Ωριμάζει προοδευτικά μια μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει στα logistics η κατά 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε.» (ΠΑΕΓΑΕ).
Σήμερα, η εταιρία σε έκταση 1.100 στρεμμάτων στην Μαγούλα έχει δημιουργήσει 105 χιλ. τ.μ. στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 600 χιλ. τ.μ. υπαίθριους χώρους αποθήκευσης. Στόχος όμως της ΠΑΕΓΑΕ είναι να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις αυτές, που είναι οι μεγαλύτερες ενιαίες του είδους τους στην Ελλάδα κατά 150 χιλ. τ.μ., μέσω μίας επένδυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Το project της εταιρίας φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς το 2020 ολοκληρώθηκαν οι προεγκρίσεις του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ). Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου (η οποία απαιτείται καθώς μεταβάλλεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής), η οποία θα οδηγήσει ένα βήμα πιο μπροστά το έργο.
Σημειώνεται ότι το ακίνητο της ΠΑΕΓΑΕ βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, στην περιοχή «Πλακωτό» της Δ.Ε. Μαγούλας, σε άμεση γειτνίαση με το Δήμο Ασπροπύργου, σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση βιομηχανικών και αποθηκευτικών δραστηριοτήτων. Φυσικά, αν εγκριθεί το ΕΧΣ το ακίνητο γίνεται εντός σχεδίου, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο την μελλοντική αξία της επένδυσης, αφού το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου για την περιοχή θα πρέπει να το ενσωματώσει.
Το ακίνητο συνδέεται οδικώς με την ευρύτερη περιοχή, αλλά και με το σύνολο του ελλαδικού χώρου, καθώς αφορά σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις logistics, η οποία αναπτύσσει σχέσεις με ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό. Η άμεση επαφή με το Θριάσιο Πεδίο, αλλά και το κέντρο αυτού (Δήμος Ελευσίνας), αποτελεί ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η θέση της. Μετά δηλαδή, και την ολοκλήρωση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο η χώρα θα διαθέτει τις δύο μεγαλύτερες ενιαίες εκτάσεις logistics.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι προβλέψεις της εταιρείας για τα νέα κτίρια. Σχεδιάζονται τρεις μεγάλες αποθήκες που θα ανεγερθούν στο δυτικό τμήμα του ακινήτου με συνολικό εμβαδόν 119,4 χιλ τ.μ. και δύο αποθήκες που θα ανεγερθούν στο ανατολικό τμήμα του ακινήτου με συνολικό εμβαδόν 30,8 χιλ. τ.μ. Στο δυτικό τμήμα του ακινήτου αναπτύσσονται εκτάσεις αποθήκευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα 10.302 αυτοκίνητα, ενώ στο ανατολικό τμήμα αναπτύσσονται εκτάσεις αποθήκευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα 2.665 αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, με τη ζήτηση για χώρους logistics να είναι ισχυρή, η πληρότητα των αποθηκών της εταιρείας παραμένει σταθερά στο 100%, χωρίς να έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον από υφιστάμενους πελάτες της ΠΑΕΓΑΕ για νέους αποθηκευτικούς χώρους παραμένει ισχυρό.
Ευρύτερα το δίκτυο logistics στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί γύρω από επτά διακριτά περιφερειακά κέντρα σε Θριάσιο Πεδίο, Ανατολική Αττική, Πειραιά, Οινόφυτα, Σίνδο και Καλοχώρι. Στην Αττική βρίσκεται περίπου το 60 έως 70% του συνόλου των επιφανειών.
Σήμερα, όπως αναφέρουν στο Economix.gr πηγές της αγοράς με καλή γνώση των συναλλαγών αλλά και των συζητήσεων, σχεδόν κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά. Η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί σε αυξήσεις στις αξίες και μείωση των συντελεστών απόδοσης για καλά ποιοτικά ακίνητα, ανάλογα την θέση και τα χαρακτηριστικά κατασκευής.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι αποδόσεις στο χώρο των ακινήτων logistics στην Ελλάδα σήμερα κινούνται μεταξύ 8 – 8,50% και είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μια τυπική απόδοση στην Μεγάλη Βρετανία ή στην Γερμανία για προνομιούχα ακίνητα, κυμαίνεται στο 4%-4,5%.
Η υψηλή απόδοση τόσο σε σχέση με άλλους κλάδους του Real Estate, όσο και με άλλα επενδυτικά προϊόντα (βλ. μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) αναμένεται να οδηγήσει θεσμικούς και μη επενδυτές στην όλο ένα και μεγαλύτερη τοποθέτηση σε κτίρια αποθηκών/logistics στο άμεσο μέλλον. Ήδη στον τομέα τοποθετούνται και ελληνικές ΑΕΕΑΠ και ξένοι επενδυτές είτε αυτοτελώς είτε μέσω συνεργασιών.