουν τετραπλασιαστει παρότι ο τζίρος αυξάνεται λόγω της ανόδου των τιμών ενώ ο όγκος πωλήσεων μειώνεται.

 

Το 2021 αποτελεί οδηγό για όσα θα συμβούν το 2022 με τις διοικήσεις των βιομηχανιών τροφίμων να διαπιστώνουν ότι το ράλι ανόδου των πρώτων υλών ροκάνισε την κερδοφορία αρκετών επιχειρήσεών ακόμη και σε ποσοστό 50%. Τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων της χρονιάς που πέρασε είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με του 2020.

 

Στελέχη θεωρούν επιβεβλημένη μια κυβερνητική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε το ενεργειακό κόστος να μην αναζωπυρώσει ένα νέο και «δυνατό» γύρο ανατιμήσεων από τον οποίο θα βγουν όλοι χαμένοι από τους παραγωγούς τη βιομηχανία και τους καταναλωτές.